Пошук

ОПЕРНЕ МИСТЕЦТВО – ШКОЛЯРАМ

Наслідуючи культурні традиції Кременеччини, науково-педагогічні працівники мистецького факультету залучають студентську молодь до творчої діяльності. Так виникла ідея постановки опери. Своєрідним імпульсом стала інформація про те, що кременчанин І.І.Гіпський (на той час вчитель співів СШ № 3) здійснив зі своїми учнями постановку опери М.Лисенка ”Коза-дереза“, прем’єра якої відбулася 27 січня 1935 року в приміщенні Кременейцького ліцею (журнал ”Життє Кременецьке“ № 1 за 1935 рік).

Через 76 років молоді самодіяльні актори музично-тетральної студії ”Пролісок“ – студенти 41-Мк та 51-М груп – зі своїм художнім керівником Наталією Бондаренко, хореографом Наталією Ткач, концертмейстером Валентиною Мацковою та фаховим консультантом Василем Скороплясом взялися втілювати цей проект у життя, і незадовго  у приміщенні актового залу ЗОШ № 4 м.Кременця відбулася прем’єра вистави. Реакція школярів, їхня емоційна підтримка і щире співпереживання разом з улюбленими героями стали найвищою оцінкою творчості акторів та їх старших колег - викладачіав. Хоча сам жанр опери є непростим для сприйняття, проте у поєднанні з текстом відомої народної казки це справило незабутнє враження і спонукало підігрувати акторам: юні глядачі залюбки співали пісню Лисички, Кози, Зайчика та інших героїв.

...

Що ж стосується реакції старших глядачів, тобто вчителів, то вони з цікавістю спостерігали за грою акторів і зробили висновок, що студенти досить точно передали образ Кози, якій навіть Дід-господар не міг дати ради, а тому і прогнав із дому. Вона виступає втіленням підступної брехні, впертої вседозволеності та безкарності, що нахабно посіла не своє місце… Цікаво й актуально (з точки зору дорослого) виглядають і лісові звірі, котрі лише на словах можуть боротися зі злом, захистити скривдженого, а насправді страх, як інстинкт самозбереження, не дає їм змоги діяти. І лише Рак (дарма що маленький!), котрий не має страху, а розуміє, що тільки сміливі кроки можуть перемогти злісного ворога і припинити його свавілля, – тільки він зумів отримати підтримку і здобути перемогу, а як наслідок – називатися справжнім лідером у колективі…

Ролі виконували: Коза-Дереза – Тетяна Матвійчук, Лисичка – Марія Валько, Зайчик – Юлія Чух, Вовк – Олег Данилюк, Ведмідь – Микола Сологубовський, Рак – Сергій Шегера,

Навички відтворення характерних образів студенти отримують під час вивчення курсу методики музичного виховання, у ході складання інсценізацій програмної музики, фольклорного матеріалу. А практично, під час постановки опери, театральні студійці відчули себе оперними співаками, акторами, провідниками у світ музичного мистецтва.

Після вдалого старту побажаємо колективу успішного професійного зростання і нових вистав!

 
Анонси
Галерея
5
55
На даний момент 1185 гостей на сайті