Пошук

НА РИНГУ – ПРОБЛЕМИ ЕКОЛОГІЇ

Науковці та студенти природничо-технологічного факультету академії започаткували і дотримуються кількох традицій природознавчого і природоохоронного характеру. Одна з них – щорічне проведення брейн-рингу з екологічних питань між учнями старших класів місцевих загальноосвітніх шкіл. Цей захід має також явно виражений профорієнтаційний контекст: учасники брейн-рингу, нинішні старшокласники ЗОШ, – потенційні абітурієнти вищих закладів освіти мають змогу ознайомитись із навчально-матеріальною базою природничо-технологічного факультету, поспілкуватися зі своїми майбутніми колегами-студентами і наставниками-викладачами природничих кафедр, що, безсумнівно, матиме вплив на їх вибір не лише майбутнього фаху, а й вищого закладу освіти для його здобуття.

Цьогорічна брей-рингова зустріч проходила під девізом: ”Збережемо природу разом!“. Фінальні екологічні бої трьох кращих команд шкіл міста Кременця організувала творча група викладачів, очолювана деканом факультету, кандидатом біологічних наук, доцентом О.І.Дух і кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри методики викладання біології та екології Т.Є.Бондаренко, яка підготувала сценарій брейн-рингу й успішно виконала роль модератора цього захоплюючого інтелектуального дійства. Ведучими виступили студенти спеціальності ”Біологія“ Олена Шкіндер і Альона Ватажук.

На заключний екологічний турнір прибули команди кременецьких ЗОШ №1 ”Креативний еколог“ (капітан Ярослав Домбровський), ЗОШ №4 ”Блискавка “ (капітан Віта Романюк) і команда Кременецької гімназії ”Ардіс“ (капітан Галина Подвірна).

Змагання судило авторитетне журі у складі начальника відділу екологічної освіти Національного природного парку ”Кременецькі гори“ О.Л.Тимошенко, наукового співробітника Кременецького ботанічного саду Ю.І.Бондючної, доцентів кафедри методики викладання біології та екології, кандидата біологічних наук Н.І.Цицюри і кандидата педагогічних наук Т.Є.Бондаренко, голови студентського профспілкового комітету А.Р.Заблоцького. З вітальним словом до учасників брейн-рингу та вболівальників команд звернулися О.І.Дух, О.Л.Тимошенко, Ю.І.Бондючна.

За попередньо узгодженою з усіма учасниками програмою брейн-рингу, команди готували привітання, що включало презентацію команди, аргументацію назви і девіза, виступ капітана; домашнє завдання, що являло собою 3-5-хвилинні жартівливі теленовини ”Чисто NEWS – гарні новини з екології“ і плакат екологічної тематики. Вболівальників чекав сюрприз у формі конкурсу, де вони повинні були виявити творчий підхід до проектування і презентації виробів з побутових відходів і в підготовці господарського проекту, спрямованого на розробку шляхів утилізації сміття в нашому місті.

У перервах між конкурсами акцент емоційної напруги вболівальників з екологічної в музичну площину зміщував пісенний дует Кременецького РБК у складі наших випускниць Юлії Чух і Віталії Ніжури, які подарували присутнім низку народних і сучасних естрадних пісень.

Для оперативного й ефективного виконання програми проведено 4 раунди інтелектуального двобою: ”Привітання“, ”Бліц“, ”Домашнє завдання“, ”Конкурс капітанів“, а також конкурс уболівальників. Уже в першому раунді команда ”Ардіс“ здобуває 34 бали, обійшовши своїх суперників з ”Креативного еколога“ на 2 бали. Другий раунд вимагав від учасників особливої інтелектуальної напруги та психологічної зібраності: кожна з команд проводила по одній бліц-зустрічі зі своїми суперниками, під час яких упродовж 30 секунд на кожне необхідно відповісти на 10 запитань, причому перемагала команда, котра першою давала правильну відповідь. Бліц-конкурс підтвердив реальність претензій ”Ардіса“ на перемогу: він збільшив відрив від суперників до 6 балів. ”Домашнє завдання“ у форматі жартівливих новин виявилося щасливим і принесло справжні гарні новини від журі команді ”Блискавка“, яка в цьому раунді обійшла ”Ардіс“ на 4 бали. Напруга зросла в конкурсі капітанів, які мали за 10 хвилин сформулювати ”Звернення Води, Повітря, Лісу до жителів планети“, де мали би бути розкриті екологічні проблеми цих природних систем і показані шляхи їх вирішення. Знову основне протистояння складається між ”Блискавкою“ та ”Ардісом“ – і знову ”Блискавка“ виграє 4 бали, але цього не вистачило, щоб обійти ”Ардіс“ у загальному заліку. Тобто турнірна інтрига збереглась і після того, як команди завершили своє протиборство із незначною перевагою ”Ардіса“. А тому все вирішував конкурс уболівальників. Однак і він переможця не виявив: уболівальники основних претендентів на І місце (”Ардіса“ і ”Блискавки“) набрали однакову кількість балів – і команда Кременецької гімназії зберегла відрив, чим здобула загальну перемогу на брейн-рингу. Привела її до брейн-рингового п’єдесталу пошани вчитель біології З.С.Дочинська. Друге місце – за ”Блискавкою“, командою ЗОШ №4 м.Кременця (наставник команди – вчитель біології О.В.Олійник).

Всі учасники брейн-рингу ”Збережемо природу разом!“ отримали від дирекції НПП ”Кременецькі гори“ в подарунок художньо оформлений буклет ”Кременецькі гори“. Головним підсумком заходу стало дальше зміцнення творчих зв’язків природничо-технологічного факультету академії з науковими працівниками Кременецького ботанічного саду, НПП ”Кременецькі гори“ і вчителями загальноосвітніх шкіл району.

 
Анонси
Галерея
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборахПедагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
На даний момент 229 гостей на сайті