Пошук

НАЦІОНАЛЬНІ ВИМІРИ ГОЛОДОМОРУ

В історичній пам’яті українського народу Голодомор є чи не найбільшою трагедією його багатовікового існування. Протягом десятиліть більшовицька влада замовчувала про це та ретельно засекречувала архівні матеріали. У роки незалежності зроблено чимало досліджень для визначення кількості померлих, названо багатьох поіменно, увіковічнено пам’ять про них, встановлено винуватців лиха. Вже 17 країн услід за Україною визнали Голодомор 1932 – 1933 років геноцидом. Серед них є також Польща.

Кілька місяців тому у польському Сеймі відбулися парламентські слухання на тему Голодомору в Україні з участю польських та українських вчених, парламентарів, дипломатів, громадських діячів. Під час слухань серед доповідачів був і доктор історичних наук, професор Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Генріх Стронський, який свій виступ  присвятив показу становища національних меншин України в умовах голоду 1932 – 1933 років.

А кілька днів тому на сторінках головного часопису українських істориків «Українського історичного журналу» (№ 4, 2017)  було видруковано статтю професора Г.Стронського під назвою «Польське населення УРСР в умовах Голодомору 1932 – 1933 рр.». На основі численних документальних матеріалів, свідчень очевидців автор стверджує, що голодною смертю поряд з українцями тисячами вмирали люди інших національностей, у тому числі щонайменше 30 тисяч поляків. Автор слушно наголошує, що Голодомор треба вимірювати не тільки цифровими параметрами. На долю мільйонів жителів радянської України, у тому числі й сотень тисяч поляків, також випали нелюдські страждання, муки та знущання. Організоване державною владою насильство та беззаконня виливалось у позбавлення майна, позаекономічну експлуатацію, примусове виселення з місць постійного проживання. Наслідком ставали розвиток соціальної апатії й деґрадація людей, розрив родинних зв’язків, позбавлення можливості плекати свої національно-релігійні традиції, прискорене винародовлення та асиміляція.

Найближчим часом у Польщі хочуть увіковічити пам’ять про жертви Голодомору шляхом спорудження пам’ятника у Варшаві. З цього приводу створено організаційний комітет, який займається підготовчою роботою. До речі, такий пам’ятник вже існує у місті Кракові.

 
Анонси
Галерея
40
4040
На даний момент 437 гостей на сайті