Пошук
Головне меню

«М. Грушевський – видатний історик України»

«М. Грушевський – видатний історик України»

(до 150-річчя від дня народження)

В 2016 році українське суспільство відзначає 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського – видатного українського державного та політичного діяча.

Михайло Сергійович Грушевський – історик, літературознавець, письменник, публіцист, громадський і державний діяч. Академік ВУАН (з 1923 р.) та АН СРСР (з 1929 р.).

Михайло народився в сім’ї випускника Київської духовної академії, педагога, організатора народної освіти, автора “Первой учебной книги церковно-славянского языка” Сергія Федоровича Грушевського. Рід батька походив від козаків Грушів, рід матері – греко-католицьких священиків Опуцкевичів.

За спогадами сучасників, Грушевський мав надзвичайну працездатність. Спав 4 години на добу, увесь свій час присвячував роботі. Творчий доробок складає понад 2000 праць. 10-томну монографію «Історія України – Руси» писав 38 років (з 1895 по 1933 рік).

У січні 1918 року під час штурму Києва більшовики цілеспрямовано спалили фамільний маєток Грушевських на вулиці Паньківській, 9. Операцією командував Михайло Муравйов. Бронепотяг із загонами матросів на чолі з Андрієм Полупановим кілька годин розстрілював запальним снарядами будинок. Ущент згоріли цінні рукописи, бібліотека, унікальні колекції рушників, вишивок, килимів, порцеляни та прикрас.

Попри те, що Грушевський формально не був репресований радянською владою, за весь час її панування аж до 1991 р. його твори не перевидавались; раніше надруковані твори вилучались з бібліотек і знищувались або передавались у спецсхови. Тільки в незалежній Україні стало можливим об’єктивне висвітлення постаті Михайла Грушевського, належне поцінування його внеску в українську науку і державність, видання його творів і вшанування його пам’яті

 


Михайло Грушевський [Текст] : статті, спогади, документи і коментарі. Т. 194 / за ред. М. Стахів і М. Фр.-Чировський. - Нью-Йорк-Париж-Сидней-Торонто : Наукове Товариство ім.Шевченка, 1978. - 236 с. - (Секція історії України).




Грушевський, М. С.

Хто такі українці і чого вони хочуть [Текст] / М. С. Грушевський. - К. : Знання, 1991. - 240 с. - ISBN 5-7770-0060-6.


М. Грушевський повернувся... Вийшли із "спецхранів" його твори, а Міжнародна асоціація цукраїністів проголосила 1991 рік роком Грушевського.

Ми знаємо Грушевського-історика (досить назвати його багатотомну "Історію України-Русі"), не забуваємо й про Грушевського-етнографа і літературознавця. Менш відомо про його політичну діяльність на посаді голови Центральної ради і майже нічого ми не знаємо про те, що Грушевський є автором декількох збірників статей, актуальність і злободенність яких можна повною мірою збагнути тільки зараз, коли нинішня ситуація майже повторює ту, що склалася в Росії на початку ХХ століття.

У цих збірках - "ВІльна Україна", "Якої ми хочемо автономії й федерації", "Хто такі  українці і чого вони хочуть", "Україна і Росія", "Переяславська умова України з Молсквою 1654 року. Статті й тексти" (всі всі найболючіші питання нашого сьогодення.

Розрахована на широке коло читачів.



Винар, Л.

Силуети епох: Дмитро Вишневецький, Михайло Грушевський [Текст] : історичні довідки / Л. Винар. - Дрогобич : Відродження, 1992. - 182 с. - ISBN 5-7770-0430-X.


"Силуети епох" - перша в Україні книга історика із США професора Любомира Винара.

До неї входять дві його роботи: "Князь Дмитро Вишневецький" і "Найвидатніший історик України Михайло Грушевський".

Герої наукових розвідок професора Л. Винара налефать різним історичним епохам, однак між ними є багато спільного: Дмитро Байда Вишневецький був організатором запорозького козацтва, а Михайло Грушевський - його істориком, обидва вони були дипломатичними, носіями національної ідеї, вірними синами України, і, зрештою, обидва стали жертвами жарстоких тиранів.

Історичні розвідки Любомира Винара базуються на матеріалах архівів і бібліотек Європи і Америки. Ряд документів вводиться у науковий обіг уперше.

Професор Л. Винар щасливо поєднав у собі талант серйозного науковця і популяризатора історичної науки, тому його книгу з інтересом прочитають й учені-історики, усі, кому рідна історія небайдужа.

Правопис автора збережено.


Михайло Грушевський [Текст] : зб. наук. праць і матеріалів Міжнародної ювілейної конференції, присвяченої 125-й річниці від дня народження Михайла Грушевського. - Львыв, 1994. - 487 с. - ISBN 5-7707-6311-6.




Михайло Грушевський [Текст] : фотоальбом / авт. тексту Л. В. Решодько. - К.: Україна, 1996. - 140 с. - ISBN 966-524-010-2.


Фотодокументальна повість про великого літописця, юудівничого нової України, який своєю діяльністю і творчістю заклав фундамент національно-культурного, інтелектуального, державного відродження української нації в ХХ столітті, створив цілу епоху у вітчихзняній і світовій історії.

Видання розраховане на широке коло читачів.


Грушевський, М. С.

Твори [Текст]. У 50 т. Т. 1. Серія "Суспільно-політичні твори (1894-1907)" / М. С. Грушевський. - Львів : Світ, 2002. - 592 с. - ISBN 966-603-223-6.


Цим томом започатковується видання творів видатного історика і громадсько-політичного діяча Михайла Грушевського (1866-1934). У першому томі вміщено статті історіософського характеру, які визначали напрям і діяльність національно-визвольного руху наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст., а також публіцистику вченого 19894-1907 років, що друкувалася переважно в журналі "Літературно-науковий вісник".




Грушевський, М. С.

Твори [Текст]. У 50 т. Т. 23. Серія "Монографічні історичні праці" / М. С. Грушевський ; упоряд. М. Капраль, А. Фелонюк. - Львів : Світ, 2014. - 603 с. - ISBN 978-966-603-882-4.


У томі публікуються чотири популярні нариси з історії України М. Грушевського, які призначалися для широкого загалу. На початку ХХ ст. вони відіграли важливу роль у процесі становлення української модернізації нації, так як представляли новий погляд на історичний розвиток України.

Видання розраховане для науковців та всіх хто цікавиться історією України.



Грушевський, М. С.

Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями [Текст] / М. С. Грушевський. - Донецьк : БАО, 2008. - 734 с. - ISBN 978-966-481-205-1.


У цьому виданні перша російська публікація книги (С.-Петербург, 1913) видатного українського історикадоповнена: новим Текстом з останнього авторського видання (Відень, 1921. - Звірена з ним); нарисом відомого сучасного історика Владислава Верстюка, який продовжує оповідь Грушевського до наших днів; старовинними географічними картами, побутовими й батальними гравюрами, а також хрестоматією найважливіших документальних матеріалів з вітчизняної історії.

Видання в цілому зображує становлення й розвиток народу, економіки, культури та державності України, яка ніколи не вдавалась до експансії й постійно вела визвольні війни, захищаючи сусідні країни від турецько-татарської навали. Багато місця відведено тут українсько-російським та українсько-польським зв'язкам, козацтву та козацькій республіці, демократичні підвалини якої стали основоположним принципом першої в Європі української Конституції 1710 р., створеної гетьманом П. Орликом. Книга приваблює яскравим художнім стилем і читається, як захоплюючий літера




Грушевський, М. С.

Ілюстрована історія України [Текст] / М. С. Грушевський. - Нью-Йорк : Чарторийських, 1967. - 575 с.



Грушевський, М. С.

Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця ХІV сторіччя [Текст] / М. С. Грушевський. - К. : Наукова думка, 1991. - 560 с. - (Пам'ятки історичної думки України). - ISBN 5-12-002670-2 .

Книга - перша синтетична раця видатного українського вченого, написана ще на студентській лаві. У ній на широкому джерельному матеріалі висвітлюється політична історія Київської землі, її економіка, культура та релігія.

Для істориків, археологів, етнографів, всіх, хто цікавиться історичним минулим нашої Вітчизни.






Грушевський, М. С.

Історія України-Руси [Текст]. В 11 т., 12 кн. Т. 1. До початку ХІ віка / М. С. Грушевський ; авт. вступ. ст. В. А. Смолій, П. С. Сохань, О. Пріцак, Ф. Сисин; ред. Т. К. Хорунжа. - Репринт. вид. - К. : Наукова думка, 1991. - 736 с. - (Пам'ятки історичної думки України). - ISBN 5-12-002469-6.

У першому томі висвітлюються соціально-економічні, політичні і культурні процеси, що відбувалися на території України з найдавніших часів до початку ХІ ст.

Для істориків, археологів, етнографів, філологів, всіх, хто цікавиться історичним минулим нашої Вітчизни.

Грушевський, М. С.

Історія України-Руси [Текст]. В 11 т., 12 кн. Т. 10. Роки 1657-1658 / М. С. Грушевський. - Репринт. вид. - К. : Наукова думка, 1998. - 408 с. - (Пам'ятки історичної думки України). - ISBN 5-12-004832-3.

Ця остання книга репритного видання десятитомника "Історії України-Руси" Михайла Грушевського.

В ній охоплено період від 1657 р. (після смерті Б. Хмельницького) до подій 1658 р. (Гадяцька унія).

Для істориків, археологів, етнографів, філологів, усіх, хто цікавиться минулим України.



 


 
Анонси
Галерея
51
5151
На даний момент 1259 гостей на сайті