Пошук

ЩОСЬ БІЛЬШЕ, НІЖ МИ…

Музика – феноменальне явище. Її стосунки з людиною дивні. Мелодійні звуки  творять дива: в людині пробуджується, перетворюється душа, змінюється стан, настрій.

Не випадково в сучасній медицині поряд із фітотерапією все більшого поширення набуває і музикотерапія.. Мова йде про відновлення здоров’я людини за допомогою занять музикою.

Музика панує над нашими емоціями. Вона, виявляється , навіть перемагає фізичний біль.

Науково доведено, що музика може зміцнювати імунну систему, призводити до зниження захворюваності, покращувати обмін речовин в організмі.

Вчені провели численні дослідження й експерименти і прийшли до переконання: деякі мелодії володіють сильним терапевтичним ефектом: духовна, релігійна музика відновлює душевну рівновагу, дарує відчуття спокою, полегшує біль, а спів веселих пісень допомагає при серцевих недугах, сприяє довголіттю.

Експериментально доведено, що музичні звуки змушують вібрувати кожну клітинку нашого організму, впливають на зміну кров’яного тиску, частоту серцевих скорочень, ритм дихання.

Кожен музичний інструмент має свої цілющі властивості. Скажімо, звуки барабана лікують хребет, гітари – серце, флейта позитивно впливає на роботу печінки,  арфа – на легені, орган надає силу, наповнює енергетикою. Вчені стверджують, що він поєднує енергію Космосу та Землі. Недарма орган використовують у церкві – у тому місці, де відбувається спілкування людини із вищою Божественною Силою. Розслаблюючу дію мають звуки  скрипки та фортепіано.

Крім цього, заняття музикою виховують силу волі та дисципліну. Займатися потрібно постійно, регулярно і без перерв. Майже з тим же завзяттям, з яким чемпіони тренуються у спортзалі. Але, на відміну від героїв спорту, граючи на роялі, не зламаєш ні шию, ні ногу, ні руку.  Музика – це виховання характеру без ризику травми.

Займаючись музикою, дитина розвиває математичні здібності. Вона вчиться мислити просторово, маніпулює абстрактними звуковими фігурами, запам'ятовуючи нотний текст.

Музика і мова – близнюки-брати. Вони народилися один за одним: спочатку старший - музика; потім молодший – словесна мова, і в нашому мозку вони продовжують жити поруч. Фрази і речення, коми і крапки, питання і вигуки є і в музиці, і в мові.
Ті, хто грає на музичних інструментах і співає, краще говорять і пишуть, легше запам'ятовують іноземні слова, швидше засвоюють граматику.

Музичні заняття розвивають навички спілкування або, як їх сьогодні називають, комунікативні навички

Музиканти ніжні й одночасно мужні. Як стверджують психологи, музиканти-чоловіки чуттєві, як дами, а музиканти-жінки стійки та міцні духом, як чоловіки. Музика пом'якшує норов, але щоби в ній досягти успіху, треба бути мужнім. Діти, які займалися музикою, співчутливі та терплячі, і тому частіше готові подати своїм старим батькам ту ж «склянку води».

Музичні заняття виховують маленьких «цезарів», що вміють робити багато справ відразу. Музика допомагає орієнтуватися в декількох одночасних процесах, бо піаніст, що читає з аркуша, відразу робить кілька справ: пам'ятає про минуле, дивиться в майбутнє і контролює сьогодення. Музика привчає мислити і жити в декількох напрямках.

І нарешті музика – найкращий шлях до життєвого успіху. Дослідники стверджують: якщо слухати класичну музику протягом 10 хвилин, то показники роботи мозку підвищуються. Під впливом музики в світі з’являється більше добрих справ, щасливих  людей, красивих місць. Люди стають щирішими та доброзичливішими.

Про все це і дещо інше йшла мова на відкритій виховній годині, присвяченій Міжнародному дню музики, яку підготували і провели в Концертному залі Гуго Коллонтая студенти 21-Мк та 41-Мк групп зі своїми кураторами Валентиною Мацковою та Світланою Федюрою. Вели програму Володимир Довгалюк, Тетяна Влодек, Богдана Щербатюк, Ярослав Намчук.

Цікава інформація про музику доповнювалась чудовими виступами студентів. Станіслав Семенюк виконав пісню «Материнська любов» Миколи Мозгового, Лариса Вельотнік – «Музика звучить» Лесі Горової, Богдана Щербатюк – «Музика рідного дому» Олександра Вратарьова й  Олександра Злотника, Світлана Марчук – «Рідна Україна» Людмили Пономаренко і Ніколо Петраша.

«Варіації на тему  музики з мультфільму «Козаки в Берліні» братів Покрас в обр. О. Бизова» запропонував дует баяністів у складі Вадима Шматковського та Вадима Процика.

Неперевершеним  «Вальсом» Євгена Доги з кінофільму «Мій ласкавий та ніжний звір» Світлана Федюра та Валентина Мацкова запросили своїх студентів до танцю, а на завершення виступів авторську пісню Марти Шпак «Ми за волю, ми за мир» у сольному виконанні Яни Кондратюк підхопили всі учасники святкової програми.

Концерт завершився, та в серці кожного продовжує звучати музика – один із найдивовижніших проявів людського генія, велика і важлива частина нашого життя.  Як нагадування Бога про те, що в світі існує щось більше, ніж ми…


 
Анонси
Галерея
38
3838
На даний момент 531 гостей на сайті