Пошук
Головне меню

LEGION-10 – VS – COVID-19

 

Залишити поза межами своєї уваги найболючішу і найбільш загрозливу проблему сучасного світу – пандемію коронавірусу – легіонери нашого історичного клубу «Десятий легіон» просто не могли і не мали права. І підготували тематично спрямований саме на таку проблематику вебінар «Від чуми - до COVID-19: інфекційні захворювання, що змінили світ». Підготовкою і проведенням цього заходу, що проходив у дистанційному режимі, займалася робоча група у складі консула Клубу, третьокурсника Назара Багнюка, центуріона секції «Всесвітня історія», другокурсника Олександра Улянюка й автора цих рядків, легата згаданої секції Марії Остапчук. Вебінар розпочався змістовними, інформаційно насиченими та візуально багатими кадрами презентації «COVID-19 vs ЧУМА: чия по праву корона?”. Візуальну частину вебінару доповнив уривок з відеоролика Utopia Shov «Ти б ніколи такого не «загуглив»».

Родзинкою дистанційного заходу, для якого традиційно використали платформу zoom, стало наративне інтерв’ю, де анонсована тематика вебінару висвітлювалася у змістово-історичному плані з проекцією на сучасність. Зокрема, студент третього курсу спеціальності «Історія» Дмитро Васильків характеризував особливості роботи та засобів захисту лікаря під час епідемії чуми. Другокурсниця цієї ж спеціальності Світлана Чорна висвітлювала проблему поширення чуми українськими землями. Центуріон секції «Історія України», першокурсниця Олена Сорока давала відповіді на питання «Коли та де виник перший спалах віспи? Скільки людських життів забрала ця хвороба?». Ще про одну страхітливу хворобу інформувала центуріон секції «Краєзнавство», студентка третього курсу Катерина Гуцало: «Чорна віспа: прояви хвороби, шляхи передачі та методи лікування» – таким сумним був предмет її зацікавлення. Проконсул «Десятого легіону», третьокурсниця Юлія Кононьчук виясняла причини та масштаби поширення холери, її профілактику, а також шукала відповідь на питання чи несе дана хвороба загрозу для нинішнього покоління людей? Легат секції «Краєзнавство» Ольга Ониськів висвітлювала симптоми та методи лікування «іспанки». До цієї ж тематики приєднався і другокурсник Віталій Вавренчук, який пояснював, чому «іспанку» прийнято вважати найбільшим «медичним голокостом» в історії людства. Автор цього тексту пояснювала, що таке “SARS”, або тяжкий гострий респіраторний синдром, при чому використала відеоролик LOONY “SARS – історія медицини». Заключним тривожним акордом наративного інтерв’ю прозвучав виступ легата секції «Історія України» Юлії Хомук про симптоми та профілактику коронавірусу, а також міркування про те, наскільки глибоко вплине пандемія Covid–19 на нинішнє покоління людей і майбутнє людства в цілому.

Як підтверджує тематика доповідей, презентацій і виступів, легіонерам історичного Клубу нашої академії доводилося займатися питаннями, далекими від історичних. Однак, це не означає, що ми цих питань не «осилили» чи не висвітлили, але вказує на важливість «міжпрофесійної» співпраці, хоча б із нашими колегами зі спеціальності «Біологія» або навіть із «сусідами», студентами та викладачами медучилища імені Арсена Річинського, тим більше, із фахівцями системи охорони здоров’я. Це враховуємо на майбутнє, і в залежності від тематики заходів, будемо налагоджувати контакти із представниками «дотичних» до цієї тематики фахових сфер.

 
Анонси
Галерея
58
5858
На даний момент 742 гостей на сайті