Пошук

ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР: ПОГЛИБЛЕННЯ ЗМІСТУ, РОЗШИРЕННЯ ГОРИЗОНТІВ

ХІ Міжнародний літературно-мистецький форум ”Діалог двох культур“ проходив на базі Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького і Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Програма Форуму включала ХІ Міжнародні зустрічі науковців і літераторів України та Польщі, ІХ Міжнародні зустрічі музейників обох країн, ХV Міжнародні культурно-мистецькі зустрічі та V Міжнародний фотографічний пленер у Кременці. Форум патронували Міністерства культури України та Польщі, Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку, Тернопільська облдержадміністрація і Тернопільська обласна рада. Організаторами ”Діалогу…“ від Польщі виступили Фундація ”Допомога полякам на Сході“, Інститут політичних досліджень Польської Академії Наук, Музей Юзефа Пілсудського в Сулеювку, Музей Анни і Ярослава Івашкевичів у Ставіску. Функції уповноваженого з польської сторони виконував відомий своїми творчими зв’язками з Кременцем і нашим навчальним закладом польський культурно-громадський діяч Маріуш Ольбромський.

Організаторів від України представляв Літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького. В реалізації програми Форуму з його організаторами співпрацювали Кременецька РДА і Кременецька райрада, Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, Генеральні Консульства Республіки Польща у Львові та Луцьку, Федерація польських організацій в Україні, Європейська родина шкіл ім. Юліуша Словацького (Республіка Польща).

За традицією ”Діалог…“ розпочався покладанням квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку, Юліушу Словацькому (на подвір’ї родинної садиби Словацьких), на могилу матері Ю.Словацького Саломеї Словацької-Бекю. Було дотримане ще одне традиційне дійство – Свято вулиці Юліуша Словацького, під час якого студентська й учнівська молодь міста демонструвала тематичні композиції квітів, а кременецькі майстри пензля – власні художні полотна. Водночас розпочав роботу V Міжнародний фотографічний пленер ”Краса Кременця і Кременецької землі“.

Урочисте відкриття Форуму відбулося на подвір’ї  Музею, біля пам’ятника Юліушу Словацькому. Учасників і гостей свята вітали представники Тернопільської ОДА, Кременецької РДА, Кременецької районної і міської рад, письменники Дмитро Павличко і Роман Лубківський, професор Київського НУ ім. Тараса Шевченка Григорій Штонь, заступник директора Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України Сергій Гальченко, голова Тернопільської обласної організації  НСПУ Олександр Смик. Віце-директор Департаменту культури і національної спадщини Міністерства культури Республіки Польща Дорота Янушевська-Якубяк презентувала Лист Міністра культури Республіки Польща, професора Малгожати Оміляновської, а віце-директор Музею Юзефа Пілсудського в Сулеювку, професор Гжегож Новік – Лист Кшиштофа Ярачевського, внука маршала Юзефа Пілсудського, нинішнього директора цього музею. На відкритті прозвучало послання голови Фундації ”Допомога полякам на Сході“ Януша Сколімовського. До присутніх звернулися Генеральний Консул РП у Луцьку Беата Бживчи, директор Музею Анни і Ярослава Івашкевичів у Ставіску Маріуш Ольбромський, директор Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького Тамара Сеніна. Виступ голови Кременецької міської ради Романа Ванжули завершився врученням письменнику Романові Лубківському посвідчення ”Почесний громадянин міста Кременця“.

Своєрідною теоретичною пропедевтикою ”Діалогу…“ стали інавгураційні виступи українських і польських науковців і митців. Перший день Форуму завершився літературно-мистецьким акордом. Поряд із авторськими презентаціями митців обох країн прозвучали мелодії української та світової музичної класики у виконанні заслуженого працівника культури України, кременчанки Галини Попович і заслуженого артиста України, доцента Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Миколи Швидківа.

Другий день ”Діалогу…“ розпочався урочистостями з нагоди присвоєння Кременецькій загальноосвітній школі № 1 імені відомої української письменниці Галини Гордасевич, яка народилась і знайшла свій вічний спочинок у Кременці. Слово про нашу краяну виголосили представники українського і польського письменства, освітяни. Основною формою роботи цього дня стали наукові конференції, що проходили паралельно в Літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького та Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка.

Науковці та митці, котрі працювали в родинному будинку Словацьких, аналізували комплексну тему ”Романтизм польський та український“. Серед них – доцент Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Олена Пасічник (”Листи Юліуша Словацького до матері: мистецький аспект“).

Історичні аспекти українсько-польських взаємин в їх соціально-політичному і культурно-мистецькому контекстах учасники ”Діалогу…“ обговорювали на теоретичній конференції, що проходила в читальному залі бібліотеки Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. З вітальним словом до науковців і митців України та Польщі звернувся ректор академії, професор Афанасій Ломакович. Він інформував присутніх про різносторонню співпрацю навчального закладу з культурно-освітніми інституціями Польщі, ознайомив їх з програмою підготовки урочистих заходів до 210-річчя заснування Волинської гімназії та ювілейних дат її засновників – 250-річчя з дня народження Тадеуша Чацького і 265-річчя від дня народження Гуго Коллонтая, представив макет погруддя Т.Чацького, яке буде встановлене в дні ювілейних урочистостей. Виступаючі торкнулися різноманітних проблемних питань історії України і Польщі, соціально-культурних відносин двох народів.

Після роботи в конференц-залах учасники ”Діалогу…“ повернулися до мистецької частини Форуму, яка цього дня включала концерт акордеоніста Буніфація Дуди (Музична академія в Любліні), інструментального чоловічого квартету м.Кременця, виступи українських та польських поетів.

Наймасштабнішою за кількістю учасників і озвучених ними проблем стала наукова конференція ”Діалог про польську та українську культуру і мистецтво“. Низку наукових повідомлень запропонували польські й українські науковці, серед них – працівники Бережанського музею Богдана Лепкого, Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького і представники нашої академії. Кандидат філологічних наук, професор кафедри української мови та літератури Олег Василишин виступив з повідомленням ”Полікультурний Кременець у дискурсі Максима Рильського“, а голова циклової комісії гуманітарних дисциплін педагогічного коледжу Роман Дубровський озвучив наукову розвідку ”Творчий силует Івана Потія (до 60-річчя від дня народження)“.

Насиченою була мистецька частина третього дня Форуму. Під музичний супровід краківської піаністки Марії Вільчек-Бака читали твори польські літератори, а продовжили виступи кременчани – кобзар Василь Жданкін і жіночий вокальний ансамбль ”Любисток“.

На завершення кременецького етапу Літературно-мистецького форуму відбулася знакова наукова конференція ”Ян-Павло ІІ – Людина і Митець“. Її преамбулою стало урочисте богослужіння  Кременецькому костелі св.Станіслава, де була відкрита пам’ятна таблиця на честь Яна-Павла ІІ й організований вернісаж за матеріалами Музею Яна-Павла ІІ у Вадовіцах. Дослідження ”Особливості інтерпретації поезій Кароля Войтили в перекладах Станіслава Шевченка“ представила директор Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького в Кременці Тамара Сеніна.

Продовженням розмови про Яна-Павла ІІ в бібліотеці Львівського палацу єпископів, презентацією мистецьких творів учасників ”Діалогу двох культур“ на релігійну тематику завершився ХІ Міжнародний літературно-мистецький форум на українській землі. Його заключний акорд прозвучав на теренах Польщі – в м.Ставіско, в залах Музею Анни і Ярослава Івашкевичів. Тут відбулася післяпленерна фотовиставка ”Краса Кременця і Кременецької землі“ і був організований фотовернісаж ”Великі кременецькі митці фотографії: Шейбал, Гроновський, Германович“. Після концерту польських та українських митців гості й учасники Форуму переглянули документальний фільм ”Кременець – місто Юліуша Словацького“.

Таке змістовий фінал цьогорічного ”Діалогу…“ засвідчив, що він матиме своє продовження і в наступні роки, і на польській та українській землі, і в Кременці, і в польських містах. У поглибленні змісту, в розширенні горизонтів – конструктивні перспективи діалогу науковців і митців українського і польського народу.

 
Анонси
Галерея
2
22
На даний момент 418 гостей на сайті