Пошук

ЕКОЛОГИ Б’ЮТЬ ТРИВОГУ

Науково-педагогічні працівники кафедри біології, екології та методики їх викладання нашої академії (завідувач – доктор біологічних наук, професор Микола Ільєнко) розширюють масштаби творчої співпраці з природоохоронними державними та громадськими інституціями регіону, насамперед із науковими співробітниками Національного природного парку «Кременецькі гори» і Кременецького ботанічного саду, активістами Кременецького районного осередку ГО «Міжнародна асоціація екологів університетів» і ГО «Кременецька екологічна ліга».

Основне тематичне поле їхнього науково-творчого співробітництва – екологічні проблеми сучасного світу, України та Волинського регіону зокрема. Фахівці виходять із того, що у визначенні функцій та поширенні біоти поряд з іншими факторами ключову роль відіграють умови навколишнього середовища, бо саме його зміни разом зі зміною клімату протягом тривалого часу спричинюють значний вплив на різноманіття флори та фауни нашої планети. Науковці переконані, що зміна клімату буде одним із основних факторів зміни біорізноманіття. Цей підхід визначив тематику круглого столу «Зміна клімату та інвазії рослин і тварин як виклик біорізноманіттю».

Учасники наукового зібрання працювали на базі нашої академії. Метою їх засідання стало привернення уваги громадськості до екологічних проблем регіону, пов’язаних зі зміною клімату та наслідками деградації біорізноманіття. Фахівці-природознавці міркували над завданнями та планом дій щодо запобігання інтродукції чужорідних видів, які можуть негативно вплинути на види аборигенні, на місцеві екосистеми та на здоров’я населення.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися голова ГО «Кременецька екологічна ліга» Оксана Тимошенко та голова Кременецького районного осередку ГО «Міжнародна асоціація екологів університетів», кандидат біологічних наук, доцент Ольга Дух.

Обмін думками розпочався виступом керівника гуртків Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, координатора проекту «Зміни клімату: освітній аспект», тренера з кліматичної освіти Наталії Шум’як, яка розкрила тему «Зміни клімату та їх вплив на екологію. Місце кліматичної освіти в сучасному освітньому просторі». Завідувач відділу фітосозології Кременецького ботанічного саду, кандидат біологічних наук Ліана Онук охарактеризувала «Чужорідні види рослин флори України», а науковий співробітник Національного природного парку «Кременецькі гори», асистент кафедри біології, екології та методики їх викладання нашої академії Ірина Довганюк – «Сучасний стан вивчення та вирішення проблеми інвазійних видів комах». Від імені юних природодослідників виступила учениця 10 класу Волинського ліцею ім. Нестора Літописця Богдана Панчук. Вона доповіла про результати «Оцінки вразливості зелених насаджень м.Кременця до змін клімату».

 
Анонси
Галерея
65
6565
На даний момент 492 гостей на сайті