Пошук
Головне меню

СЕРЙОЗНІ ПРОБЛЕМИ – В СЕРЙОЗНІЙ ГРІ

Глобальні зміни клімату на міжнародному рівні названо найбільшою загрозою для природи й людства. Одним з важливих інструментів адаптації до кліматичних змін, що вносять непередбачувані корективи в діяльність соціальних інституцій виступають комунікативні програми та різноманітні форми і засоби інформування широкої громадськості щодо проблем, пов’язаних з екологічними та кліматичними загрозами. У цьому контексті науково-освітні та природоохоронні заклади і структури виступають найбільш ефективними, оперативними і потужними  засобами поширення необхідної інформації.  Науково-педагогічні працівники кафедри біології екології та методик їх навчання Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка спільно з активом громадського об’єднання «Кременецька екологічна ліга», науковими співробітниками Національного природного парку «Кременецькі гори» та Кременецького ботанічного саду провели навчально-методичний семінар за темою «Ігрові технології у підвищенні «кліматичної грамотності» молоді». Вирішення даної проблеми ставить виклики перед освітньою системою та громадськими об’єднаннями та вимагає імплементації питань щодо зміни клімату планети в навчальні програми з природничо-наукових дисциплін, що вивчаються у вищих закладах освіти.

Активними учасниками семінару виступили кандидати біологічних наук, доценти кафедри біології, екології та методики їх навчання Неля Цицюра і Ольга Дух, кандидати сільськогосподарських наук Олена Тригуба та Олександр Бондар; науковці НПП «Кременецькі гори» Оксана Тимошенко, Тетяна Микитинець і Ольга Жиглевич; наукові співробітники Кременецького ботанічного саду Юлія Бондючна і Ольга Берідзе; молоду студентську науку представляла член студентської проблемної науково-тематичної групи «Екопросвіта – шлях до сталого розвитку», магістрантка спеціальності «Біологія» нашої академії Олена Кірсанова.

Теоретичну частину семінару склали доповіді «Роль громадських об’єднань у формуванні «кліматичної грамотності»», з якою виступила голова ГО «Кременецька екологічна ліга», начальник еколого-освітнього центру НПП «Кременецькі гори» Оксана Тимошенко, та «Освітні аспекти формування сталого розвитку та «кліматичної грамотності»», яку оприлюднила кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології, екології та методик їх навчання, заступник голови ГО «Кременецька екологічна ліга» Ольга Дух.
Вона ж координувала діяльність учасників практичної частини семінару, що була присвячена ознайомленню, практичному вивченню та предметному освоєнню екологічної гри «Keep Cool» і форм, способів і методів її впровадження у неформальний простір. Учасники науково-методичного дійства висловили свої думки щодо перспектив використання згаданої кліматичної гри у практичній роботі науково-педагогічних працівників природничих спеціальностей закладів освіти та наукових співробітників науково-дослідницьких і природоохоронних інституцій. Всі прийшли до спільної думки щодо необхідності розробки Концепції регіональної системи освіти для сталого розвитку й організації відзначення Всесвітнього дня захисту клімату (15 травня 2021 р.) та  проведення спільних еколого-просвітницьких заходів  з використанням ігрових технологій.

До таких технологій належить Keep cool – популярна німецька настільна гра, розроблена ученими Постдамського Інституту з досліджень кліматичних змін. Її мета – сприяти підвищенню розуміння громадянами взаємозв’язків міжнародних відносин та стану клімату у всьому світі. Гра активно використовується сотнями екологічних громадських організацій, шкіл та університетів у всьому світі та Європі, як засіб для підвищення рівня обізнаності з екологічними та кліматичними проблемами. Вона є потужним інструментом у роботі з громадськістю, сприяє розвитку когнітивних навичок та адаптована для української аудиторії. Автор гри – Герхард Петшель-Хелд, начальник відділу аналізу інтегрованих системних досліджень кліматичних змін в Постдамському інституті  (Німеччина), кандидат фізико-математичних наук, який працював над інтеграцією природничих та соціальних наук. Він – автор більше 50 наукових робіт; працював у міжнародних консультативних радах з питань природних ресурсів та добробуту людини (Оцінка екосистем на порозі тисячоліття) та з питань зміни клімату (МГЕЗК). Ще один фахівець цієї сфери – Клаус Айшенак, професор економіки ресурсів Університету Гумбольта в Берліні.  Серед його наукових інтересів – адаптація до змін клімату, нові моделі співпраці для подолання глобальних екологічних змін. Він особливо зацікавлений у спільній еволюції ресурсів та інституцій.  Має серйозний досвід в розробці настільних і рольових ігор науково-інструментального та світоглядно-пізнавального характеру і призначення.

Кожен учасник гри про зміни клімату Keep cool  виступає “глобальним гравцем”, який намагається досягти власних економічних інтересів, вирішуючи комплекс глобальних проблем і питань, серед яких: Чим обурює Вас глобальна кліматична політика? Що Ви хотіли б у ній змінити? Ви обираєте шлях відновлювальної енергетики з сонячними батареями та вітряками, чи надаєте перевагу дешевим викопним енергоносіям? Під час свого ходу гравці вирішують проблему співвідношення між заходами з метою захисту клімату та кроками в напрямку досягнення власних економічних та інших життєвих інтересів. У цій грі учасники можуть представляти групи країн, наприклад, Європу, ОПЕК, або країни, що розвиваються,  можуть обирати між «чорним» та «зеленим» шляхами розвитку економіки і суспільства в цілому, а також відшукувати шляхи і способи адаптації до неминучих кліматичних впливів і викликаних ними змін у життєдіяльності людства.

Цікаво, що в першій мобільній багатофункціональній грі про кліматичну політику молоді люди керують світовими мегаполісами, обирають шляхи розвитку економіки, стратегію захисту клімату та впливу громадськості на екологічну і кліматичну політику владних структур у міжнародному масштабі. Для отримання конкурентної переваги та досягнення перемоги їм будуть потрібні не тільки природничо-наукові знання, а й  навички дипломатії, відчуття відповідальності та мотивуючий стиль спілкування. Організатори гри запрошують учасників відчути себе президентом  або головою парламенту своєї країни та уявити, що від їх рішень буде залежати доля планети і кожного землянина – буде планета знищена чи ми збережемо її для багатьох тисяч  наступних поколінь…

 
Анонси
Галерея
29
2929
На даний момент 662 гостей на сайті