Пошук

ЗУСТРІЧ ФАХІВЦІВ-ФІЛОЛОГІВ

Наш навчальний заклад відвідала делегація об’єднання вчителів української мови та літератури загальноосвітніх шкіл Рівненського району Рівненської області. Колектив у складі майже 40 чоловік очолили керівник об’єднання Катерина Новак, методист відділу освіти Рівненської облдержадміністрації Алла Красновська й екскурсовод Світлана Фесенко.

Зустріч підготували викладачі-філологи кафедри української філології та суспільних дисциплін нашої академії на чолі із завідувачем кафедри, кандидатом філологічних наук, доцентом Олегом Василишиним. Гості ознайомилися з матеріальною базою ВНЗ, відвідали Музей освіти академії, де з уст завідувача музею Валентини Шпак прослідкували за історією зародження і розвитку освіти у стінах нашого навчального закладу від витоків і до сьогодення. В ”Етнографічній світлиці Волині“ (завідувач – кандидат філологічних наук, доцент Ірина Комінярська) третьокурсниця спеціальності ”Соціальна педагогіка“ Катерина Бойчук запропонувала рівненчанам близьку їм по тематиці наукову презентацію ”Ук4раїнська вишита сорочка в контексті декоративно-прикладного мистецтва Рівненського Полісся (за матеріалами Березнівського району)“ , де  внаслідок власних досліджень зробила цікавий аналіз мистецтва народної вишивки більше десятка сіл Рівненщини, розповіла про відомих вишивальниць Рівненського Полісся та перспективи використання народної вишивки провідними модельєрами і дизайнерами України та світу. Після виступу відбулось обговорення теми, під час якого юна дослідниця відповіла на поставлені запитання.

Наступний захід відбувся у приміщенні наукової лабораторії ”Творчість Уласа Смчука: художній літопис ХХ століття“. Керівник лабораторії, кандидат філологічних наук, доцент Олег Василишин запросив присутніх до круглого столу  на тему ”Регіональна література: традиції і новації“. У підготовці заходу брала участь кандидат філологічних наук, доцент Олена Пасічник.

Читальний зал бібліотеки академії зустрів гостей презентацією науково-творчого доробку викладачів-філологів. Кандидат філологічних наук, доцент Інна Волянюк розкрила цікаві сторінки творчої біографії кременецького поета і колишнього нашого викладача Юрія Климця, життя якого трагічно обірвалося. Доцент Олег Василишин привідкрив завісу цікавих ”взаємин“ Ліни Костенко з Кременцем, перегорнув окремі сторінки поетичної творчості Миколи Тимчака, Георгія Петрука-Попика і разом зі своїми колегами підготували студентські літературні читання творів українських поетів.  Невмируще Тарасове слово прозвучали у виконанні Маріанни Борсук (31-А, ”Мені однаково…“ англійською мовою), Катерини Лисанець (41-Н, уривок з поеми Тараса Шевченка ”Сон“ німецькою мовою). Вірші Миколи Тимчака запропонували юні диктори з 21-СП групи Марія Гаврилюк (”У Голосієві“) та Дарія Гаврилюк (”Офорт 1860 року“). Улюблені поезії Ліни Костенко презентували другокурсниці спеціальності ”Українська мова і література Юлія Ільчук (”Хай буде легко дотиком пера…“), Анастасія Федорів (”Моя любове, я перед тобою…“), Світлана Сорочинська (”Життя іде і все без коректур…“) і Марія Степанчук (”Розкажу тобі думку таємну…“).

Учасники делегації були приємно вражені побаченим і почутим у стінах нашої альма-матер. У більшості випадків вони сприймали наше місто як провінційний населений пункт на трасі Рівне – Тернопіль, який нічим особливим не вирізняється з-поміж багатьох волинських містечок. Проте під час зустрічі вони переконались у високому рівні поставленої роботи, в особливому господарському підході до зовнішнього і внутрішнього вигляду навчальних приміщень, залів, майданчиків і подвір’я. А ще – у гостинному ставленні до гостей, і тому древньому високому духові, який витає над спорудами, живе в серцях колективу і надихає молоде покоління до навчання і творчої праці.

Як відмітила керівник об’єднання Катерина Новак, це дуже символічно, що така чудова зустріч відбулась у переддень Святого Воскресіння Господнього, яке вселяє у людські душі надію, що матері перестануть проливати гіркі сльози, вона побажала усім миру – на землі, в родинах і серцях, а також переконала в тому, що перед їхніми учнями відкрилася чудова перспектива навчатись у такому красивому і гідному ВНЗ. До щирих слів вдячності за подаровані незабутні хвилини спілкування зі справжнім храмом науки долучився вчитель української мови із села Великий Олексин Борис Синякевич. А методист відділу освіти Рівненської ОДА Алла Красновська на згадку про відвідини Кременця й академії подарувала видання Василя Пилип’юка ”Острів Благодаті“ в надії, що таким благодатним островом знань стане для абітурієнтів Рівненщини Кременецька гуманітарно-педагогічна академія Тараса Шевченка.

Із зустрічним словом виступив головний редактор нашої газети ”Замок“ Анатолій Багнюк, який коротко зупинився на деяких аспектах діяльності академії та її видання, запросив усіх до тіснішої співпраці.

На завершення зустрічі Олег Василишин розкрив перспективи профорієнтаційної роботи з педагогами та школярами в Рівненській області. І ще одним приємним сюрпризом для рівненчан стала екскурсія по Кременецькому ботанічному саду та краєзнавчому музею.

 
Анонси
Галерея
37
3737
На даний момент 467 гостей на сайті