Пошук

ОДЕСЬКА ХУДОЖНИЦЯ З ВОЛИНІ

Одеська майстриня живопису Ірина Гусюк родом з Володимир-Волинського. З 16-річного віку, тобто з початку навчання в Одеському художньому училищі ім.М.Б.Грекова стала одеситкою. Тут же закінчила художньо-графічний факультет Південноукраїнського ДПУ ім.К.Д.Ушинського. З 2007 року викладає малюнок, живопис і композицію в рідному “греківському” училищі. 2008 рік можна вважати успішним стартом у велике мистецтво: молода художниця перемагає на Всеукраїнському конкурсі-пленері “Мальовнича Україна” та організовує свою першу персональну виставку в Музеї західного і східного мистецтва (м.Одеса). З цього ж року бере участь у всеукраїнських обласних і міських мистецьких виставках, а через рік виходить на міжнародний рівень мистецького життя (міжнародні художні пленери в Польщі, міжнародні художні виставки в Англії та Росії). На міжнародній виставці Salon des Refuses (Англія) її роботи ввійшли до ТОП-12 кращих робіт виставки. Показово, що художниця організовувала подвійні виставки “Моя любове” спільно зі своїм наставником, художником Валентином Захарченком, які розпочала з рідного Володимир-Волинського і продовжила в Донецьку, Умані, інших містах України.


Художні полотна Ірини Гусюк гідно репрезентують яскраве явище малярського мистецтва Одеси та й України в цілому – стиль одеського імпресіонізму. Вона – художник-реаліст, який не механічно відтворює натуру, а творить художній образ, тобто виступає не лише як живописець, а й художник, який глибоко мислить, проникає в глибинну суть об’єкта творчості. Творчо-психологічний портрет художниці характеризується триєдністю: на своїх полотнах вона відображає неповторну красу “своєї-непозиченої” української землі (в цьому її волинське коріння), ставить людину на пограниччя землі та моря (тут вона волинянка поєднана з морем) і , нарешті, зображує велич і силу морської стихії (в цьому вона одеситка, яка любить і розуміє море).


Саме в такому контексті бачимо виставку робіт Ірини Гусюк, організовану в картинній галереї нашої академії з ініціативи та з організаційною участю науково-педагогічних працівників кафедри методики викладання мистецьких дисциплін. Модератором виставки виступив старший викладач Дмитро Синенький, який підтримує з одеською художницею творчі зв’язки, що розпочалися її приїздом до нашого навчального закладу з групою студентів-“греківців” для участі у спільних пленерах, мистецьких майстер-класах, творчих дискусіях, імпровізованих виставках. Нинішня виставка стала логічним продовженням мистецьких контактів наших мистецтвознавців і майстрів пензля з художниками і фахівцями Одеського художнього училища ім.М.Б. Грекова. Її відкриття відбулося з участю викладачів і студентів академії та коледжу, представників кременецьких мистецьких гуртів “Гладущик”, “Палітра” і “Натхнення”, органів місцевої влади та громадськості міста. Знаковим моментом була присутність батьків художниці Поліни і Петра Гусюків. До відвідувачів виставки звернулися проректор академії з виховної роботи Микола Сиротюк, заслужений працівник освіти Катерина Єрусалимець, однокурсниця художниці Олена Тимків, директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук і модератор мистецького заходу Дмитро Синенький.


На виставку художниця представила роботи всіх трьох згаданих тематичних напрямків. Власне бачення рідної землі вона виявляє в картинах “Весна”, “За степом”, “Перший сніг”, “Зимовий вечір”, “Перед грозою”, “Я піду в далекі гори”. Символічним переходом до другого тематичного напрямку бачимо картину “Три стихії”, в якій зливаються воєдино енергетика Землі та енергетика Води і що продовжується в пейзажних сюжетах “Лісове озеро”, “Озеро”, “Понад ставком”, “Затишок” і “Рибацька оселя”. Третій тематичний напрямок, де під пензлем художниці оживає море в різні пори дня та року, представлений полотнами “Вечірнє море”, “Осінь над морем”, “Вечір”, “Ранок”. Згадані роботи виконані олією на полотні. Свою графіку художниця репрезентує портретами. Привертають увагу портрети чоловіка з глибоко задуманими очима та натрудженими руками, літньої людини з печаттю втоми від життєвих мандрів та юної дівчини з поглядом, повним надії і сподівань та з внутрішньою напругою в очікуванні знакових життєвих подій. В цьому – свідчення неперервності та реалістичності філософсько-естетичних пошуків Ірини Гусюк.


Шанувальникам образотворчого мистецтва зачитали вітальний лист ректора академії, професора Афанасія Ломаковича, який, звертаючись до учасників відкриття персональної виставки талановитої одеської художниці, зазначив: “Надзвичайно приємно, що роботи з творчої майстерні пані Ірини завітали у наш навчальний заклад, який ще з 18 століття торує шлях для розвитку мистецтва… Бажаю всім неповторних вражень від представлених робіт і натхнення у створенні нових мистецьких шедеврів. Надіємось, що виставки Ірини Гусюк ще не раз відбудуться у Кременці і їх художню неповторність знову зможуть оцінити у стінах сучасних Волинських Афін”.

 
Анонси
Галерея
53
5353
На даний момент 438 гостей на сайті