Пошук

МОЛОДЬ ПРОДОВЖУЄ ДІАЛОГ

Відбулась чергова традиційна зустріч української та польської студентської та учнівської молоді в рамках Літературно-мистецького форуму «Діалог двох культур молодих». Маршрут «Діалогу…» проліг від польських міст Хожув і Перемишль – через Львів – до Кременця, Тернополя, Кам’янця-Подільського і Хотина. Польську делегацію очолював відомий культурно-освітній і громадський діяч Анджей Круль.

Львівська сторінка «Діалогу…» включала ознайомлення з історико-культурними й архітектурними пам’ятками міста, зокрема відвідини Національного акрополя поляків, львівських храмів, Кафедрального собору св. Юра, Львівського ринку, Галереї європейського живопису та багатьох інших місць, пов’язаних з іменами творців польської літератури і культури.

У Тернополі члени польської молодіжної делегації зустрілися з учнями гімназії № 4, відвідали Музей Юліуша Словацького, оформлений працівниками гімназії, організували в Літературному кафе міста спільний літературно-музичний вечір. Широкий спектр заходів включала програма зустрічі зі студентами Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка: проведені кілька тематичних майстер-класів з участю українських і польських студентів, спільний концерт українських і польських виконавців, який носив назву «З днем народження, Юліуш!» у Музеї Юліуша Словацького, а також вечір музики та поезій.

Ключовими моментами перебування польської молодіжної делегації у Кам’янці-Подільському та Хотині був огляд архітектури цих відомих в історії України та Польщі міст, зокрема фортець та інших елементів старовинної забудови, заходи, пов’язані із творчістю видатного польського письменника Генріха Сенкевича, чия життєтворчість змістовно вплетена в українську та польську історію. Саме в цьому тематичному напрямі у Кафедральному соборі Кам’янця-Подільського пройшов концерт «Література і музика, які об’єднують народи. Слідами героїв Генріха Сенкевича».

Перебування польської молодіжної делегації в Кременці розпочалось урочистою службою у Кафедральному соборі св. Станіслава, що фактично відкрило кременецьку сторінку «Діалогу двох культур молодих». Після екскурсії по місту учасники Літературно-мистецького форуму відвідали могилу матері Юліуша Словацького Саломеї Словацької-Бекю. Над могилою матері поета прозвучали його вірші, продекламовані юними учасниками «Діалогу…». Під девізом «Вітчизна – це земля і могили, а народи, які втрачають пам’ять, втрачають і свободу» пройшло впорядкування могил польських діячів, життєдіяльність яких пов’язана з Кременцем.

Урочистості з нагоди відкриття літературно-мистецького форуму «Діалог двох культур молодих 2018» у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченнка пройшли у залі Гуго Коллонтая. З вітальним словом до присутніх звернулися проректор з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Валентина Бенера та Анджей Круль.

Святковий концерт «Нас дух Словацького у Кременці єднає» відкрив студентським  «Гаудеамусом» камерний хор під орудою Алли Афанасенко (за роялем – Сергій Дедю). Наші молоді польські гості із театру співаної поезії «Кав’яренка» разом із Сергієм Дедю продовжують виступи «Тестаментом» Кшиштофа Домагали  на слова Юліуша Словацького.

У концерті звучали пісні у виконанні наших солістів Ярослава Домбровського («Пташку, пташку, звідки прилетів?» Станіслава Монюшка; концертмейстер Любава Головінська), Юлії Гусарук («Ой три шляхи широкії» Тараса Шевченка і Кирила  Стеценка; концертмейстер Алла Савчук), Наталії Попілевич («Жиченє» Фредеріка Шопена; концертмейстер Любава Головінська), Адріани Москалюк (українська народна пісня «Вербовая дощечка»), Ілони Данилюк («Прялка» Станіслава Монюшка і «Соловейко» Марка Кропивницького; концертмейстер Любава Головінська).  Твори з репертуарів сучасних виконавців подарували глядачам Дарія Сульжик та Адріана Москалюк («Квітка розмарія»), Яна Кондратюк  («Неба мало»),  Володимир Поцілуйко «Бо без неї ніяк», Олексій Боднар («Твої зелені очі»).

Звичайно, не обійшлося і без поезії та інструментальної музики: монолог  з поеми «Король - дух» прочитав  Максим Стрелецький; баяніст Павло Яловський виконав твір «Квітучий май» Артура Полонського в обробці Валерія Ковтуна;  ансамбль окарин – «Подільську польку» в обробці Мар’яни Презлятої та троїсті музики – «Коломийки» Василя Попадюка (соло на дво-денці –Тетяна Влодик); керівник обох колективів – Мар’яна  Презлята.

Частину програми наповнили своїми виступами студенти ліцею ім. Юліуша Словацького міста Хожув, а також шкільний театр «Кав’яренка літературна»: гості співали, читали поезії, гуморески, а також презентували народні костюми з Шльонского воєводства.

Завершив концерт хор народного співу під керівництвом Ольги Пуцик з концертмейстерами  Василем Райчуком і Валерієм Яскевичем. У їхньому виконанні прозвучала пісня «Гей, соколи» авторства колишніх учнів Кременецького ліцею (Волинської гімназії) Томаша Падури та Вацлава Жевуського.

Польські гості та студенти і працівники нашої академії здійснили традиційну посадку троянд у розарії нашого навчального закладу, на місці якого у ХІХ століття знаходилась родинна садиба Словацьких. Тоді ж вони брали участь у заходах з нагоди дня народження великого польського поета, що проводились у Літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького.

Цікавим і продуктивним був українсько-польський хореографічний майстер-клас, проведений Андрієм Медецьким – членом Національної хореографічної спілка України. викладачем нашої академії, керівником танцювального колективу «Горлиця» – багаторазового переможця всеукраїнських і міжнародних фестивалів і конкурсів.

Теоретичну частину «Діалогу…»  склала дискусія українського і польського студентства на тему «Роль молоді у зміцненні взаємин між країнами-сусідами». Нашу сторону на дискусійному майданчику представляли проректор з виховної роботи, доцент Микола Сиротюк, голова Ради молодих науковців академії, кандидат філологічних наук Роман Дубровський, голова громадської організації «Молодь Кременеччини», викладач педагогічного коледжу Сергій Колісецький, голова студентського самоврядування Тетяна Ботвинко, студент спеціальності «Музичне виховання» Ярослав Домбровський та інші.

Гості з великим інтересом оглянули історико-архітектурний комплекс академії, де в ХІХ столітті функціонували Волинська гімназія і Волинський ліцей, відвідали Музей історії навчального закладу, Виставкову залу мистецьких робіт, Музей довоєнної фотографії, ознайомились із навчально-матеріальною базою нашого ЗВО, з умовами й особливостями навчання та дозвілля студентів.

Підготовку та реалізацію заходів Літературно-мистецького форуму забезпечили культурно-освітні організації м.Хожув (Польща), а з української сторони – Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, Літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького, Товариство відродження польської культури ім. Юліуша Словацького та парафія св. Станіслава у Кременці, Кременецька міська рада, міська рада Тернополя і Тернопільська гімназія № 4.

Діалог має ту особливість, що він не закінчується ніколи, бо кожна сторона діалогу має право відповіді на позицію іншої, яка, у свою чергу, реагує на відповідь – така динаміка узгодження позицій та досягнення взаєморозуміння. Отже, продовження «Діалогу двох культур молодих» буде обов’язково.

 
Анонси
Галерея
48
4848
На даний момент 523 гостей на сайті