Пошук

ОБЕРЕГ УКРАЇНИ – В НАШІЙ АКАДЕМІЇ

Боротьба за волю, незалежність і неподільність українських земель  точилася віками. В 1919 році було проголошено Акт злуки українських земель в єдину Соборну Українську державу. Та недовго тривала ця радість: більшовицька навала розірвала Україну, а потім комуністичний режим нищив наш народ голодомором, репресіями. Проте 24 серпня 1991 року наша Вітчизна знову стала незалежною. На жаль, лютий ворог не міг змиритися з цим: він спрямував усі свої зусилля на те, щоб розшматувати Україну. Анексія Криму, окупація частини Донецької та Луганської областей свідчать про загрозу Росії нашій незалежності і соборності. Істинні патріоти протистоять цій загрозі на фронтах і в тилу, допомагають бійцям фінансами, технікою, амуніцією, продуктами.

Чудову Всеукраїнську акцію ”Вишивана моя Україна“ зініціювали працівники територіальних органів Державної казначейської служби України. Напередодні Шевченківських свят ця акція досягла стін Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, де на неї чекали викладачі та студентство, представники місцевої влади і громадськості. Як розповіла гостя нашого ВНЗ, заступник начальника відділу обслуговування розпорядників коштів та інших клієнтів місцевих бюджетів Головного управління ДКСУ в Тернопільській області Наталя Боліновська, ідея створення цієї акції була започаткована до 25-ї річниці Незалежності України. Зважаючи на події, що відбуваються в нашій країні, у час цієї жорстокої гібридної війни казначеї всіх регіонів вирішили об’єднатись і вишити карту України. Полотно з контуром країни розпочало свою подорож у серпні 2016 року зі Сходу України. Його передано Головою Державного Казначейства України Тетяною Слюз. Перші орнаменти нанесені працівниками Донецької та Луганської областей. А далі карта продовжила свій символічний маршрут, доповнюючись все новими орнаментами та кольорами. Вишивали навіть чоловіки.

Сьогодні у всій своїй красі карта вдруге подорожує Україною, вражаючи своєю самобутністю, колоритом кожного, хто її побачить. Проаналізувавши зразки вишивок, можна умовно скласти своєрідний мистецький атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами та символами, техніками і кольорами. У більшості районів Тернопільщини майстрині віддавали перевагу геометричним узорам. Зокрема борщівська вишивка – своєрідний бренд вишиванок, виконаних чорними нитками. Бо, як свідчить давня легенда, у ХVІ – ХVІІ століттях, після чергового нападу турків чи татар у декількох селах на території нинішнього Борщівського району були вбиті усі чоловіки. Оплакуючи свою гірку долю, жінки поклялися сім поколінь носити вишиті чорними нитками сорочки – і на весілля, і на свято. У 20-х роках минулого століття цей строк закінчився – і на вишиванки знову розцвіли яскравими кольорами.

Гостя прикрасила свій виступ  красномовною поезією Василя Дерія ”Одягнімо, друзі, вишиванки“.

У знак вдячності за візит мистецький колектив нашої академії організував для гостей і всіх присутніх концерт, який став доповненням до акції та прологом до Шевченківських днів. Тому й не дивно, що окремі твори виконувалися на слова геніального Кобзаря. Розпочав виступи Павло Левицький твором Миколи Лисенка ”Чого мені тяжко“(концертмейстер Алла Савчук). Юлія Гусарук виконала пісню на музику Левка Гауфмана ”Нащо мені чорні брови“, Віталій Бойко – ”Ой по горі роман цвіте“ (музика Іллі Кушплера), а Наталія Попілевич – ”Арію Наталки“ з другої дії опери Миколи Лисенка ”Наталка Полтавка“ (всі три твори прозвучали у супроводі Інни Чорноокої-Омельчук). Фортепіанні варіації на тему української народної пісні ”Без тебе, Олесю“ Миколи Лисенка презентувала молодий педагог Світлана Гуральна.


Музична програма була збагачена поетичними виступами Ольги Гануліч, яка прочитала твори ”Русалка“ Тараса Шевченка та ”Вишиванка“ авторства студента нашої академії Павла Старуха, а також поезією Великого Кобзаря ”Мені тринадцятий минало“ англійською мовою у виконанні Назара Прокопіва. А завершила виступи солістка Галина Ковальчук проникливим твором Андріани на слова Віктора Винника ”В нашому серці“.

Із заключним словом до гостей, учасників акції та присутніх звернувся проректор з виховної роботи академії Микола Сиротюк.

До проведення концертної програми долучилися Василь Скоропляс, Неллі Галішевська, Алла Афанасенко, Микола Сиротюк, Сергій Колісецький.

 
Анонси
Галерея
20
2020
На даний момент 427 гостей на сайті