Пошук

СИНТЕЗ МИСТЕЦТВА І ГУМАННОСТІ

Відзначення Міжнародного дня захисту дітей у Кременці цьогоріч відбувалося різнопланово. У міському парку культури і відпочинку – концертно-розважальна програма, танці, забави, де діти мали нагоду відпочити, поспілкуватися зі своїми друзями. А продовжилося свято біля Меморіалу Слави. Тут  кожен із дітей, хто надіслав заявки, демонстрував свої художні таланти під час проведення дитячого пленеру «Палітра рідного міста». Для його організації об’єднали зусилля громадські організації «Кременецька екологічна ліга», яку представляла кандидат біологічних наук, доцент Ольга Дух, і «Товариство батьків дітей-інвалідів та їх друзів «Зоря надії» (її представник – Наталія Бабій). Співорганізаторами виступили Кременецька міська рада і кафедра методики викладання мистецьких дисциплін Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Відчутну фінансову підтримку надали студентський профспілковий комітет КОГПА і креатив-студія «Подія». Доцент кафедри методики викладання мистецьких дисциплін академії, кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова та її колеги по кафедрі взяли на себе розв’язання більшості матеріальних питань: забезпечили дітей мольбертами, папером, фарбами, пензликами тощо...

Учасниками мистецького заходу стали діти з особливими потребами разом зі здоровими дітьми, в чому й полягала його основна мета: об’єднати за одним заняттям дітей, які різняться за своїми можливостями пізнавати навколишній світ і відображати його на папері. Як і передбачали організатори, всі діти, незалежно від стану здоров’я, отримали величезне задоволення від малювання на мольбертах, виставлених у ряд вздовж алеї, на свіжому повітрі, разом з батьками і рідними, в атмосфері радості та справжнього свята. Під час заняття стиралися всі бар’єри, з якими неминуче стикаються в повсякденному житті дорослі й малі, які мають гіркий статус інвалідності. Діти відкрито спілкувалися, старанно працювали над своїми малюнками, пригощалися солодощами за одним столом, а насамкінець  виконали спільний малюнок. Тільки на ньому відобразили не пейзажі міста, його архітектуру, а зафіксували свої різнокольорові долоньки. Кожна дитина сама обирала колір фарби, яку їй наносили на долоню, і поспішала долучитись до спільної «картини». Неможливо було упустити той факт, що діти, які мають обмежені можливості здоров’я, обирали яскраво-червону фарбу. Це свідчить про потребу і прагнення бути поміченими, в центрі уваги, а не десь далеко на периферії, у сірих чи блідих тонах.

До створення мистецького свята для дітей долучились і студенти нашої академії, в основному майбутні соціальні педагоги, а також представники інших спеціальностей. Під керівництвом завідувача кафедри педагогіки та психології, доцента Любові Кравець юнаки і дівчата активно допомагали організаторам, водночас здобуваючи власний практичний досвід, важливий для діяльності за фахом.

Подібні заходи сприяють формуванню свідомої позиції молоді в суспільному житті і розвитку прагнення долучатись до реалізації позитивних ініціатив. Тому дитячий пленер – не перший і, безумовно, не останній задум, втілений за підтримки нашого студентства і викладачів.

Перший заступник голови міської ради Микола Матвіюк привітав учасників пленеру і вручив їм сертифікати і путівники «Стежками древнього Кременця».

 
Анонси
Галерея
foto 16
foto 16foto 16
На даний момент 1280 гостей на сайті