Пошук

НА ЗЛЬОТІ ШКІЛЬНОЇ РОДИНИ

Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка підтримує тісні науково-педагогічні і творчі зв’язки з багатьма академічними та культурно-мистецькими інституціями Республіки Польща. Серед них – Європейська Родина Шкіл ім. Юліуша Словацького, представники якої не тільки відвідували наш навчальний заклад, а й були активними учасниками спільних культурно-освітніх і мистецьких заходів, зокрема в рамках Міжнародного українсько-польського проекту «Діалог двох культур молодих».

Нещодавно делегація академії, очолювана ректором, професором Афанасієм Ломаковичем, на запрошення польської сторони брала участь у роботі ХХХІІ зльоту ЄРШ ім. Юліуша Словацького, що проходив у польських містах Хожув і Краків під патронатом Академічного об’єднання загальноосвітніх шкіл краю.

Символічно, що відкриття Зльоту відбулося в Кременецькій залі Юліуша Словацького в Першому загальноосвітньому ліцеї ім. Юліуша Словацького – в закладі, що приймав учасників цьогорічної зустрічі, представників ЄРШ. Зауважимо, що Кременецька зала ліцею дійсно за змістом і оформленням є кременецькою: тут поміщені візуальні й інформаційні матеріали про життєдіяльність видатного польського поета і про наше місто, з яким тісно пов’язана життєва доля родини Словацьких.

На відкритті Зльоту виступив ректор нашої академії, професор Афанасій Ломакович. Він привітав учасників дійства, від імені нашої делегації висловив вдячність за запрошення й інформував польських освітян про сьогоднішні здобутки нашого навчального закладу: підготовку бакалаврів і магістрів із семи нових спеціальностей, відкриття аспірантури з підготовки докторів філософії, про активну участь науково-педагогічного та студентського колективів академії у спільних заходах з колективами науково-освітніх і культурних закладів зарубіжжя, насамперед Польщі і, зокрема,  наголосив на спільних заходах у рамках Міжнародного молодіжного інтеграційного проекту «Школа відкритого розуму», українсько-польського форуму «Діалог двох культур», художніх пленерів «Зустрічі в Кременці», в міжнародних наукових конференціях, в ювілейних дійствах, пов’язаних з іменами Ю.Словацького, Т.Чацького, Г.Коллонтая. Окремо було згадано про контакти з Європейською Родиною Шкіл ім. Юліуша Словацького, члени якої з ініціативи очільника ЄРШ Анджея Круля  разом із нашими студентами започаткували традицію висаджування троянд у розарії академії на місці садиби, де народився великий польський поет. Ректор побажав успіхів учасникам Зльоту і висловив упевненість у перспективах подальшої співпраці.

Програма заходів, до яких долучилися члени нашої делегації, відзначилася змістовною насиченістю та різноманітністю форм. Професор Афанасій Ломакович і декан гуманітарного факультету Володимир Мазурок, член кафедри іноземних мові і методики їх викладання Надія Данік, студенти гуманітарного факультету, майбутні вчителі англійської та польської мов Софія Яковчук і Максим Стрелецький були присутніми на презентації шкіл ім. Юліуша Словацького, на зустрічі з керівництвом Академічного об’єднання шкіл регіону, спілкувалися з педагогами і ліцеїстами Першого загальноосвітнього ліцею ім. Юліуша Словацького м.Хожува, ознайомились із роботою навчального кабінету й особливостями вивчення географії у Ліцеї, були присутнім на конкурсі учнів місцевих ЗОШ – знавців життєтворчості Юліуша Словацького. А в конкурсі декламування творів Ю.Словацького наші студенти брали безпосередню участь: вони читали польською мовою фрагменти з листування поета і його матері – Саломеї Словацької-Бекю. Ця ж епістолярна тематика лягла в сюжетну основу спектаклю-діалогу «Листи до матері» (сценарист і режисер Василь Скоропляс – керівник студентського експериментального театру «Пілігрим» нашої академії). Спектакль відбувся в «Літературній кав’ярні» м.Хожува. Роль Матері зіграла Надія Данік, Юліуша – Мкксим Стрелецький, авторський текст читала Софія Яковчук. Польські глядачі належно оцінили знання нашими студентами творчості їхнього поета-класика, володіння польською мовою та незаперечний акторський хист.

Важливе значення мали ділові розмови з керівником ЄРШ Анджеєм Крулем про розгортання нашої співпраці та з професором кафедри дидактики польської мови і літератури Сілезького університету Малгожатою Вуйчек, з якою обмінялися думками щодо особливостей, форм і методів вивчення рідної та іноземної мов у вищих закладах освіти.

Господарі зльоту організували для зарубіжних делегацій туристичну програму «Наша мала Сілезійська вітчизна», яка включала екскурсійні мандрівки до Кракова, огляд видатних історичних, архітектурних і природних пам’яток краю, відвідування культурно-мистецьких установ.

Зліт завершився спільними побажаннями нової зустрічі в рамках ХХХІІІ Зльоту Європейської Родини Шкіл ім.Юліуша Словацького.

 
Анонси
Галерея
49
4949
На даний момент 1329 гостей на сайті