Пошук
Головне меню

«ДЕСЯТИЙ ЛЕГІОН»: ПЕРША НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

Нарешті прийшов той день, коли наш студентський історичний Клуб «Десятий легіон» вийшов, ми вважаємо, на початковий рівень науково-пошукової діяльності – провів свою першу студентську наукову конференцію «Актуальні проблеми історії та краєзнавства»!  Вона стала справжнім і корисним досвідом як для організаторів, так і для учасників цього цікавого, повчального і пізнавального заходу, який дав змогу поспілкуватися в приємній, товариській атмосфері та обмінятися  думками та навіть первинним досвідом зі своїми юними колегами з інших навчальних закладів. Кожне оприлюднене юними авторами дослідження носило елементи справжньої новизни, розширювало наші фахові знання, вчило знаходити, аналізувати та використовувати фактологічний та теоретичний історичний матеріал. Всі учасники конференції працювали сумлінно, що дає право не сумніватися в необхідності застосування такої форми роботи Клубу і в наступному.

Над підготовкою нашої онлайн-конференції працював організаційний комітет у складі консула Клубу «Десятий легіон» Назара Багнюка, про-консула Юлії Кононьчук, легата секції «Історія України» Юлії Хомук, легата секції «Локальна та регіональна історія» Ольги Ониськів, легата секції «Всесвітня історія» Марії Остапчук, центуріона секції «Історія України» Олени Сороки, центуріона секції «Всесвітня історія» Олександра Улянюка, центуріона секції «Локальна та регіональна історія» Катерини Гуцало. Нас консультувала і здійснювала наукове керівництво підготовкою конференції доктор історичних наук, завідувач кафедри історії та методики її навчання, професор Ірина Скакальська. Своїм першим науковим успіхом завдячуємо  доктору історичних наук, професору Генріху Стронському, кандидатам історичних наук, доценту Володимиру Собчуку, доценту кафедри Галині Сеньківській і старшому викладачу Віталію Галішевському.

Оргкомітет конференції зорієнтував майбутніх її учасників на здійснення наукового пошуку в таких основних тематичних напрямках: «Сучасні проблеми вивчення історії України та способи їх вирішення», «Головні тенденції регіональної та локальної історії крізь призму сучасних досліджень», «Актуальні проблеми вивчення всесвітньої історії», «Значення культурно-мистецької сфери в історії нашої держави», «Відомі персоналії в історії України та Волині: їх дослідження та значення». До відома майбутніх учасників онлайн-конференції від імені Центру краєзнавства і туризму, Студентського історичного Клубу «Десятий легіон» нашої академії було доведено відповідний інформаційний лист, в якому окреслювалися основні вимоги, тематичні напрямки та практичні параметри роботи нашого наукового онлайн-форуму. Тут же зазначено, що матеріали та документи конференції (програма, збірник з тезами виступів, сертифікат) будуть опубліковані в електронному варіанті.

На запрошення Оргкомітету відгукнулися й активними учасниками наукової онлайн-конференції «Актуальні проблеми історії та краєзнавства» стали педагоги та учні Кременецького ліцею імені Уласа Самчука, Волинського ліцею імені Нестора Літописця, Тернопільської класичної гімназії, Велико-Ходачківської ЗОШ І–ІІІ ступенів Козівського району нашої області та студенти спеціальності «Історія» Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка.

Роботою юних науковців–учасників конференції, які зосередилися на тематичному напрямку «Сучасні проблеми вивчення історії України та способи їх вирішення» керував тандем модераторів–членів Клубу «Десятий легіон» у складі Юлії Хомук та Ольги Ковальчук. Наукове повідомлення «Волинь як осередок зародження повстанського руху» зробила учениця Кременецького ліцею імені Уласа Самчука Мар’яна Плетюк. Наукове реноме цього ж відомого у Кременці навчального закладу підтвердила його учениця Дарина Валігура краєзнавчим дослідженням «Боротьба за українську державність на прикладі Василя Кірчика – учасника українського повстанського руху (за матеріалами спогадів Василя Кірчика «Крізь пекло ГУЛАГу»). До речі, згадані спогади патріота-кременчанина Василя Кірчика були підготовлені літературним редактором газети «Замок» Ніною Багнюк і їх фрагменти вперше були опубліковані на сторінках друкованого органу нашої академії. Цікаву розвідку оприлюднила учениця Тернопільської класичної гімназії Вікторія Шумада: вона досліджувала «Відродження пластівського руху на Тернопільщині». «Депортація лемків: трагедія родин» – за таку трагічну історично і болючу душевно тему взялася учениця Велико-Ходачківської ЗОШ І–ІІІ ступенів Козівського району Дарина Шостак. Для члена клубу «Десятий легіон», студента спеціальності «Історія» нашої академії Олександра Повара науковий інтерес викликав «Життєпис Арсена Річинського на тлі подій історії України». Представниця Волинського ліцею імені Нестора Літописця, старшокласниця Катерина Прокопишин поділилася власними міркуваннями щодо «Вивчення теми «Національно-визвольні змагання 1918–1921 років» на уроках з історії в загальноосвітній школі. Найглибше заглянула в історичне минуле студентка спеціальності «Історія», легат секції «Історія України» Юлія Хомук: вона аналізувала «Внутрішньо-політичні фактори розгортання козацько-селянських повстань у 20–30 роках ХVІІ століття».

В загальному, за змістом і напрямками анонсованої на онлайн–конференції проблематики висловили свою думку більше 30 учасників цього дистанційного науково-молодіжного форуму, серед яких – студенти академії, аспіранти, нашого та інших вищих закладів освіти, гімназисти та ліцеїсти, учні загально-освітніх шкіл, викладачі та педагоги. Кожен учасник конференції приєднується до думки, висловленої одним із модераторів нашого засідання Юлією Хомук: «Наш студентський історичний Клуб «Десятий легіон» провів свою першу наукову конференцію. Мені випала честь бути модератором такого цікавого наукового дійства. Відразу скажу: я була щиро і радісно здивована тим, наскільки серйозно, навіть талановито, юні учасники конференції обговорюють важливі питання. Якщо ми і надалі будемо працювати так само наполегливо, то, я в цьому впевнена, в майбутньому можемо досягти успіхів у науковій роботі. Не сумніваюся: у нас ще будуть наукові конференції і ми й надалі залучатимемо до них представників інших закладів освіти».

Прекрасним академічним доповненням до наукової онлайн-конференції Клубу стала лекція–практикум «Топ 5 soft skills європейського рівня”, на якій модерували наші легіонери Юлія Кононьчук і Олена Сорока, а провели її досвідчені та титуловані науковці – доктори історичних наук, професори, завідувач кафедри історії та методики її навчання нашої академії Ірина Скакальська та професор кафедри історії України та археології Волинського національного університету імені Лесі Українки Оксана Каліщук. Ми з глибоким інтересом слухали науковця іншого закладу вищої освіти. Інтерес підсилювався тим фактом, що нещодавно професор Оксана Каліщук опублікувала об’ємне наукове видання «Волинь-43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті», резонансна презентація якого відбулася на початку року у Волинському національному університеті імені Лесі Українки. Варто зазначити важливий, майже астрономічний для окремого дослідження показник: бібліографія книги нараховує 3000 позицій плюс додатки та офіційні документи. В цьому бачимо конкретний приклад і заклик до ґрунтовної роботи з історичним матеріалом, а в наступному – в науково-фахових дослідженнях.

 
Анонси
Галерея
foto 18
foto 18foto 18
На даний момент 672 гостей на сайті