Пошук

ДО 75-РІЧЧЯ УПА

ВЕЧІР-РЕКВІЄМ

У хоровому класі КОГПА ім. Тараса Шевченка пройшов вечір-реквієм з участю студентів педагогічного коледжу, присвячений 75-ій річниці УПА. Місце проведення було вибрано саме там, де виконавці не відірвані рампою від глядача, а спілкування з ним дуже близьке, як сповідь.

В основу вечора було покладено тексти «Повстанського записника» Михайла Данилюка (псевдо «Блакитний»). Всі епізоди побудовані на місцевому матеріалі. Тут згадується Волинь, терени Кременеччини, Шумщини, Вишнівець та  інші місцини. Драматичні епізоди були взяті із вистави «Коли ви вмирали» студентського експериментального театру «Пілігрим», в яких були задіяні актори театру Ірина Бевсюк, Ольга Гануліч, Іванна Свитка, Марія Мазовіта, Назар Прокопів, Олександр Ковень, Андрій Колісник.

Прекрасним доповненням до інсценізації були повстанські пісні у виконанні Віталія Бойка та Володимира Поцілуйка, а також тривожні та ліричні мелодії бандури у виконанні Марії Прокопчук.

У фіналі вечора слово мав кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей, котрий своєрідним місточком поєднав ці історичні події з сьогоденням, а саме з війною на Сході України, де такі ж молоді хлопці зі зброєю в руках боронять рідну Вітчизну, віддають свої молоді життя. Пісня «Спіть хлопці-герої, сини України» стала цементуючим лейтмотивом усього дійства.

Автором сценарію та постановником вечора-реквієму виступив режисер Василь Скоропляс.


ПАМ’ЯТІ НЕСКОРЕНИХ

75-річчя утворення Української Повстанської Армії та День захисника України студенти 11-Рк групи педагогічного коледжу вирішили провести у вигляді екскурсії до Кременецького краєзнавчого музею.

В експозиціях залу Другої світової війни розкрито героїчну боротьбу краян за волю і свободу України. Розповідь викладача історії О.Г. Солов’я доповнювали студенти першого курсу спеціальності «Фізичне виховання» документами-спогадами з музейного архіву. Було зачитано фрагменти зі спогадів повстанської медсестри з табору Крука (Климишина) Марії Паламар (Чайки); станичного, в’язня сталінських таборів Василя Кірчика; стрільця із табору Хрона (Медведського) Анатолія Грицаюка (псевдо Цвях), колишньої учительки Поліни Вовки, котра за зв’язки з УПА довгі роки провела у таборах ГУЛАГУ; процитовано записки із Кременецької тюрми, передані на волю Михайлом Мригою, який загинув у засланні.

Подорож у минуле стежками повстанської слави емоційно наповнили повстанські пісні, які звучали у виконанні тріо студентів спеціальності «Музичне виховання» академії та коледжу у складі Віталія Бойка, Володимира Поцілуйка та Вадима Процика.


 
Анонси
Галерея
23
2323
На даний момент 422 гостей на сайті