Пошук

СИМВОЛ ЄДНОСТІ, ВІРИ І НАДІЇ

У Концертному залі ім.Гуго Коллонтая для викладачів, студентів, кременчан і гостей міста відбувся традиційний концерт ”Різдвяні колядки“, підготовлений музичними колективами і окремим виконавцями нашої академії. Вели програму актори студентського театру «Пілігрим» Марина Крупенко та Андрій Дубас.

Виступи розпочав студентський оркестр народних інструментів (керівник та диригент Надія Найчук) і тріо викладачів у складі Лариси Соляр, Наталії Ткач та Інни Ратинської з народною колядкою в обробці Василя Сиротюка «Свята ніч».

В контексті національно-патріотичного виховання студентської молоді академія налагодила тісні зв’язки із захисниками нашої Вітчизни – воїнами частини А-1519 Дубенського гарнізону, які були гостями святкової програми. Різдвяним дарунком для них  стали твори «Ой, коляда-колядонька» та  «На Святвечір», які виконав народний художній вокальний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Катерина Козачук).

Свято продовжив камерний хор (керівник та диригент Алла Афанасенко) з колядою  «Ой, у місті» та з попурі на теми англійських різдвяних пісень, до виконання яких приєдналися піаніст Іван Добринін і струнний квартет (Тетяна Дубова, Раїса Дячук, Наталія Поліщук та Людмила Яловськ). Твори «Ой, підемо, пане брате» та «Радуйтеся, всі людіє» презентував чоловічий квартет у складі Володимира Дзюми, Володимира Іванюка, Петра Клака та Сергія Шегери (концертмейстер Валерій Яскевич).

Тріо бандуристок Ганна Мельничук, Марія Прокопчук і Мирослава Красевич (керівник Ірина Харамбура) порадували колядками «Три славнії царі» та «На небі зірка». Свій різдвяний сувенір, «Колядку» та «Колядочку» Віталія Лиса, подарувала чоловіча група камерного хору (керівник та диригент Сергій Шегера), а  «Возвеселімося» та «Пречиста Діва» – ансамбль викладачів під керівництвом Алли Афанасенко.

Зазвичай в Україні здавна побутували щедрівки, які виконуються на Багатий вечір, напередодні Старого Нового року, або Василя. Наш концерт продовжили Інна Ратинська, Лариса Соляр та Наталія Ткач зі щедрівкою «Небо ясні зірки вкрили» у супроводі тріо бандуристів Віктора Бондаря, Ганни Мельничук та Марії Прокопчук.

Після цього на глядачів чекав приємний сюрприз – виступ володаря Гран-прі Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» Василя Жданкіна та його доньки Анастасії, студентки 22-Мс групи. У їх виконанні прозвучали твори «Люляй, люляй, Єзуню», «Що то за Предиво» в обробці Миколи Леонтовича і «Народився Бог на санях» (музика Василя Жданкіна на слова Богдана-Ігора Антонича).

Щороку разом із Христом у мільйонів людей народжується нова радість.. У той вечір миру, спокою, злагоди, як тільки на небі зійде перша зоря – вісниця появи на світ Ісуса Христа, – до кожної оселі завітає Боже Дитятко, і коло Нього вже не може бути ані сварки, ані підступу, ані незгоди, а лише велика взаємність між людьми.

А ще Різдво не було б таким незабутнім і яскравим, якби не колядки. Саме вони додають тим святковим дням, коли «Небо і Земля торжествують», особливо піднесеного настрою, як, зокрема, і виступ симфонічного оркестру нашої академії (керівник і диригент Володимир Козачок). Твори у його виконанні вже традиційно стають апофеозом святкових концертних програм. Тож на завершення виступів колектив подарував ”Біле Різдво“ Ірвінга Берліна (солістка Мар’яна Мацюк) і «Різдвяний фестиваль» Лероя Андерсена.

І ще одна традиція, що зародилась у стінах Концертного залу ім. Гуго Коллонтая, – останню пісню разом з виконавцями підхоплює весь зал. Тому й злетіли, здавалося,  до самих Небес вічні і потужні слова давньої української коляди «Нова радість стала», як символ єдності, віри і найсвітліших сподівань нашого народу.

Концерт підготувала незмінна творча група у складі Василя Скоропляса, Миколи Сиротюка, Василя Райчука, Лева Харамбури й Олександра Ковеня.

 
Анонси
Галерея
8
88
На даний момент 481 гостей на сайті