Пошук

МИСТЕЦЬКІ «ЗУСТРІЧІ В КРЕМЕНЦІ»

У першій половині серпня у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка відбувся VI міжнародний науково-мистецький симпозіум «Зустрічі в Кременці». Митці з Польщі, Німеччини та Швеції приїхали до нашого старовинного міста, щоб черпати натхнення від таємничих мурів Замкової гори, декоративних шпилів  балюстради старого корпусу, що дихає прадавньою історією  і оповита невидимим омофором Божої Матері  школи Пінзеля.

Організатори цього щорічного мистецького дійства Uniwersytet Pedahohizcny im. Komisji Edukacj i Narodowej, Katedra Projektów Edukacjnych i Artystycznych IPPIS UP w Krakowe, Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, Stowarzyszenie forum Innowacyjnosci ODIN, Krakov.


«Зустрічі в Кременці» є черговим кроком до відродження мистецького життя нашого краю. В 30-х роках минулого століття Кременець називали Волинським Барбізоном адже сюди приїздили на пленери відомі художники і педагоги в царині малярства з цілої Європи.

На кілька днів навчальні аудиторії історичного корпусу академії перетворились у художні майстерні, у яких створювались чудові полотна, опрацьовувались незвичайні художні техніки і з’являлися неймовірні задуми.

Мистецька праця у ці дні поєднувалась з пізнанням української культури.  Пішохідна екскурсія містом відкрила гостям архітектурні ансамблі Собору Преображення Господнього, Костелу св.Станіслава, Обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького і завершилась на горі Боні, де митцям розкрили таємниці міфів  і легенд нашого краю.


У рамках Міжнародного симпозіуму було проведено у майстернях академії майстер-класи викладачами Юлією Янчук і Сергієм Томашівським з метою ознайомлення  закордонних гостей з українськими народними традиціями.  Кожен з них спробував створити власну писанку на основі архаїчних символів наших пращурів або сучасних абстрактних мотивів. На занятті з художньої кераміки художники оволодівали таємницями  гончарства, пластикою  глиняних виробів, що створюються на гончарному колі і вбирають магію наших предків.

Під час цьогорічних «Зустрічей в Кременці» учасники пленеру відвідали храмові комплекси у Почаєві і непохитні твердині Кам        ’янця-Подільського.

13 серпня в залі Гуго Колонтая було проведено відкриття попленерової виставки Міжнародного мистецького симпозіуму «Зустрічі в Кременці». На ній  представили  роботи художники-учасники пленеру: проф. Тереза Жебровська і Лєшик Жебровський (Польща) — куратори пленеру, Кароліна Магдалена Козел (Польща), Ілона Іванська (Польща), Яцек Пасєчний (Польща), Єжи Плюха (Польща), Тесса Гамма Терхейден  (Німеччина), Катя Вікерт (Німеччина), Тхеса Зімсен (Німеччина), Ебба Стрід Одікас (Швеція), та кременецькі майстри пензля Богдана Гуменюк, Олександра Панфілова, Тетяна Балбус, Світлана Ткачук, Юлія Трачук, Іванна Погонець , Юлія Янчук, Ніл Зварунчик, Володимир Стецюк.


Кожен художник представив картину чи серію робіт, що були виконані під час пленеру. Мистецьку атмосферу імпрези підсилив неперевершений музичний виступ скрипаля Олега Дацюка.

У переддень Яблучного Спаса гості і учасники пленеру спільними зусиллями створили яблучну інсталяцію, ідейним куратором якої була художниця з Швеції Ебба Стрід Одікас.

Науково-мистецький симпозіум «Зустрічі в Кременці» є свідченням того, що мистецтво об’єднує різні країни, нації, покоління і епохи. Надіємось, що Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка буде оберегом старих  і засновником нових мистецько-культурних традицій Волині.


 
Анонси
Галерея
День української писемності
День української писемностіДень української писемності
На даний момент 473 гостей на сайті