Пошук

НОВА ЗОРЯ ЗАСЯЯЛА НАД СВІТОМ

Христос народився – славімо Його! Christ is born – praise Him! Christus ist geboren – verherrlicht Ihn! Сhrystus urodzil sie – Jego chwala! Ці слова лунають по всьому християнському світу протягом різдвяного періоду, який триває з грудня до середини лютого, завершуючись на Стрітення Господнє. Одні відзначають цю дату за Юліанським, інші за Григоріанським календарями, проте це суті це не змінює.

Тому цикл святкових обрядів, як складових різдвяних колядок, неспроста пронизав мовами європейських народів цьогорічну святкову імпрезу «Нова зоря засяяла над світом по милості Великого Творця», що традиційно відбулася в Залі Гуго Коллонтая нашої академії.

Розпочав виступи оркестр народних інструментів (керівник і диригент Надія Найчук) з рідної української колядки «Спи, Ісусе, спи» (слова і музика Йосипа Кишакевича, переклад для оркестру Василя Сиротюка; солісти –  Наталя Попілевич, Аліна Данилюк, клас викладача Неллі Галішевської) та пісні Франца Грубера на слова Джозефа Мо «Свята ніч» (переклад для оркестру Василя Сиротюка).

Вокальний квартет у складі Володимира Дзюми, Володимира Іванюка, Олега Люлюка та Сергія Шегери (концертмейстер Валерій Яскевич) підготував пісні в обробці Петра Чоловського «О Свята Маріє-Мати» і «Радуйтеся, всі людіє». Чотири твори запропонував камерний хор під керуванням Алли Афанасенко: «Рідіємо і співаємо» на вірші П.Дем’яненка (аранжування О.Братсєва),  барбівська коляда Ганни Гаврилець «Ой у місті», знаменитий «Щедрик» Миколи Леонтовича і «Happy new year» з репертуару групи «ABBA» (у супроводі струнної групи під керівництвом Раїси Дячук; концертмейстер Сергій Дедю).

Крім різдвяних, глядачі мали нагоду почути  «Йорданську колядку», яку виконала Ольга Пуцик під акомпанемент Валерія Яскевича та Мар’яни Томашівської. Дві коляди – «На небі зірка» і «Три славнії царі» в обробці Оксани Герасименко – подарували тріо бандуристок у складі Марії Прокопович, Мирослави Красевич та Марії Іващук (керівник Ірина Харамбура). «Колядку» і «Колядочку» Віталія Лиса виконав чоловічий ансамбль студентів під керівництвом Сергія Шегери.

Приємним сюрпризом став дебют новостворених дуетів Оксани та Сергія Дедю з польськими колядами «Колискова» і «Мізерна тиха», Миколи Сиротюка та Сергія Шегери з англійською колядкою «O holy night» і виступ ансамблю сопілкарів під керівництвом Мар’яни Томашівської з «Коляд, коляд-колядницею» в обробці Віктора Гуцала і геніальним «Щедриком» Миколи Леонтовича, який був написаний 200 років тому, облетів весь світ, став загальновизнаним різдвяним брендом і виконується багатьма мовами світу.

«Свята вечеря» (музика Михайла Золотухи, слова Т. Угрин) та попурі на теми народних колядок та щедрівок прозвучали у чарівному виконанні народного художнього ансамблю «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Валерія Сазанська). Гурт «Вишиванка» у складі Інни Ратинської, Лариси Соляр та Мар’яни Мацюк порадував присутніх гуцульською колядкою в обробці Юрія Анткова «По горі, горі» та  в’язанкою українських народних колядок (обробка М. Стучинської, керівник оркестрової групи Валерій Яскевич), а ансамбль викладачів під керівництвом Алли Афанасенко – народними колядками «На вечірнім небі», «Дивна новина» (обробка І.Гайденко), «Небо і земля» (обробка Г.Савенко).

Завершив виступи хор народного співу (керівник Ольга Пуцик, концертмейстери  Валерій Яскевич, Павло Яловський). Вони виконали цікаві та не для всіх знайомі твори «За віконцем чорна хмара в’ється» і «Під віконцем горличка співала». А останню колядку «Нова радість стала…» підхопили глядачі,  вплітаючи свої голоси у близькі серцю слова, щоб ця світла радість не полишала нас цілий рік, бо

Нова зоря засяяла над світом

По милості Великого Творця,

Щоб очищали ми – Господні діти –

Її промінням душі і серця.

Вели святковий концерт актори студентського театру «Пілігрим» Марина Крупенко й Андрій Дубас. Програму підготували Василь Скоропляс, Микола Сиротюк, Василь Райчук, Олена Новик та Олександр Ковень.

 
Анонси
Галерея
31
3131
На даний момент 1159 гостей на сайті