Пошук
Головне меню

ПРО ІННОВАЦІЇ… У КНЯЖОМУ ВИШНІВЦІ

Формування стійкої громадянської позиції особистості розпочинається  у сім’ї і продовжується в закладах освіти. Серед чинників, які впливають на цей процес, особливе місце належить читанню. Звісно, мова йде про літературу якісну, доступну для сприймання, спеціально підібрану. Аби розвивати читацький смак своїх вихованців, педагогу потрібно працювати над власною культурою читання, що вимагає не тільки зусиль і бажання, а й сформованого вміння.

В контексті наукових пошуків асистент кафедри педагогіки та психології Андрій Заблоцький актуалізував цю проблему для власної професійної діяльності та зумів донести важливі її аспекти до колег і студентів. З цією метою молодий викладач виступив ініціатором семінару-інтеракції на тему: «Виховання громадянина в аспекті викликів сучасності», який відбувся на базі Вишнівецької міської бібліотеки для дорослих. У заході брали участь викладачі кафедри педагогіки та психології і студенти педагогічного факультету академії, працівники згаданої бібліотеки, педагоги ЗОШ і науковці Національного заповідника “Замки Тернопілля”.

В рамках науково-пошукового семінару було розкрито сучасні підходи до формування громадянина в різних соціальних інституціях (завідувач кафедри педагогіки та психології, доцент Любов Кравець), обґрунтовано роль сім’ї у вихованні громадянина-патріота України (доцент кафедри педагогіки та психології Софія Корнієнко), порівняно з психологічної точки зору зміст і особливості громадянського й релігійного виховання особистості (докторант Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, доцент Наталія Савелюк). Іншими науковцями кафедри висвітлено особливості громадянського виховання учнів в умовах інклюзивної освіти (асистент кафедри педагогіки та психології Орислава Запорожець), визначено специфіку формування елементів громадянської свідомості дошкільників у руслі етнічної соціалізації (Наталія Бабій); висвітлено переваги інтерактивних технологій у патріотичному вихованні (Наталія Бодруг); розкрито роль педагогів у формуванні ціннісних ставлень особистості до держави і суспільства у процесі виховної діяльності школи (Ірина Лизун), актуалізовано проблему самовиховання громадянськості у дітей-сиріт вихованців прийомних та опікунських сімей (Андрій Заблоцький ).

Педагогами загальноосвітніх шкіл представлено практичний досвід впровадження спецкурсу «Культура життєвого самовизначення» в практику шкільного навчання з метою формування соціально активної особистості (практичний психолог, арт-терапевт Кременецької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. Галини Гордасевич, психолог-консультант ПМПК Лариса Шевчук) і окреслено важливі аспекти формування активної громадянської позиції школяра у процесі вивчення цього курсу (практичний психолог та соціальний педагог Горинської ЗОШ І-ІІІ ст. Оксана Тимець).

Заступник директора з виховної роботи Вишнівецького ліцею Едуард Сидор, виходячи з досвіду підготовки фахівців професійної галузі, висловив свої міркування щодо національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Методичні аспекти діяльності соціального педагога щодо громадянського виховання учнів ЗОШ розкрила заступник директора з виховної роботи Горинської ЗОШ І-ІІІ ст. Алла Далека. Змістовну і водночас захоплюючу інформацію повідомила присутнім науковий працівник Вишнівецького відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Любов Шиян, яка наголосила на значенні заповідників та музеїв у справі патріотичного виховання молоді. Бібліограф Вишнівецької міської бібліотеки для дорослих Надія Заблоцька здійснила огляд літератури, акцентувавши на ролі бібліотеки у вихованні сучасного громадянина. Як зазначив старший викладач кафедри педагогіки та психології Володимир Терпелюк, джерельна база, зібрана й збережена в бібліотеці, може бути використана і вчителями у роботі з дітьми, і науковцями при проведенні актуальних та перспективних досліджень і для особистісного зростання, що для педагогічних працівників ніколи не втратить свого значення.

По завершенні семінару відбулася цікава екскурсія замком князів Вишневецьких. Любов Шиян, розкриваючи досягнення й глибокі таємниці славетного роду, відкрила завісу в минулі віки, сповнені величі, ризику й слави. Тож проведений захід, попри окреслені вище напрями роботи, сприяв актуалізації важливого історичного матеріалу, який можна й сьогодні використовувати у справі патріотичного, громадянського виховання дітей і молоді.

 
Анонси
Галерея
foto 11
foto 11foto 11
На даний момент 1201 гостей на сайті