Пошук

ЗУСТРІЧ ІЗ КРЕМЕНЦЕМ – У ПЕРЕМИШЛІ

Існують життєво важливі програми, які в силу свого невичерпного змісту, об’єктивної необхідності та глобальної значимості не можуть бути завершеними ніколи. До таких програм належать комплекси заходів міжнародних взаємин, співпраця між національними спільнотами, окремими їх представниками, особливо діячами духовної сфери і таких важливих її секторів, як наука й освіта. Це підтвердив V Міжнародний науково-мистецький симпозіум ”Зустрічі в Кременці“, що проходив у польському місті Перемишль. Головним організатором Симпозіуму виступив Краківський педагогічний університет імені Комісії Едукації Народової, з яким співпрацювали Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, Університет ім. Біскупа Костянтина Преславського (Болгарія), Товариство Форум Інноваційний ”Одін“ (м.Краків), Центр культури і науки ”Замок“ у Перемишлі, Музей ім. професора Станіслава Фішера (м.Бохня), Історичний музей (м.Замосцє), Музей Перемишлянської землі, мистецькі галереї в Саноку, Замосцє, Островці Свєнтокшинськім.

До програми ”Зусрічей…“ увійшов комплекс заходів науково-освітнього та культурно-мистецького характеру. Учасники Симпозіуму відвідали міжнародну виставку сучасного мистецтва ”Зустрічі в Кременці“, яку патронувала відомий польський мистецтвознавець і громадський діяч, активний учасник та організатор творчих контактів з нашою академією, професор Тереза Жебровська. Нв виставці були представлені роботи українських і польських майстрів пензля, виконані під час кременецьких пленерів і пов’язані з кременецькою тематикою. Ще одна художня виставка приймала гостей науково-мистецького форуму в Галереї Музею Перемишлянської землі. Тут були представлені картини польського художника Марціна Самліцького за тематикою ”Бохня – Париж – Кременець“, що їх надав зі своєї збірні Музей ім. професора Станіслава Фішера в Бохні. Директор цього музею Ян Флача розповів про творчість митця, котрий своїм пензлем об’єднав польське, французьке й українське міста. Не обійшлося й без музичної частини ”Зустрічей…“: учасників Симпозіуму запросили на тематичний концерт ”Польська музика на Кресах“, підготовлений хором ”Освіта“ та оркестром Краківського педагогічного університету.

До складу делегації нашої академії, очолюваної ректором, професором Афанасієм Ломаковичем, увійшли декан гуманітарного факультету, доцент Володимир Мазурок, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри методики викладання мистецьких дисциплін Олександра Панфілова і молодий науковець цієї ж кафедри Світлана Ткачук.

Ядром ”Зустрічей…“ стала Міжнародна міждисциплінарна наукова конференція ”Кременець – Волинські Афіни: історичний, освітній і мистецький простори“ як своєрідна форма міжнародного діалогу з нагоди 210-ліття заснування Волинської гімназії та ювілейних дат її фундаторів – 250-річчя з дня народження Тадеуша Чацького і 265-ліття від дня народження Гуго Коллонтая. Організатори чітко означили мету цього наукового форуму: вивчення науково-освітніх проблем сучасної вищої школи, обмін досвідом представників різних культур у науково-дослідній, дидактичній і мистецтвознавчій сферах, визначення ролі Кременця як ”Волинських Афін“ – міста, що відіграло безпрецедентну роль у розвитку сучасної наукової думки, освіти, культури і мистецтва. До роботи в Науковому комітеті конференції були запрошені ректор академії, професор Афанасій Ломакович і кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова.

Учасників конференції вітали поректор Краківського педагогічного університету, професор Казімеж Карольчак і директор Інституту дошкільної і шкільної педагогіки цього ж університету, професор Божена Мушацька.

Виконання програми пленарного засідання Міжнародної наукової конференції розпочалося доповіддю ректора нашої академії, професора Афанасія Ломаковича ”Від ретроспективи – до перспективи. З нагоди 210-ліття заснування Волинської гімназії“, де показано, що потужний імпульс до розвитку національної культури з’являється в точці перетину з духовною культурою іншого народу. Такою точкою перетину української та польської національних культур в духовному часопросторі стало формування системи навчальних закладів на Волині в першій третині ХІХ століття з участю діячів польської культури, насамперед Тадеуша Чацького, Гуго Коллонтая та їх соратників. Доповідач зробив детальну характеристику змістової серцевини ювілейних урочистостей – Міжнародної наукової конференції ”Волинські Атени: трансформації між історією та сучасністю“, до програми якої включено 69 наукових повідомлень 46 українських і 23 польських науковців.

На завершення виступу професор Афанасій Ломакович вручив господарям наукового форуму антологію ”Кременець“, де зібрані твори українських, польських та інших авторів про наше місто, та збірник наукових праць українських і польських дослідників ”Волинські Афіни: між історією та сучасністю“ за редакцією професора Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині Анджея Шмита і професора Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Генріха Стронського.

До програми пленарного засідання конференції увійшла доповідь декана гуманітарного факультету, доцента Володимира Мазурка ”Тадеуш Чацький як історичний посланець освіти“. Кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова доповідала ”Про мистецтво Кременеччини 20 – 30-х рр.. ХХ століття“, де зазначила, що міжвоєнний період в українському мистецтві визнається добою складних взаємовпливів українських і польських культурних тенденцій.

Науковець кафедри методики викладання мистецьких дисциплін Світлана Ткачук представила власне дослідження ”Кременецький період творчості Владислава Галімського у контексті українсько-польських мистецьких взаємин кінця ХІХ – початку ХХ стлоіття“. Аналізуючи матеріали про тогочасний культурно-мистецький простір, вона зазначила факт посилення творчих контактів між Україною та Польщею.

Програма Міжнародної наукової конференції ”Кременець – Волинські Афіни: історичний, освітній і мистецький простори“ включала  наукові повідомлення кандидата мистецтвознавства, завідувача кафедри гри на музичних інструментах і вокально-хорових дисциплін Оксани Легкун (”Просвітницька діяльність музикантів у контексті розвитку музичної культури Кременеччини 20 – 30-х років ХХ століття“) і науковця цієї ж кафедри Оксани Дедю (”До питання українсько-польських взаємин у сфері музичного фольклору на Кременеччині кінця ХVІІІ – початку ХІХ століття“) і члена кафедри методики викладання мистецьких дисциплін Юлії Янчук (”Роль мистецького життя Кременеччини 30-х років ХХ століття у формування творчості Ростислава Глувка“).

… V Міжнародні ”Зустрічі з Кременцем“ у польському Перемишлі завершились. Нові зустрічі чекають українських і польських науковців, митців, педагогів в інших містах. Але де б вони не відбувалися, форми, зміст і їх духовне наповнення залишаться кременецькими і вони проходитимуть під девізом, що викарбуваний на логотипі цього міжнародного Симпозіуму: ”З хорошими намірами, Кременець!“.

 
Анонси
Галерея
55
5555
На даний момент 482 гостей на сайті