Пошук
Головне меню

«Через чотири броди людського життя»

«Через чотири броди людського життя»

(до 105-річчя з дня народження М.П. Стельмаха)


Талановита людина талановита у всьому. Це ті слова, які можуть повністю схарактеризувати Михайла Стельмаха. Поет, драматург, письменник, журналіст, упорядник, сценарист – Стельмах постійно експериментував і розвивався  у цьому. Як результат – десятки збірок, п’єси, сценарії, романи, дитяча література і, головне, незгасаюча пам’ять вже багатьох поколінь…

Народився Михайло Панасович Стельмах 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту на Вінниччині в бідняцькій сім'ї. Тут, серед мальовничої природи Прибужжя, в рідному селі минали його дитячі і юнацькі роки,

Великий вплив на формування письменницького таланту у малого Михайлика мали мати,батько, дід Дем'ян, колишній кріпак, дядько Микола. Казково-поетичний світ дитинства сповнений всього незвичайного, романтичного, дивного. Про все це потім, через багато років, чудово розповість письменник у своїх автобіографічних поемах-повістях «Гуси-лебеді летять» та «Щедрий вечір».

В роки війни М. Стельмах видав кілька збірок поезій: «За ясні зорі»(Уфа, 1942), «Провесінь» (Воронеж, 1942), обидві - за редакцією Максима Рильського, а в 1944 році в Москві виходить у перекладі на російську мову збірка «Украине вольной жить!». У цьому ж 1944 році в Уфі виходить перша збірка оповідань Михайла Стельмаха — «Березовий сік».

Після війни поет-воїн працює науковим співробітником Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії Академії наук УРСР, де упорядковує і редагує збірники народної творчості, пише наукові статті, працює над власними творами.

М. Стельмах досить плідно виступає в різних жанрах літератури — він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і статті. Видає кілька збірок їх: «Шляхи світання» (1948), «Жито сили набирається» (1954), «Поезії» (1958), «Мак цвіте» (1968) та інші.

Серед збірок віршів для дітей можна назвати такі, як-от: «У сестрички дві косички», «Весна-весняночка», «В їжаковім вітряку», «Колосок до колоска», «Як журавель збирав щавель», «Маленька Оленка» тощо.

Крім згаданих вище прозових та поетичних творів, він написав також кілька п'єс — «Золота метелиця», «Зачарований вітряк», «Правда і Кривда», «Кум королю»; створив сценарій документального кінофільму «Живи, Україно!», брав участь у створенні кінофільмів за своїми творами — «Над Черемошем», «Кров людська — не водиця», «Дмитро Горицвіт». Багато творів М. Стельмаха вийшло в перекладах на російську мову, а також на мови білоруську, болгарську, чеську, словацьку, польську, чеську, словацьку, польську, німецьку, .румунську, литовську та інші.

М. Стельмах був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. Він виступав як палкий борець за мир, зокрема був делегатом. Асамблеї ООН від Української РСР. У 1972 році — до 60-річчя письменника — Михайлу Стельмаху було присвоєне  звання Героя Соціалістичної Праці, а в 1978 році його обрано дійсним членом Академії наук Української РСР.

Останній роман — «Чотири броди» (1979, Державна премія УРСР ім. Т. Г. Шевченка 1980р.), як і «Велика рідня» і «Дума про тебе», об'єктом зображення має українське село 30-х років і часів Великої Вітчизняної війни. Цей роман, який справедливо вважають творчим заповітом видатного письменника, складно і довго йшов до читача. Це пояснюється тим, що в ньому автор порушив заборонені тоді теми — голоду 1933 року, сталінських репресій, атмосфери недовіри та донощицтва, що панували в ті роки, свавілля партійних керівників.

Ткаченко, Н. С.

Вивчення творчості Михайла Стельмаха [Текст] : посібник для вчителів / Н. С. Ткаченко, К. О. Ходосов. - 2-ге вид., змін. й доп. - К. : Рад. школа, 1981. - 224 с. - 0,45.

У книжці широко висвітлюється життєвий і творчий шлях одного з найталановитіших сучасних українських письменників Михайла Стельмаха. Автори розглядають його твори, що вивчаються в школі, подають методичні поради, як краще провести той чи інший урок та організувати позакласну роботу з учнями.

Посібник розраховано на вчителів-словесників та студентів-філологів.

ББК  74.268.31+83.3(4Укр)


Ткаченко, Н. С.

Вивчення творчості Михайла Стельмаха в школі [Текст] : посібник для вчителів / Н. С. Ткаченко, К. О. Ходосов. - К. : Рад. школа, 1971. - 239 с. - 0,44.

У книжці широко висвітлюється життєвий і творчий шлях одного з найталановитіших сучасних українських письменників Михайла Стельмаха. Автори розглядають його твори, що вивчаються в школі, подають методичні поради, як краще провести той чи інший урок та організувати позакласну роботу з учнями.

Посібник розраховано на вчителів-словесників та студентів-філологів.

ББК  74.268.31+83.3(4Укр)


Семенчук, І. Р.

Михайло Стельмах [Текст] : нарис творчості / І. Р. Семенчук. - К. : Дніпро, 1982. - 227 с. - ц.0,65.

У монографії досліджується творчість одного з найвизначніших радянських письменників, Героя Соціалістичної праці, лауреата Ленінської та Державної премій СРСР та ДЕржавної премії УРСР імені Т.Г. Шевченка Михайла Панасовича Стельмаа. В центрі уваги автора - широко віддомі радянському і зарубіжному читачеві його романи "Хліб і сіль", "Кров людська - не водиця", "Правда і кривда", "Дума про тебе", "Чотири броди". Окремо розглядаються творчий доробок Стельмаха - поета і драматурга.

Видання розраховане на літературознавців, учителів, студентів, широке коло читачів.

ББК  83.3(4Укр)-8


Про Михайла Стельмаха [Текст] : літературно-критичні матеріали. - К. : Рад. письменник, 1972. - 300 с. - 0,77.

Твори лауреата Ленінської премії Михайла Стельмаха привертають увагу багатьох критиків, літературознавців, викликають зацікавлення широкого кола читачів. Вміщені до збірника літературно-критичні статті та матеріали дадуть можливість читачеві скласти уявлення про ідейно-художню спрямованість творчості письменника, світ його образів, своєрідність творчої манери.

Книжка видається до 60-річчя з дня народження М. Стельмаха.

ББК  83.3(4Укр)-8


Стельмах, М. П.

Вибрані твори [Текст ] / М. П. Стельмах. - К. : Дніпро, 1969. - 736 с. - (Шкільна б-ка). - 1,32.

До однотомника ввійшли повісті "Над Черемошем", "Гуси-лебеді летять", "Щедрий вечір", п'єси "Зачарований вітряк", "На Івана Купала", збірка оповідань "Березовий сік", а також поезії.

У цих творах письменник розкрив красу радянської людини, її розум, героїзм, прагнення до кращого майбутнього.

ББК  84(4Укр)


Стельмах, М. П.

Твори [Текст]. В 7 т. Т. 1 / М. П. Стельмах. - К. : Дніпро, 1982. - 656 с. - 27,00.

У томі - роман про життя українського села напередодні та під час першої російської революції. Справжнім героєм твору є народ з його болями й стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю і вірою в краще майбутнє.

Твір відзначений Ленінськю премією 1961 року.

ББК  84(4Укр)-4


83.3(4Укр)

Стельмах, М. П.

Дума про тебе [Текст] : роман / М. П. Стельмах. - К. : Дніпро, 1984. - 390 с. - (Доблесть). - 1,70.

В багатоплановому романі видатного українського радянського письменника відображено події на Поділлі напередодні і в перші роки Великої Вітчизняної війни.

ББК  84(4Укр)-444


Стельмах, М. П.

Гуси-лебеді летять...Щедрий вечір [Текст] : повісті / М. П. Стельмах. - К. : Веселка, 1971. - 324 с. - (Шкільна б-ка). - 0,67.

ББК  84(4Укр)-444


Стельмах, М. П.

Кров людська - не водиця [Текст] : роман / М. П. Стельмах. - К. : Веселка, 1978. - 254 с. - 0,60.

В багатоплановому романі відображено життя українського селянства на гребені великих соціальних потрясінь - революції та громадянської війни.

ББК  84(4Укр)-444


Стельмах, М. П.

Чотири броди [Текст] : роман / М. П. Стельмах. - К. : Дніпро, 1995. - 592 с. - ISBN 5-308-01629-1 : 5,30.

У романі видатного українського письменника (1912-1983) відображено життя українського села від перших післявоєнних рпоків до Великої Вітчизняної війни. Це гімн красі і мудрості народу, його відданості рідній землі.

Роман відзначений Державною премією імені Т. Г. Шевченко.

ББК  84(4Укр)-444


Стельмах, М. П.

Хліб і сіль [Текст] : роман / М. П. Стельмах. - К. : Дніпро, 1978. - 574 с. - 2,80.

В романі відтворено широку картину життя українського села напередодні революції 1905 року. Автор правдиво зображує тяжке становище селянської бідноти, показує як у боротьбі проти панів формувалась її свідомість. Справжнім героєм твору є народ з його болями і стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю й вірою в краще майбутнє.

М'який задушевний ліризм, філософські роздуми, іскристий гумар, багата і розмаїта мова характерні для твору.

Роман відзначений Ленінською премією 1961 року.

ББК  84(4Укр)-444


 
Анонси
Галерея
1
11
На даний момент 478 гостей на сайті