Пошук

НОВА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ВИСТАВИ

Черговий показ вистави «Усі відповімо перед Всевишнім...» за творами Марії Матіос «Просили тато і мама», «Анна –Марія» та «Не плачте за мною ніколи» була зіграна акторами студентського експериментального театру «Пілігрим» через рік після прем’єри і стала її свіжою версією.  У новому прочитанні зроблено цікавий пролог, в основу якого покладено поетичні рядки письменниці, що «зцементувало» всі три  твори, і стало ключем для єдиного сценарного ходу. Перед кожним новим твором, як квінтесенція, звучали рядки, що визначали манеру гри та ідейну спрямованість твору.

Перший вихід Автора (Ольга Гануліч) із символічних глибин Праматері Землі в білосніжній ангельській сорочці уособлював душу, котра  просить захисту: «Боже мій, єдиний і жаданий, не здирай із мене шкіру, як із дерева кору». Він став рефреном всього твору і запав глибоко в серця глядачів. Бо ж тремтливою нотою звучали  наступні слова Автора: «Нахились до мене ягодою теплою, я розтану в тебе на губах».

Таким самим був і фінал. Відігравши роль Юстини у «Не плачте за мною ніколи», Ольга Гануліч знімала із себе одежину, постоли, знову залишалася в білій сорочині, і, читаючи останні слова Автора про Юстину та пускаючи сонячні зайчики, відходила у Вічність...

Багато нових постановочних прийомів використано і в інших сценах. Сама ж «Не плачте  за мною ніколи», на відміну від прем’єри, була зіграна не з Автором, а з лялькою-мотанкою, котру Юстина знаходить на дні скрині, виймаючи похоронну одіж для просушки. Змінені сценки Корнелії з Коляяєм та Емгебістами у «Просили тато і мама». Нові виконавці – Ірина Бевсюк (Корнелія), Антон Луб’яницький (Коляй), Віталій Бойко, Андрій Колісник (Емгебісти), Назар Повар (Богдан) глибше проникли в характери і розкрили драматизм своїх героїв. Та і всі «старі» виконавці – Павло Левицький (Юрко), Антон Луб’яницький (Іларій), Настя Іванюк (Анна), Марія Мазовіта, Іванка Свитка (Хор) – по-новому переосмислили свої ролі. Як завжди, були на висоті менеджер театру, режисер по світлу Олександр Ковень, відповідальна за постановку Марія Мазовіта, костюмери Валентина Назар, Євгенія Дубчак і Катерина Нікішина, декоратори  Назар Повар і Віталій Бойко. Ще більш тремтливими нотками звучали сопілка, най, окарина, теленка Мар’яни Томашівської  та трембіта Павла Левицького.

Щирі слова подяки від глядачів висловив настоятель собору Преображення Господнього, протоієрей Володимир Буграк, доценти Олена Пасічник, Ірина Каменярська та Любов Кравець і молодий науковець Вікторія Якимович, яка пише дисертаційне дослідження за  творами Марії Матіос. Всі вони відмітили  майстерну акторську гру «Пілігриму» та високий професіоналізм автора інсценізації і режисера-постановника Василя Скоропляса.

Приємно, що в телефонній розмові Марія Матіос виразила підтримку творчому колективу,  слова подяки і запевнила, що навесні вона обов’язково стане глядачем цієї і новостворюваної вистави «В неділю рано зілля копала» (за Ольгою Кобилянською).

 
Анонси
Галерея
30
3030
На даний момент 749 гостей на сайті