Пошук
Головне меню

В їхніх серцях жила Україна!

В їхніх серцях жила Україна!

Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою. ЗА ТЕМОЮ: Покрова Пресвятої Богородиці у Свято-Покровському соборі Президент України Петро Порошенко Указом від 14 жовтня 2014 року № 806/2014, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості встановив 14 жовтня нове державне свято — День захисника.

 


Антонович, В. Б.

Коротка історія Козаччини [Текст] / В. Б. Антонович. - К. : Україна, 2004. – 303 с.

До видання увійшли дві праці визначного вітчизняного вченого В. Б. Антоновича (1834 - 1908): популярний лекційний курс «Коротка історія Козаччини» та маловідоме наукове дослідження «Останні часи Козаччини на Правобережжі». Спираючись на значний фактичний матеріал, автор доводить, що український народ завжди був демократичною, вільнолюбною спільнотою, що героїчне минуле козацтва - це і є справжня історія нашого краю.
Книга ілюстрована, розрахована на широке коло читачів



Голобуцький, В. О.


Запорізька Січ в останні часи свого існування. (1734-1775) [Текст] / В. О. Голобуцький. - Дніпропетровськ : Січ, 2004. - 421 с. - ISBN 966-511-380-1 : 17,63.


Одному з найбільш захоплюючих періодів історії запорозького козацтва, так званої Нової Січі (1734 — 1775 рр.), присвячена книга відомого українського радянського історика проф.. В. О. Голобуцького.
Використавши численні архівні матеріали та інші джерела, автор змалював яскраву картину життя та боротьби славнозвісних запорожців.
З великим інтересом читаються сторінки книги, на яких зображено тяжке становище нижчих верств запорозького населення, участь запорозького козацтва в російсько-турецькій війні 1768 — 1774 рр., в антифеодальній і національній і національно-визвольній боротьбі народів царської Росії, а також епізоди ліквідації царизмом Запорозької Січі у 1775 р.


Кащенко, А. Ф.


Оповідання про славне Військо Запорозьке низове [Текст] : оповідання для серед. та ст. шк. віку / А. Ф. Кащенко. - К. : Веселка, 1992. - 271 с. - ISBN 5-301-01007-7 : 13,50.

Відомий письменник Адріан Кащенко, незаслужено вилучений з української літератури в роки правління командно-адміністративної системи, повертається до своїх читачів.
Зі стрічок його "Оповідань про славне Військо Запорозьке низове" постає славна історія Запорозької Січі. Автор правдиво відтворив життя запорозьких козаків, їхню боротьбу проти зовнішніх ворогів, за незалежність.
Читач довідається також про видатних козацьких ватажків - Дмитра Вишневецького (Байду), Івана Підкову, Івана Богуна, Богдана Хмельницького та багатьох інших.


Наливайко, Д. С.


Козацька християнська республіка: Запорізька Січ у західноєвропейських літературних пам'ятках [Текст] / Д. С. Наливайко ; ред. М. Н. Москаленко. - К. : Дніпро, 1992. - 495 с. - (Запорізька Січ). - ISBN 5-308-01377-2 : 8,70.


У виданні розглядається історія Запорізької Січі як козацької християнської республіки. Зокрема розглядаються такі питання: військове протистояння козаків із татарами і турками; повстання проти польсько-шляхетської влади; роль запорозьких козаків у Національно-визвольній війні українського народу 1648-1657 рр.; Запорізька Січ у добу Руїни. Всі ці питання розглядаються крізь призму західноєвропейських джерел, наукових та літературних творів ХVI – XIX ст.

Шевчук, В. О.

Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення ХVІ-ХVІІІ ст. [Текст]. Кн. 1 / В. О. Шевчук. - К.: Грамота, 2007. – 720 с.: іл.


Книга сучасного українського історика та письменника – це виклад історії однієї з найвизначніших ідей українського державотворення, де автор прагне не лише дослідити ті чи інші явища, а передусім їх осмислити. Вона містить величезний масив інформації про становлення, розвиток і руйнацію Козацької держави.
Видання має значну кількість ілюстрацій. Окремим розділом у книзі подано документи до теми.
Для науковців, викладачів і студентів вищих навчальних закладів та всіх, кому небайдужа українська історія XVI – XVIII ст.


Яворницький, Д. І.

Історія запорізьких козаків [Текст] : у 3-х т. Т. 1. / Д. І. Яворницький. - Л.: Світ, 1990. – 319 с.: іл.


Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471 – 1734 рр. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва. Для викладачів, студентів, істориків, етнографів.

Історія українського козацтва [Текст] : нариси у 2 т. Т. 1 / відповід. ред. В. А. Смолій. - 2-ге вид. - К. : Києво-Могилянська академія, 2009. - 799 с. - ISBN 978-966-518-508-6 : 85,00.


Через сто років після появи ґрунтовних праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. До першого тому увійшли нариси, які охоплюють генезу Та еволюцію козацтва, його цивілізацій- ну типологію, систему ціннісних орієнтацій та становлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття.


ББК 83.3(4Пол)-8



Історія українського козацтва [Текст] : нариси у 2 т. Т. 2 / відповід. ред. В. А. Смолій. - К. : Києво-Могилянська академія, 2007. - 723 с. - ISBN 966-518-398-2 : 85,00.



У другому томі розглянуто етнонаціональні аспекти феномена українського козацтва, козацьке право і судочинство, його православні та геральдичні традиції, специфіку козацького історіописання, сприйняття українського козацтйа у західноєвропейському світі. Спеціальні нариси присвячено еволюції козацького стану після ліквідації козацької держави та поглинення України іноетнічними імперськими структурами, відродженню козацтва в сучасній Українській державі. Розраховано на науковців, студентів і викладачів вузів, широкий читацький загал.



Нові дослідження пам'яток козацької доби в Україні [Текст] : зб. науковий статей / упоряд. О. М. Титова. - вип.16. - К. : ХІК, Часи козацькі, 2007. - 476 с. - ISBN 978-966-89991-7-8 : 40,00.


До збірки вміщено статті та повідомлення, присвячені новим дослідженням пам'яток археології, історії, архітектури, писемності українського козацтва, вивченню родоводів козацької старшини, вивченню кримськотатарської та османської культурної спадщини. Висвітлюються проблеми дослідження пізньосередньовічних колекцій у музейних збірках.
Для всіх, хто цікавиться історією, археологією, проблемами мовознавства та пам'яткознавства пізнього середньовіччя.

 
Анонси
Галерея
foto
fotofoto
На даний момент 1293 гостей на сайті