Пошук

БОРОТЬБА – ЦЕ ЇХНЄ ЖИТТЯ

У рамках співпраці між Дубенською військовою частиною та Кременецькою гуманітарно-педагогічною академією  ім. Тараса Шевченка наш навчальний заклад неодноразово зустрічав військовослужбовців  військової частини А-1519 Центрального управління інженерного забезпечення Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України.

На черговій лекції-зустрічі викладачів і студентів із військовими, що відбулася з ініціативи кандидата педагогічних наук, доцента Лариси Данильчук, присутні мали змогу особисто поспілкуватися з відважними захисниками нашої держави, які з 22 липня протягом трьох місяців перебували в зоні АТО і лише недавно, як самі стверджують, приємно втомлені, повернулись додому. Серед них – командир військової частини А-1519 по роботі з особовим складом, підполковник Юрій Нечитайло; старший солдат ЦРУ Сергій Савюк; лейтенант Олександр Микитюк та старший солдат Тетяна Хотюбіна.

Бесіда зі студентством була націлена на те, щоб повідати історії з життя учасників АТО, аби молодь зуміла усвідомити свою захищеність, турботу про український народ, яку забезпечують бійці АТО; щоб перейняла дух військової наснаги та завдяки переказам хоч на хвилинку поринула у сферу війни та боротьби за волю і перемогу.


Варто зазначити, що таку можливість студенти сприйняли завзято, адже зразу ж почали ставити безліч запитань, зокрема до присутньої Тетяни Хотюбіної. Оскільки більша частина слухачів були жіночої статі, їм було цікаво, як же така тендітна та ніжна дівчина могла відправитись у місце, де панує вогонь, ведеться боротьба, бої та лунають постріли.  Гостя активно відповідала на поставлені запитання, що стосувалися не тільки її військового, але й особистого життя. Як наголосила сама Тетяна, «…в даний момент боротьба – це і є наше особисте життя».

Військовослужбовці розповіли, що у збройній боротьбі беруть участь не тільки чоловіки, а й жінки, які воюють на рівні із сильною статтю. Вони гідно прийняли честь нести службу та боронити свою державу.

Із розповідей, на Сході, на жаль, в багатьох українських громадян не привите почуття патріотизму. Вони часто не притримуються українських традицій, не святкують національних свят (День незалежності, День прапора), мало усвідомлюють те, що правильно, а що – ні; кого потрібно слухатись, а кого – не варто. Там панує страх, тривога, гострий біль. Жителі обділені їжею, одягом, спокійним сном та любов’ю близьких. Хто б міг подумати, що Україна так «духовно розколеться»!

Та, незважаючи на це, жителі Сходу з пошаною відносяться до наших військовослужбовців, по можливості даруючи їм свою увагу і турботу. Як стверджує Тетяна Хотюбіна, «…люди зі Сходу часто запрошують нас  до себе в гості». Олександр Микитюк так змалював картину, що панує у військових частинах АТО:  там один – за всіх і всі – за одного; там існує тепло, взаєморозуміння та й навіть радість».


Приємно було спостерігати за щирими посмішками військовослужбовців, слухати про те, як вони позитивно згадують моменти перебування «на тій стороні України».

Варто сказати, що за освітнім професійним спрямуванням наші гості-солдати не належать до військовиків: О.Микитюк за спеціальністю політолог, С.Савюк – документознавець, а Т.Хотюбіна – педагог, які повернулись із зони АТО зовсім іншими людьми. Тепер вони відчувають свою значимість, відвагу, відсутність страху та жагу до перемоги. Вони ні секунди не шкодують про те, що стали на цей шлях. Ось такі вони всі різні, але об’єднані однією ціллю, однією лінією фронту.

На завершення зустрічі від імені начальника Дубенського гарнізону, командира військової частини А-1519, полковника О.Безрукова, заступника начальника гарнізону, командира військової частини по роботі з особовим складом, підполковника Ю.Нечитайла військові вручили Грамоту ректору нашої академії, професору Афанасію Ломаковичу «За організацію співпраці між військовою часиною А-1519 та КОГПА ім. Тараса Шевченка в контексті національної стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки та всебічного сприйняття розвитку волонтерського студентського руху» та Вдячний лист волонтерському загону науково-дослідної лабораторії «Креативної педагогіки та зв’язків із громадськістю» педагогічного факультету академії (керівник – доцент Лариса Данильчук) «За надання допомоги військовослужбовцям військової частини А-1519, що приймають участь в Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей».

 
Анонси
Галерея
44
4444
На даний момент 507 гостей на сайті