Пошук
Головне меню

СИГНАЛ ДО НАУКОВИХ ПОШУКІВ

Своєрідний сигнал до вивчення життєтворчості одного із маловідомих діячів українського громадського руху, адвоката Григорія Степури подала доктор історичних наук Ірина Скакальська, опублікувавши у збірнику матеріалів Всеукраїнського круглого столу “Адвокатура України: історія та сучасність” лаконічне есе “Громадська та професійна діяльність адвоката Григорія Степури”. Наш науковець наголошує: “У низці історіографічних досліджень з історії Поділля та Волині лише фрагментарно зустрічаємо відомості про адвоката і громадського діяча Григорія Калістратовича Степуру (1881-1944), тому проблематика потребує подальшого дослідження”.

В есе окреслюються контури життєдіяльності Григорія Степури: навчання в духовній семінарії, вчителювання, студіювання ветеринарії у Харківському ветеринарному інституті і, нарешті, здобуття юридичної освіти у Варшавському університеті. Він був губернським комісаром Поділля за часів УНР. Займався адвокатською практико на Волині, зокрема очолював юридичне бюро при Кременецькому повітовому союзі кооперативів, а згодом і при “Просвіті”. Повідомлено про кілька успішних справ адвоката, в яких він захищав інтереси українських громадян у судовій тяжбі з польськими панами.

Автор есе висловлює впевненість, що з часом з’являться ґрунтовні дослідження діяльності Григорія Степури, який як представник української еліти Західної Волині міжвоєнного періоду ХХ ст. вдало поєднував професійну та громадську діяльність.

 
Анонси
Галерея
Футбольна команда "Буревісник"
Футбольна команда Футбольна команда
На даний момент 956 гостей на сайті