Пошук

ПОДВІЙНИЙ УСПІХ

Так склалося, що учні загальноосвітніх шкіл і студенти вищих закладів освіти нашої країни мають змогу виявляти свої філологічні здібності у двох творчих конкурсах міжнародного рівня – Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика та Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Другокурсниця спеціальності ”Англійська філологія“ нашої академії Ольга Дудечко брала участь в обох конкурсах – і в обох увійшла до трійки переможців. Майбутня вчителька англійської філології показала високий рівень знань з рідної мови та літератури, продемонструвала творчий підхід до використання української літературної мови в аналізі літературознавчих проблем і головне – мужньо відстоювала власні позиції щодо принципової оцінки сутності та значення знакових явищ історії та сьогодення українського літературного життя. З особливою яскравістю це проявилося в написання творчої конкурсної роботи. Ось що говорить про цю роботу сама студентка: ”Суть завдання полягала в написанні твору полемічного характеру, де потрібно було спростувати або підтвердити цитату відомого польського історика літератури Мар’яна Здзеховського, в якій вчений ставить під сумнів месіанізм Тараса Шевченка та вказує на песимізм у його творах, зокрема у поемі ”Неофіти“. У своїй роботі я не погодилася з думкою польського літературознавця, бо вважаю, що твори Кобзаря наповнені не просто оптимізмом, а глибокою вірою, яка не одну сотню років надихає мільйони українців: ”…І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі“. Здзеховський аргументував свою думку змістом поеми ”Гайдамаки“, але я переконана, що в цьому творі більше тогочасного реалізму, ніж песимізму. І взагалі, аналізуючи твори Шевченка, майже скрізь можна простежити оптимістичну ноту, яка була віддзеркаленням непорушної віри Генія в світле майбутнє України. Щодо Шевченкового месіанізму, хочу сказати уривком із власного вірша: ”Тебе послав нам Бог, я вірю, Щоб ми підняли очі догори, Щоб полюбили серцем ту країну, Якою так страждав і марив ти“.

Підтвердженням успішного виступу нашої студентки на міжнародних конкурсах з української мови та літератури стали Дипломи ІІ ступеня, якими Ольга Дудечко нагороджена як переможець ІІІ етапу ХVІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та ІІІ етапу VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Особливою нагородою Ольги, як однієї з переможців конкурсів, стала Відзнака Союзу українок Австралії. До свого філологічного Олімпу наша студентка йшла під науковим керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови і літератури та суспільних дисциплін Інни Волянюк.

 
Анонси
Галерея
19
1919
На даний момент 704 гостей на сайті