Пошук
Головне меню

МОЛОДА НАУКА КРОСІВОК НЕ ЗНІМАЄ

Всеукраїнський семінар-турпохід ”Kremenets science: open air, або наука в кросівках“, започаткований минулоріч Радою молодих науковців нашої академії (голова – кандидат філологічних наук Роман Дубровський), вийшов на друге коло свого існування, чим претендує на статус традиційного. На цьому наголосив у вітальному слові ректор академії, професор Афанасій Ломакович під час зустрічі з учасниками цього інноваційного наукового заходу.

На нинішньому ”кросівковому“ семінарі молоді науковці ”наздоганяли“ тему особливо гострої актуальності ”(Не) безпека: суспільно-політичні, психологічні, екологічні, інформаційні, технічні та культурно-естетичні виміри“. Як і попередній, семінар-турпохід розпочався біля пам’ятника Тарасові Шевченку на центральному майдані академії, що стало першою ознакою його традиційності. Друга ознака – туристичний маршрут визначними історико-архітектурними та природо-заповідними місцями Кременеччини. Науково-туристична хода молодих науковців пройшла старовинними вулицями міста, через лісовий масив ”Медобори“, до басейну річки Ікви, а далі – до соснового бору с.Великі Бережці та бережецького ставу, звідки відкривається чудовий краєвид на Божу гору.

Етапи туристичного маршруту визначалися тематичними напрямами доповідей: небезпеки і ризики загальнокультурного характеру, загрози економічного і матеріально-технічного формату, виклики природоохоронного та здоров’язберігаючого змісту і, зрозуміло, проблеми і ризики з психолого-педагогічним контекстом.

Про загальнокультурні небезпеки і ризики доповідали керівник турпоходу-семінару Роман Дубровський (”(Не)безпечний голод у ”тюремній“ автобіографічній прозі Галини Гордасевич“), аспірантки Східноєвропейського НУ ім. Лесі Українки Ольга Микуляк (”Небезпека ”Fremd zu sein“ у німецькомовній літературі мігрантів“) і Юлія Мельник (”Релігійні орієнтації як чинник протидії суїцидальним тенденціям сучасної молоді“), здобувач НПУ ім. М.П.Драгоманова Маргарита Ромашевська (”Ілюзія безпеки в інтернеті“), студентка Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка Аліна Єрусалимець (”Культурна загроза забуття геніїв на прикладі постаті Михайла Вериківського“), здобувачі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Вікторія Якимович (””Інший“ як небезпечний, протиставлений ”Своєму“ (за творами Марії Матіос)“), Наталія Бабій (”Етнічна ідентичність і толерантність як чинники збереження психологічної безпеки особистості“) і студентка нашої академії Софія Горобець (”Загрози та ризики сучасного інформаційного простору, їх вплив на психологічну безпеку особистості і суспільства“).

Проблемні ситуації, світоглядні, соціально-культурні та професійні виклики, з якими зустрічаються педагоги у своїй фаховій діяльності, аналізували здобувач НПУ ім. М.П.Драгоманова Альона Костюченко (”Інформаційна безпека як частина професійної діяльності педагога“), випускник аспірантури Прикарпатського НУ ім. Василя Стефаника Олександр Шайковський (”Бездіяльність як небезпека (на матеріалі фразеологізмів англійської та української мов)“), здобувачі нашої академії Ірина Дячук (”Використання графічно-малюнкової проективної методики у дослідження виявів тривожності в картині світу студентів педагогічних спеціальностей“), Наталія Яцюк (”Психологічне благополуччя: графологічний аспект діагностики“), Оксана Швець (”Небезпека виникнення інкогруентної поведінки дошкільників унаслідок використання поетичних творів у дошкільному навчальному закладі та вдома“), Алла Прус (”Психологічна надійність людини та її роль в гарантуванні безпеки життєдіяльності“) і магістрантка Марія Іващук (”Музикотерапія як новітній метод забезпечення психічної злагодженості особистості дитини“).

Про конкретні загрози економічного і матеріально-технічного характеру, що їх несе людині сучасне виробництво і пов’язаний із ним технологічний прогрес, говорили кандидати педагогічних наук Олександр Омельчук (”Сучасні засоби безпеки праці на виробництві“), Віталій Цісарук (”Безпека при використанні сучасних електрифікованих інструментів на заняттях з обробки деревини“), Наталія Бодруг і здобувач Тернопільського  НПУ ім. Володимира Гнатюка Наталія Сербай (”Теоретико-методичні засади соціальних проектів“) та викладач педагогічного коледжу Сергій Колісецький (”Науково-технічний прогрес і його вплив на формування творчих здібностей школярів“).

Негативи антропогенного впливу на природу і небезпеки, які переслідують людину в умовах тотально технологізованого соціуму, стали предметом досліджень і склали зміст виступів кандидата філософських наук Олени Мороз (”Екологічні виміри безпеки майбутнього: філософський аналіз“), аспірантки Львівського національного лісотехнічного університету Наталії Кияненко (”Збереження поліморфної флори Juglans Regia під впливом негативних зовнішніх і внутрішніх факторів“), нашої магістрантки Ірини Костик (”Порівняльна характеристика здоров’я населення регіонів з різним ступенем антропогенного забруднення (на прикладі Івано-Франківської області)“). Конкретика згаданої проблематики проявилась у наукових повідомленнях кандидата біологічних наук Ольги Дух та студентки академії Марії Повстюк (”Оцінки функціонального стану м’язовоїх системи підлітків“) і кандидата сільськогосподарських наук Олени Тригуби та студентки Марини Крупенко (”Лікарські рослини родини бобових Кременецького ботанічного саду“).

Матеріали доповідей, оприлюднених під час семінару-турпоходу ”Kremenets science: open air, або наука в кросівках“, увійдуть до чергового тематичного випуску Збірника праць молодих науковців.

 
Анонси
Галерея
Професорсько-викладацька конференція
Професорсько-викладацька конференціяПрофесорсько-викладацька конференція
На даний момент 1399 гостей на сайті