Пошук

ДО ЮВІЛЕЮ АЛЬМА-МАТЕР

Ювілейна дата – це не просто вдячність, пам’ять чи складання шани попередникам за їхній життєвий подвиг, а головним чином злет від ретроспективи у перспективу у форматі позитивного прогнозу. Підійшовши до 210-літнього ювілею Волинської гімназії, до ювілейних дат її фундаторів, ми використовуємо їх досвід, окреслюємо структурні контури і визначаємо змістові вектори діяльності академії завтрашнього дня. Тому підготовка, виконання та висновки з реалізації програми ювілейних урочистостей – один із важливих елементів коеволюції навчального закладу, зокрема у контексті зміцнення його статусу в системі національної освіти та розширення всесторонніх зв’язків з вищими навчальними закладами інших країн.

Для відзначення 210-ліття Волинської гімназії в Кременці, 250-річчя від дня народження Тадеуша Чацького і 265-літнього ювілею від дня народження Гуго Коллонтая в академії створено організаційний комітет, до складу якого, крім ректора академії, увійшли директор Департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Любомир Крупа, проректор з наукової роботи академії, професор Валентина Бенера, проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, професор Володимир Бугров, проректор з наукової та міжнародної роботи Житомирського держуніверситету ім. Івана Франка, професор Наталія Сейко та професор Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Польща) Анджей Шмит. Ювілейною програмою передбачена урочиста хода викладачів і студентів академії та гостей свята з нагоди відзначення 210-ліття Волинської гімназії, відкриття пам’ятної таблиці на будинку, де жив Тадеуш Чацький, встановлення його бюсту в читальному залі бібліотеки та відкриття пам’ятника як засновнику Волинської гімназії на території навчального закладу. Важливі елементи ювілейного дійства – урочиста академія і святковий концерт в залі Гуго Коллонтая.

Серцевина урочистостей – Міжнародна наукова конференція ”Волинські Атени: трансформації між історією і сучасністю“, участь у якій беруть 8 українських ВНЗ (КНУ ім. Тараса Шевченка, Житомирський ДУ ім. Івана Франка, Дрогобицький ДПУ ім. Івана Франка, ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, Уманський ДПУ ім. Павла Тичини, Житомирський інститут медсестринства, Львівський технологічний ліцей) і 5 вищих закладів освіти Республіки Польща (Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині, Педагогічна академія ім. Комісії Едукації Народової, Варшавський університет, Іститут мистецтв Польської академії наук, Пултуська Гуманітарна академія ім. Александра Гейштера).

На пленарному засіданні наукової конференції передбачено висвітлення питань становлення Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка як закономірного етапу трансформації вищої школи на Волині (Афанасій Ломакович, ректор академії), історичних поглядів Гуго Коллонтая (Іван Ярмошик, професор Житомирського ДУ ім. Івана Франка), формування інтенцій і націоцентризму кременецької школи польських літераторів доби Романтизму (Володимир Єршов, професор Житомирського ДУ ім. Івана Франка), історичних витоків становлення вищої школи в Україні (Віктор Короткий, професор Київського НУ ім. Тараса Шевченка), ролі Тадуша Чацького як засновника Волинської гімназії в Кременці (Анджей Шмит, професор Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині), учнівської уніформи у Волинській гімназії та ліцеї (Уршуля Маковська, Інститут мистецтв Польської Академії Наук).

У секційному форматі науковці двох країн працюватимуть у чотирьох тематичних напрямах. Перша тематична секція вивчатиме проблему ”Передумови становлення вищої освіти на історичній Волині України наприкінці ХVІІІ – на початку ХІХ століть“. конкретні ювілейні питання вирішуватимуть учасники тематичного напряму ”Тадеуш Чацький і Гуго Коллонтай біля витоків Вищої Волинської школи“. Широку проблематику аналізуватимуть члени третьої тематичної секції ”Волинська гімназія (ліцей) – новаторські навчальні заклади першої третини ХІХ ст. у Центральтно-Східній Європі з європейськими освітніми, науковими, культурно-мистецькими традиціями“. Безпосередній змістовий вихід на проблематику наукової конференції завершує четверта секція ”Трансформації становлення вищої школи у Центрально-Східній Європі: від історії до сьогодення“.

Матеріали ювілейної Міжнародної наукової конференції будуть опубліковані у Збірнику наукових праць.

 
Анонси
Галерея
2
22
На даний момент 793 гостей на сайті