Пошук

У СЕКТОРІ ”АКАДЕМІЯ – ЗОШ“

Науково-педагогічні працівники кафедри української філології та суспільних дисциплін у рамках творчої взаємодії академії із загальноосвітніми школами регіону розробили комплексний план заходів, які проводитиме кафедра спільно з педагогами Тилявського НВК Шумського району протягом навчального року. Контакти науковців академії і колективу навчально-виховного комплексу згідно зі спільно узгодженим  планом розпочалися ознайомленням з матеріальною базою навчальних закладів, насамперед навчальних аудиторій і майстерень. Важливий елемент професійних взаємозв’язків представників освіти різних рівнів – налагодження науково-методичних стосунків, що передбачають обмін науковою і навчально-методичною літературою, зокрема навчальними підручниками та посібниками, методичними рекомендаціями, довідково-інформаційними матеріалами про наукову, методичну та навчально-виховну роботу в системах ВНЗ і ЗОШ.

Цей сектор співпраці колективу кафедри і педагогів НВК передбачає поповнення бібліотеки школи, виїзне засідання кафедри в Тилявці з участю вчителів гуманітарних дисциплін навчально-виховного комплексу й обов’язково включає знайомство з учнівським контингентом, зокрема, з учнями випускних класів у контексті проведення профорієнтаційної роботи та методичних консультацій з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. До вирішення питання та проведення заходів профорієнтаційної роботи з випускниками НВК члени кафедри залучають науково-педагогічних працівників профільних кафедр академії за відповідними спеціальностями підготовки фахівців-педагогів для загальноосвітньої школи. Цього річ така робота проводиться спільно з науковцями спеціальності ”Технологічна освіта“, кандидатом технічних наук Л.М.Пашинським, кандидатами педагогічних наук О.А.Фурман, М.С.Курачем, С.Б.Шабагою. Такий комплекс заходів здійснюватиметься протягом навчального року. Водночас поза увагою учасників діалогу ”академія – НВК“ не залишаються окремі аспекти сприяння організації педагогічної практики студентів академії у Тилявському НВК. За цю ділянку роботи відповідає кандидат історичних наук Г.Я.Сеньківська.

Науково-теоретичний аспект співпраці включає круглі столи та науково-методичні семінари за змістом наукової проблеми кафедри ”Мовно-літературні та історичні процеси на Волині упродовж віків“. Планується проведення спільного інформаційно-методичного семінару ”Особливості змісту програм, навчальних підручників і посібників, методики і методичного забезпечення вивчення дисциплін історико-філологічного циклу“. Така тематика семінару проектується водночас на площину викладання гуманітарних дисциплін як у вищій, так і в загальноосвітній школі, а також на науково-педагогічну та начально-методичну співпрацю між ними. Основними організаторами і виконавцями заходів такого напрямку творчої співпраці академії і НВК виступають завідувач кафедри, доцент О.В.Василишин, доктор історичних наук І.Б.Скакальська, кандидати історичних наук В.Д.Собчук та О.Г.Соловей, кандидат філологічних наук І.М.Комінярська та інші члени кафедри.

Програмою співпраці передбачені зустрічі наших викладачів і студентів із вчителями та учнями Тилявського НВК. Для гостей академії будуть організовані екскурсії в Музей історії навчального закладу, Літературну й Етнографічну світлиці, Виставкову залу творчих робіт викладачів і студентів, Кімнату-музей художника Ростислава Глувка, Музей довоєнної фотографії. Вчителі, батьки й учні запрошуються до участі у Дні відкритих дверей академії, а педагоги НВК – до участі у Тижні кафедри української філології і суспільних дисциплін.

У рамках виконання плану співпраці кафедри з Тилявським НВК науково-педагогічні працівники академії брали участь у науково-методичному семінарі ”Функціонально-організаційна структура виховної роботи в контексті Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді“, який проводився в Тилявському НВК для заступників директорів з питань виховної роботи і педагогів-організаторів ЗОШ регіону.

Учасники семінару заслухали доповідь ”Основні напрямки реалізації Концепції національно-петріотичного виховання дітей та молоді у навчальних закладах району“ (В.Г.Макаровська), інформаційно-методичні повідомлення ”Громадсько активний навчальний заклад як осередок формування національно-петріотичної свідомості дітей і молоді“ (В.М.Дроздовська), ”Національно-патріотичне виховання в системі виховної роботи Тилявського НВК“ (Л.М.Парадовська) і ”Роль громадської організації та національно-патріотичного клубу у формуванні громадянина-патріота“ (О.М.Волянюк, П.Д.Панасюк).

Завідувач кафедри української філології та суспільних дисциплін, доцент О.В.Василишин оприлюднив науково-методичне дослідження ”Творчість Уласа Самчука у національно-патріотичному вихованні учнівської молоді (на матеріалах романів ”Марія“, ”Волинь“, ”Юність Василя Шеремети“)“. Окрім цього, після фрагменту вистави А.Ф.Володського ”Панна Штукарка“, запропонованого акторами-аматорами Тилявського НВК, наш науковець зробив літературознавчий коментар твору і дав аналіз стану української драматургії 20 – 30-х рр. ХХ століття та показав вагомість творчого доробку Уласа Самчука у цьому літературному жанрі (драма ”Шумлять жорна“).

Учасники науково-методичного семінару переглянули літературно-музичну композицію ”Україно моя, ти одна, як життя“ у виконанні учнів НВК, були присутні на майстер-класі по виготовленню виробів з холодного фарфору (Н.В.Савчук).

Наступна зустріч у лютому 2016 року обіцяє бути не менш насиченою та корисною для обох сторін науково-педагогічної співпраці.

 
Анонси
Галерея
34
3434
На даний момент 355 гостей на сайті