Пошук
Головне меню

«Перемога, свята перемога – свято миру, свободи, весни» (до дня Перемоги)

«Перемога, свята перемога – свято миру, свободи, весни»

(до дня Перемоги)

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.
8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. Ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в перебіг і завершення Другої світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.
Від 1 вересня 1939 року, коли нападом нацистської Німеччини на Польщу і бомбардуванням німецькою військовою авіацією Львова та інших міст війна розпочалася для України, 120 тисяч українців брали участь у двобої з вермахтом у складі Війська Польського. Сотні тисяч українців взяли участь у вторгненні на територію Другої Речі Посполитої у складі Червоної Армії, в запеклих битвах у Фінляндії та в захопленні Бессарабії і Північної Буковини. Українці Волині, Галичини, Західного Полісся, Північної Буковини і Бессарабії в перші роки війни на власному досвіді відчули прискорені заходи радянізації, які обернулися десятками тисяч розстріляних, сотнями тисяч депортованих і арештованих.
З червня 1941 року після вторгнення військ Німеччини та її союзників на територію СРСР уся Україна стала ареною запеклих бойових дій. У складі військ Південно-Західного фронту українці становили до 50 % бійців. Загальна кількість осіб, мобілізованих за роки війни з України до радянських Збройних сил перевищує 6 мільйонів бійців. Кожний другий з них загинув, а кожний другий з тих, хто залишився живим, став інвалідом.
Українці та вихідці з України перебували у військових з’єднаннях Польщі (120 тисяч), США (до 80 тисяч), Канади (до 45 тисяч). Крім того, до 5 тисяч українців захищали Францію у лавах Іноземного легіону. Після капітуляції прем’єр-міністра Анрі Петена у червні 1940 року в країні розгорнувся рух опору німецьким загарбникам. На боці французьких партизанів воювали українці звідусіль. Серед них – представники передвоєнної еміграції, наприклад, командир загону Осип Круковський. Були також радянські військовополонені і дезертири з військових частин на німецькій службі. Червоноармієць Василь Порик з Вінничини сформував власний партизанський підрозділ. Канадський пілот Пітер Дмитрук став партизаном після того, як в небі над окупованою країною підбили його літак. Обидва, Порик і Дмитрук, героїчно загинули. Задіяні німцями для боротьби з французькими партизанами українські поліцейські цілими підрозділами переходили на бік сил опору. У 1944 році з них було створено два партизанські батальйони: імені Тараса Шевченка та імені Івана Богуна.
8 травня для наших земляків воєнні дії не припинилися, а продовжувалися щонайменше до 2 вересня 1945 року, коли на борту американського лінкора “Міссурі” було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.
Отже, історія кожного з українців та українок, які воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США – це історія мужності й самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.

 

63.3(4Укр)

Л28

Лауер, В.

Творення нацистської імперії та Голокост в Україні [Текст] = Nazi Empire-Buiding and the Holocaust in Ukraine : монографія / В. Лауер ; наук. ред М. Тяглий; пер. з англ. С. Коломійця, Є. Ровного. - К. : Зовнішторгвидав України, 2010. - 367 с. - ISBN 978-966-8274-24-4 : 20,00.

У монографії "Творення нацистами імперії та Голокост в Україні" дослідниця Венді Лауер, зосереджуючи свою увагу на житомирському регіоні і поєднуючи в одне ціле німецькі та радянські архівні документи, щоденники, мемуари та особисті свідчення, дає найповнішу з наявних на цей час оцінку нацистської колонізації, окупаційної політики та Голокосту в Україні.

Хоча нацистська верхівка черпала калоніальні амбіції з європейських моделей, загарбання України нацистами, як демонструє В. Лауер, було безпрецедентною спробою побудови імперії, в якій насилля, расизм, антисемітизм та мілітарризм проникли в усі аспекти щоденного життя. Житомирщина, важлива платформа для нацистської верхїівки, слугувала також місцем для створення Гіммлером експериментальної колонії знищення та геноциду проводились "в ім'я прогресу".

"Управлінці" середнього рівня, як показує В. Лауер, відіграли основну роль у здійсненні масових убивств. Авторка персоналізує місцевих жителів, що брали участь у злочинах, спостерігали за ними, отримували від них зиск, а також борців спротиву. Вона показує, що дії нацистів у регіоні еволюціонували на основі імперської зверхності та амбіційності, ненависті до євреїв, слов'ян та комуністів, кар'єризму та прагматизму, жадібності та страху. У своєму аналізі В. Лауер переносить увагу із сомої Німеччини на східні аванпости Райху, де режим відверто виявив свої головні погляди та цілі.

ББК  63.3(4Укр)624

63.3(4Укр)6

Б42

Беккер, Г.

Табір у Бан-Сен-Жані (1941-1944 рр.) [Текст] : правда про захоронений сором / Г. Беккер ; Пер.з фр. М. Якубяк. - К. : Українська Видавнича Спілка, 2002. - 218 с. - ISBN 966-7060-49-5 : 7,50.

Автор книги, грунтуючись на зібраних свідченнях, розкриває правду про найбільший німецький табір часів 1941-1944 рр. на території Франції, який став могилою для більш ніж 20 000 полонених.

ББК  63.3(4Укр)624+63.3(0)628

63.3(4Укр)6

К52

Клюєнко, Д. М.

В боях за визволення України [Текст] / Д. М. Клюєнко. - К. : Політ видав України, 1984. - 176 с. - 0,40.

У науково-популярній книзі розповідається про мужність і героїзм воїнів Радянської Армії, партизан і підпільників, місцевого населення в боях за визхволення України, висвітлюється визвольні бітвим за Київ, Харків та інші міста і населені пункти республіки, бойові дії при формуванні Дніпра, Житомирсько-Бердичівська, Кіровоградська, Корсунь-Шевченківська і інші операції радянських військ.

ББК  63.3(4Укр)624

63.3(4Укр)62

К71

Косик, В.

Україна і Німеччина у другій світовій війні [Текст] / В. Косик ; Пер.з фр. Р. Осадчук. - Львів : Наукове товариство ім. Т.Шевченка, 1993. - 659 с. - (Українознавча бібліотека НТШ ; Число 3). - ISBN 5-7707-4052-3 : 1,50.

Українська історія 30-50 рр н. ст. ще донині заповнена фальшивими стереотипами, що придумували для нас різні окупаційні режими. Це особливо стосується національно-визвольної боротьби українців у часи Другої світової війни та українсько-німецьких взаємин у цей драматичний період історії.

У пропонованій книжці, перекладеній із французької мови, відомий зарубіжний дослідник проф. Володимир Косик на підставі глибокого аналізу архівів ТретьогоРейху, його численних дотепер невідомих документів, розкриває справжній характер українсько-німецьких взаємин та масштаби українських національно-визвольних змагань у період Другої світової війни.

ББК  63.3(4Укр)624

63.3(2)6

М48

Мельников, І. К.

Їм не вручали повісток... [Текст] : зб. докум. оповідань та повістей про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років / І. К. Мельников. - Севастополь : Таврія, 2004. - 320 с. - ISBN 966-572-670-6 : 10,93.

У цю збірку увійшли документальні оповідання та повісті про маловідомих юних героїв, які в роки Великої Вітчизняної війни ціною власного життя відстоювали кожну п'ядь рідної землі. Юні герої брали участь у визволенні Криму і України від фашистських загарбників. Разом з бійцями Радянської Армії вони пройшли дорогами війни до Берліна й залишили свої підписи на стінах рейстагу.

Книга адресована школярам і усім тим, хто цікавиться історією України часів Великої Вітчизняної війни, історією героїзму, який проявляли юні патріоти своєї країни у боротьбі з фашистами, що посягали на її незалежність.

ББК  63.3(2)622.78+84(4Укр)-44

63.3(4Укр)6

П24

Педак, В. П.

Дякуємо і живим, і мертвим [Текст] : докум. нарис / В. П. Педак. - Дніпропетровськ : Січ, 2007. - 278 с. - ISBN 978-966-511-328-3 : 21,50.

Книга запорізького журналіста про долі остарбайтерів, котрі під час війни опинилися в Німеччині. Автор отримав сотні листів. На багатьох прикладах від доводить, що такі людські якості як порядність розуміти чужу біду є у важкі хвилини визначальними. Той, кого вважали ворогом, хто мав би мститися, ділився останнім шматком хліба, лікував, підтримував. Головне не в тому, ким є людина за національністю. Глибина душі, ясний розум - ось витоки гуманізму, милосердя, любові до ближнього. Книга ще раз підкреслює важдливу думку: війни розпалюють правителі, а тяжкий хрест несуть народи.

ББК  63.3(4Укр)624

63.3(4Укр)6

Ш24

Шаповал, Ю. І.

У ті трагічні роки: сталінізм на Україні [Текст] / Ю. І. Шаповал. - К. : Політвидав УКраїни, 1990. - 143 с. - (Компартія України: сторінки історії). - ISBN 5-31900522-9 : 0,25.

У сучасних дискусіях  з проблем нашого минулого особливе місце займає питання про культ особи Сталіна та його трагічні наслідки. Як відбилися події 30-х - початку 50-х рр. на соціально-економічному, політичному і духовному розвитку України? Хто конкретно несе відповідальність у республіці за відступи від основоположних принципів соціалізму? На ці та інші питання дається відповідь у пропонованій масово-політичній книзі.

Розрахована на широке коло читачів.

ББК  63.3(4Укр)623

63.3(4Укр)6

Г39

Героїчний Київ [Текст] / упоряд. П. Ф. Автомонов. - К. : Політвидав України, 1982. - 334 с. - 1,30.

В бронзі і граніті, в піснях і книгах спогадів увічнено безсмертний подвиг радянського народу в грізні роки Великої Вітчизняної. Ніколи не забуде місто-герой Київ своїх мужніх оборонців, незламних підпільників і своїх звитяжних визволителів. Їм присвячено сторінки книг відомих воєначальників І. Х. Баграмяна, К. С. Москаленка, О. І. Родимцева, письменників П. Автомонова, Я. Баша, В. Кондратенка, А. Хорунжого та інших, які представлені в цьому збірнику.

ББК  63.3(4Укр)624

63.3(4Укр)

Щ92

Щоденник Львівського гетто [Текст] : спогади рабина Давида Кахане / упоряд. Ж. Ковба; наук. ред. М. Феллер; пер. з англ. Н. Шпет. - 2-е вид. - К. : Дух і Літера, 2009. - 276 с. - ISBN 978-966-378-110-5 : 20,00.

Ця книга свідчення духовної особи, рабина Давида Кахане про трагічну долю львівських эвреїв періоду фашистської окупації, про власний порятунок, порятунок дружини й доньки у монастирях Студійського уставу, резиденції митрополита Шептицького.

Вперше подаються спогади українців-галичан про рабина Кахане, інформація про галицьких рабинів і католицьке духовенство часів Другої світової війни.

Становить інтерес для істориків, краєзнавців, тих, хто цікавиться історією, сучасністю, перспективою міжнаціональних взаємин.

ББК  63.3(4Укр)624+63.3(4Укр-3)

63.3(4Укр)

К53

Книга Пам'яті України [Текст] : Тернопільська область. У 3 т. Т. 2. Зборівський район, Козівський район, Кременецький район, Лановецький район, Монастириський район, Підволочиський район. - Львів : Каменяр, 1995. - 614 с. - ISBN 5-7745-0637-1 : 16,00.

До другого тому внесено імена осіб, які нородилися на території Зборівського, Козівського, Лановецького, мостариського, Підволочиського районів або проживали тут на час мобілізації їх до армії і загинули в боях проти німецько-фашистських загарбників, пропали безвісти в роки Другої світової війни в період з 22 червня 19941 р. по 9 вересня 1945 р. чи померли від ран до 1950 р. включно.

ББК  63.3(4Укр-4Тер)

 
Анонси
Галерея
19
1919
На даний момент 510 гостей на сайті