Пошук
Головне меню

ОРНІТОФАУНІСТИКА – ЦЕ АКТУАЛЬНО

Традиційно науково-педагогічні працівники і студенти спеціальності “Біологія” проводять комплекс заходів, спрямованих на захист довкілля та екологічне виховання молодого покоління. Нещодавно члени кафедри біології, екології та методики їх викладання спільно зі своїми колегами з кафедри теорії та методики дошкільної освіти та у співпраці з працівниками Національного природного парку “Кременецькі гори” розпочали свої природоохоронні та екологовиховні дійства засіданням круглого столу “Орнітофауністика: історія, сучасний стан і актуальність”, який приурочили Всесвітньому дню птахів.

Організатори круглого столу поставили перед собою конкретні завдання: привернути увагу громадськості та молоді до питань охорони та збереження птахів, насамперед за допомогою природоохоронних ініціатив; ознайомити викладачів і студентів з основними напрямами сучасних орнітологічних досліджень,в чому особливу увагу звернути на з’ясування причин негативних змін в орнітофауні та розкрити ризики антропного впливу на чисельність і видовий склад птахів; залучити студентську молодь до дискусій з прийняття рішень та участі у практичних заходах з охорони та збереження птахів.


З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології, екології та методики їх викладання Ольга Дух і начальник відділу екологічної освіти НПП “Кременецькі гори” Оксана Тимошенко. Дискусію за тематикою круглого столу розпочав кандидат біологічних наук, доцент кафедри теорії та методики дошкільної освіти Михайло Майхрук доповіддю “Залучення птахів-дуплогніздників у різні ландшафти Тернопільщини”. Краєзнавчу орнітологічну проблематику вирішувала фахівець з екологічної освіти НПП “Кременецькі гори” Ольга Жиглевич, оприлюднивши власне дослідження “Орнітофауна Національного природного парку “Кременецькі гори”. Прозвучали виступи представників молодої студентської науки. Другокурсниця спеціальності “Біологія” Юлія Флис розкрила тему “Методика вимірювання птахів при проведенні орнітологічних досліджень”, а її колега Ольга Возняк зупинилась на такому практичному питанні як “Приваба для птахів – штучні гніздівлі”. Про особливості, стан, практичні проблеми та перспективи збереження “пташиного царства” нашого регіону, зокрема Південної Волині та Кременецького горбогір’я, про важливість і методику екологічного виховання не тільки молоді, а й усіх мешканців краю говорила начальник відділу екологічної освіти НП “Кременецькі гори” Оксана Тимошенко.

Першим і важливим кроком до практичної реалізації орнітологічної проблематики, окресленої на засіданні круглого столу, стало зініційоване фахівцями-природознавцями та студентами академії виготовлення сипушників і штучних гніздівель для дрібних сов. Такі “совині оселі” розміщуються на території Національного парку, зокрема вздовж орнітологічного маршруту на горі Вовча, на Божій горі та на Даниловій горі. Виготовлення штучних будиночків здійснили студенти спеціальності “Технологічна освіта” під керівництвом кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри теорії та методики технологічної освіти Віталія Цісарука.

Спрямовували орнітологічні заходи доктор біологічних наук, завідувач кафедри біології, екології та методики їх викладання, професор Микола Ільєнко, кандидат біологічних наук, доцент цієї ж кафедри Ольга Дух і асистент Анжела Красовська.

 
Анонси
Галерея
52
5252
На даний момент 438 гостей на сайті