Пошук
Головне меню

«До тебе Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься»

«До тебе Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься»

(до 145-річчя від дня народження Лесі Українки)


До тебе, Україно, наша бездольная мати,
Струна моя перша озветься.
І буде струна урочисто і тихо лунати,
І пісня від серця поллється.
По світі широкому буде та пісня літати,
А з нею надія кохана
Скрізь буде літати, по світі між людьми питати,
Де схована доля незнана?
І, може, зустрінеться пісня моя самотная
У світі з пташками-піснями,
То швидко полине тоді тая гучная зграя
Далеко шляхами-тернами.
Полине за синєє море, полине за гори,
Літатиме в чистому полю,
Здійметься високо-високо в небесні простори
І, може, спітка тую долю.
І, може, тоді завітає та доля жадана
До нашої рідної хати,
До тебе, моя ти Україно мила, кохана,
Моя безталанная мати!

Леся Українка (1871-1913) – найславніша українська дочка, послідовний та енергійний борець за утворення українського народу, за його дружню, могутню і неподільну сім’ю. Ім’я Лесі Українки, наймужнішої поетеси у світі, сяє яскравою зорею її таланту.
Леся Українка – видатна письменниця, полум’яна патріотка своєї вітчизни. Її ім’я займає одне з почесних місць в історії суспільно-політичної думки на Україні кінця XIX і початку XX ст. Все своє життя, величезний талант і непохитну волю вона віддала справі боротьби проти всякої експлуатації, за визволення простих людей, знищення соціального і національного гноблення, встановлення таких суспільних відносин, які забезпечили б справжнє народовладдя, свободу і розквіт духовних сил людства – такий ідеал Лесі Українки, за який вона пристрасно боролася на протязі всього свого життя. Як писав Олесь Гончар: "З творчістю Лесі Українки в нашу літературу входили цілі світи, незнані чи малознані раніше, відкривались нові тематичні обшири. Небагато хто виходив на такі океанні простори і досягав таких великих масштабів художнього синтезу". Всі думки і прагнення Лесі Українки, кожний крок в її практичній діяльності і творчості були зв’язані з визвольним рухом. Бадьорі і сповнені оптимізму твори Лесі Українки були закликом до героїчної боротьби проти всього старого і віджилого, за світле, щасливе життя людей. Протиставляючи поетичний голос Лесі Українки іншим, Іван Франко відзначав: "Від часу Шевченкового "Поховайте та вставайте, кайдани порвіте" Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст цієї слабосилої, хворої дівчини..."
Тож пропонуємо Вам перелистати книгу  життя, скориставшись літературою, представленою на віртуальній  виставці.

83.3(4Укр)

А21

Аврахов, Г. Г.

Леся Українка [Текст] : семінарій / Г. Г. Аврахов. - К. : Вища школа, 1971. - 303 с. - ц.0,78.

Семінарій висвітлює тривалу історію дослідження творчості Лесі Українки - видатної поетеси кінця ХІХ - початку ХХ ст. Книга містить важливі матеріали до вивчення її життєвого і творчого шляху, а також тематику семінарських доповідей з докладною бібліогріфією. Розраховано її на керівників спеціальних семінарів з даної проблеми, студентів, аспірантів, викладачів вищої і середньої школи, а також усіх, хто любить і прагне вивчати творчість великої української письменниці.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

Ж91

Журавская, И. Е.

Леся Украинка и зарубежные литературы [Текст] / И. Е. Журавская ; Пер.Ю. Саенко. - М. : Наука, 1968. - 175 с. - ц.0,60.

Книга И.Е. Журавской посвящена взаимоотношениям творчества украинской писательницы с зарубежными литературами. Автор исследования, широко осведомленный в области классической и новой литературы Запада, подвергает тщательному анализу произведения Леси Украинки, связанные с мировыми сюжетами и образами. Было бы ошибочно внешне сравнивать фабульные построения отддельных произведений. Гораздо важнее для проникновения  творческую лабораторию поэтессы изучить ту общественно-идейную атмосферу, в которой создавались ее творения и творение ее предшественников и современников. Эту задачу автор книги решает с успехом.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

К72

Костенко, А. І.

Леся Українка [Текст]. Вип. 13 / А. І. Костенко. - К. : Молодь, 1971. - 446 с. - (Життя славетних). - ц.1,10.

Гортаючи сторінки документальної повісті, читач помандрує численими дорогами, що простилалися перед Лесею Українкою, в усі кінці світу. Родинне життя, літературне, зустрічі з видатними письменниками й революційними діячами за кордоном і в Росії, дружба Лесі з Франком, Кобилянською, Старицьким, Мержинським, одруження з Квіткою, останні дні на Кавказі - все це представлено в книзі, ілюстровано мемуарними джерелами, що по-новому освітлюють окремі біографічні моменти з життя поетеси.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

К72

Костенко, А. І.

Леся Українка [Текст] : худ.-документальна біографія / А. І. Костенко. - 2-е вид., зі змінами та доп. - К. : Дніпро, 1985. - 393 с. - ц.1,70.

На багатому фактичному матеріалі, використовуються листи, спогади, свідчення сучасників, автор розповідає про багатостраждальне життя великої дочки українського народу, геніальної поетеси, борця за революційне єднання і дружбу російського, українського та інших народів.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

К72

Костенко, А.

Співачка досвітніх вогнів [Текст] / А. Костенко. - К. : Веселка, 1971. - 223 с. - ц.0,47.

Життєвий шлях Лесі Українки сповнений сміливої, впертої боротьби, а творчість її стала караючим мечем для гнобителів.

Ця книжка розповідає про те, як хвороблива маленька дівчинка виросла у сильну духом народну поетесу, відому далеко за межами України.

ББК  83.3(4Укр)-8

74.268.3

Л75

Ломонос, Є. О.

Вивчення творчості Лесі Українки [Текст] : посібник для вчителя / Є. О. Ломонос. - К. : Рад. школа, 1987. - 208 с. - ц.0,45.

В посібнику розроблена система уроків по ввченю життя і творчості видатної української письменниці Лесі Українки. Автор пропонує декілька варіантів уроків по вивченню складних тем, дає методичні рекомендації по проведеню позакласної роботи по творчості поетеси.

Призначений для вчителів-словесників, студентів-філологів.

ББК  74.268.31+83.3(4Укр)

83.3(4Укр)

С76

Ставицький, О.

Леся Українка (етапи творчого шляху) [Текст] : монографія / О. Ставицький. - К. : Дніпро, 1970. - 223 с. - ц.0,69.

В 1971 році прогресивне людство відзначатиме 100-річчя від дня народження Лесі Українки.

Автор у пропонованій книзі розглядає творчий шлях Лесі Українки, визначає окремі його етапи, висвітлює роль і значення поетеси в історії української літератури.

Монографія зацікавить науковців, учителів, студентів, а також усіх шанувальників красного письмениства.

ББК  83.3(4Укр)-8

81.2Укр

Л47

Леонова, М. В.

Сучасна українська літературна мова. Морфологія [Текст] : навч. посібник / М. В. Леонова. - К. : Вища школа, 1983. - 261 с. - 0,70.

Навчальний посібник містить опис морфологічної системи сучасної української літературної мови. Дано класифікацію частин мови, хараткеристику граматичних категорій і форм, висвітлено словозміну й формотворення. Книжку побудовано на матеріалі усіх стилів, іноді - розмовної мови. Розрахований на студентів, учителів, аспірантів, викладачів.

ББК  81.2Укр-21я73

74.03(4Укр)

Ш61

Шиманська, І. Ф.

Леся Українска про освіту та виховання [Текст] / І. Ф. Шиманська. - К. : Рад. школа, 1973. - 112 с. - 0,30.

На основі вивчення поетичної творчості Лесі Українки, її публіцистичної та епістолярної спадщини, спогадів сучасників великої поетеси автор показує, що найважливіші проблеми освіти і виховання народних мас були для неї справою життя і що в їх теоретичному і практичному розв'язанні Леся Українка наближалася до марксистської педагогіки.

У книзі розкривається гостро критичне ставлення письменниці до бюрократично-поліцейської системи народної освіти в царській Росії, висвітлюються її погляди на виховання дітей в родині, на "жіноче питання", іджейно-політичне, атеїстичне виховання народних мас. Розглядається також практично-педагогічна діяльність поетеси з дітьми та дорослими, її перекладацька й видавнича праця в галузі дітячої літератури, інші важливі питання народної освіти.

Книга розрахована на фахівців педагогічної науки, вчителів, вихователів дошкільних установ, батьків.

ББК  74.03(4Укр)

83.3(4Укр)

У-45

Леся Українка і сучасність [Текст] : зб. наук. праць. Т. 3. - Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2006. - 575 с. - ISBN 966-361-081-6 : 28,00.

У збірнику представлено літературознавчі, мовознавчі, текстологічно-джерелознавчі дослідження присвячені вивченню письменницького доробку Лесі Українки, а також матералі з її архіву.

Видання адресоване широкому колу філологів - викладачам літератури, науковцям, студентам.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

С73

Спогади про Лесю Українку [Текст]. - 2-е вид., доп. - К. : Дніпро, 1971. - 483 с. - ц.1,61.

У книзі спогадів про геніальну дочку українського народу Лесю Українку вміщено цікаві мемуарні матеріали про життя і творчість, написані рідними і близькими поетеси (Оленою Пчілкою, Петром Косачем, Климентом Квіткою, Ольгою Косач-Кривинюк, Ольгою Кобилянською, Агатангелом Кримським), а також уривки з листування мемуарного характеру з видатними її сучасниками - Іваном Франком, Михайлом Павликом та ін.

Друге видання доповнено друкованими вперше, а також маловідомими мемуарами джерелами І. Косач-Борисової, Б. Комарова, О. Косач-Кривинюк та ін.

ББК  83.3(4Укр)-8

83.3(4Укр)

У-45

Леся Українка і національна ідея [Текст] : зб. наукових праць / за ред. Я. Поліщука та А. Криловця. - К. : Видав. ім. Олени Теліги, 1997. - 127 с. - ISBN 966-7018-07-5.

Створенню цієї колективної праці передувала Всеукраїнська наукова конференція "Леся Українка і національна ідея", проведена 19-20 квітня 1996 року в Острозькій Академії. Автори збірника -літературознавці, філософи, культурологи - прагнуть по-новому осмислити явище Лесі Українки в національній та світовій культурі.

Книга викличе інтерес у викладачів-гуманітаріїв вищої та середньої школи, студентів, усіх, хто зацікавлено пізнає поетичну класику геніальної письменниці.

ББК  83.3(4Укр)-8

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

Незабутні шедеври [Текст] : поезії, драматургія / Л. Українка. - Донецьк : БАО, 2009. - 303 с. - ISBN 978-966-481-318-8 : 78.00.

ББК  84(4Укр)-5

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

Нехай мої струни лунають... [Текст] : вибрані поезії / Л. Українка. - Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2009. - 222 с. - ISBN 978-966-361-453-5 : 37,46.

Поезія Лесі Українки - потужна складова духовної скарбниці нашого народу та світової літератури. Діапазон її лірики надзвичайно широкий, адже в ній роздуми про сенс життя і призначення людини, мрії про світлу будущину, твори про громадську мужність, боротьбу проти духовного рабства і байдужості, місію митця і призначення мистецтва. В епіцентрі її поетичного світу - доля України. Водночас щирістю почуттів і глибиною думки захоплює читачів пейзажна та інтимна лірика поетеси.

Збірка складається із семи розділів, назви до яких дібрано за рядками творів Лесі Українки, що розкривають ідейно-тематичну наповнюваність уміщених текстів.

Видання вибраних поезій Лесі Українки "Нехай мої струни лунають..." розраховане на школярів, студентів, усіх, хто любить поетичне слово.

ББК  84(4Укр)-5

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

Поеми і драми [Текст] / Л. Українка. - К. : Мистецтво, 1980. - 467 с. - 0,70.

Твори геніальної української поетеси і драматурга Лесі Українки перейняті революційними

ББК  84(4Укр)-5

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

Усі твори в одному томі [Текст] / Л. Українка. - К.; Ірпінь : Перун, 2008. - 1375 с. - (Поетична поличка "Перуна"). - ISBN 978-966-569-257-7 : ц.66,36.

У книжці вперше в історії української літератури вміщено всю відому творчу спадщину славетної української письменниці Лесі Українки, яка спромоглася напрочуд сильно відтворити могутній творчий дух свого народу.

ББК  84(4Укр)

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

На крилах пісень [Текст] : поезії / Л. Українка. - К. : Веселка, 1994. - 128 с. - ISBN 5-301-00922-2 : 1,15.

Книга відтворює першу збірку уславленої поетеси, видану у Львові 1893 року,. Збережено формат, елементи художнього оформлення (заставки, шрифти заголовків), первісну верстку. Вручання з орфографією - незначне.

Фотоілюстрації - з сімейного архіву Косачів.

ББК  84(4Укр)-5

84(4Укр)

У45

Українка, Л.

Сім струн [Текст] : вірші та драматична поема / Л. Українка ; Пер.на груз. Р. Чілачава. - К. : Дніпро, 1991. - 204 с. - (укр. та груз. мовами). - ISBN 5-308-00568-0 : 2,20.

До збірки увійшли вибрані поезії видатної української поетеси Лесі Українки в оригіналі та перекладі грузинською мовою.

Переклад здійснив лауреат премії імені М. Рильського Рауль Чілачава.

ББК  84(4Укр)-5

 
Анонси
Галерея
20
2020
На даний момент 406 гостей на сайті