Пошук

МИСТЕЦТВО ВИМАГАЄ МЕТОДИКИ

Розширюється географія творчих взаємин кафедри методики викладання мистецьких дисциплін академії та циклової комісії образотворчого мистецтва нашого коледжу із педагогічними колективами загальноосвітніх шкіл регіону. Це підтвердив науково-методичний семінар «Традиційні та нетрадиційні техніки писанкарства на уроках образотворчого мистецтва в ЗОШ» для вчителів образотворчого мистецтва Кременецького району Тернопільської області та Дубенського району Рівненщини.

Перед учасниками семінару виступили доктор педагогічних наук, завідувач кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, професор Олександр Дем’янчук і кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри Олександра Панфілова. Вони інформували гостей про специфіку підготовки вчителів образотворчого мистецтва для загальноосвітніх шкіл у нашому навчальному закладі, про творчі пошуки та здобутки науковців-мистецтвознавців і викладачів-митців – працівників академії та коледжу, про творчі зв’язки професорсько-викладацького і студентського колективів із культурно-мистецькими інституціями України і зарубіжжя, про нашу участь у всеукраїнських і міжнародних мистецьких форумах.

Вчителі оглянули виставку студентських робіт з образотворчого мистецтва, відвідали Кімнату-музей художника Ростислава Глувка, Галерею кременецької фотографії 1930 – 1939 рр., персональну виставку живопису викладача педагогічного коледжу Богдани Гуменюк. Їх інформаційний супровід забезпечували кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова, асистент кафедри Юлія Янчук і викладач  педагогічного коледжу Іванна Погонець. Окрім цього, гостям було представлено майстер-клас із виготовлення писанок «Великодні барви» у виконанні Юлії Янчук.

Теоретичний сектор семінару склали наукові читання «Традиційні та нетрадиційні техніки писанкарства на уроках образотворчого мистецтва в ЗОШ», які розпочалися тематичним науковим дослідженням Олександри  Панфілової «Значення кременецької мистецької школи в освіті краю». Конкретизацію тематики читань здійснили майстер народної творчості України, доцент кафедри Тетяна Балбус у науковому повідомленні «Творча діяльність майстрів писанкарства на Кременеччині» і старший викладач кафедри  Дмитро Синенький – у дослідженні «Регіональні особливості української писанки». Асистент кафедри Юлія Янчук характеризувала «Нетрадиційні техніки у писанкарстві», а її колега Світлана Ткачук запропонувала тему «Писанка у техніці граттаж». Значну частину програми семінару виконали викладачі педагогічного коледжу Богдана Гуменюк («Зооморфні мотиви у писанковій орнаментиці»), Іванна Погонець («Значення символів в українській писанці») та Марія Швед («Колорит українських писанок і його оберегове значення»).


Практичний ефект науково-методичного семінару підсилився тим фактором, що вчителі-образотворці різних районів і областей отримали нагоду фахового спілкування, обміну думками та досвідом, виявлення своє бачення проблем і перспектив удосконалення методики навчання школярів образотворчому мистецтву. На цьому наголосили дубенчани Ірина Бідюк і Євгенія Черняк (Княгининська ЗОШ), Світлана Нестерук та Івання Чернюк (Молодавська ЗОШ), Наталія Ступницька (Привільненська ЗОШ) і Світлана Намчук (Листвинська ЗОШ), а також кременчани Ірина Мельничук (Дунаївська ЗОШ), Ольга Козира (Білокриницька ЗОШ), Ігор Боцюк (Жолобівська ЗОШ), Ольга Лісничук (райметодкабінет відділу освіти) та інші.

 
Анонси
Галерея
foto 1
foto 1foto 1
На даний момент 631 гостей на сайті