Пошук

НЕБЕСНА СОТНЯ СТУКАЄ В СЕРЦЯ

Це пекельне багряно-чорне небо над Майданом донині стоїть перед очима. Ця земля під ногами напилася стільки крові, що й досі стогне, так і не дійшовши до тями від нестерпного болю за своїх синів і дочок. Бо знає, що вони ж ішли не лише заради себе, а й за нас із вами. За наших дітей, котрі нині досягли їхнього віку. За тих чужих, що вчилися робити перші кроки чи готувалися прийти у цей світ. І навіть за своїх, які мали колись народитися щасливими і вільними.

Та тоді не збулося… Чорні демони розтерзали їхні чисті і світлі мрії, а їх невинні душі прийняло високе Небо до лав своєї Небесної Сотні, що тільки й залишилася у назві. Бо лік пішов на тисячі. Бо згодом ми вже почали втрачати точне число загиблих героїв. І землю. І спокій. І мир. А ще пізніше цих світлих ангелів раптом перестануть вважати героями, а їхній подвиг назвуть переворотом.

Болить… Кривавить душа… Тому що там, на передовій продовжують гинути наші захисники. Ламаються долі молоденьких вдів, малих дітей-сиріт. Передчасно сивіють батьки і мужніють від горя матері, котрі у нестерпному відчаї обіймають своїх дітей-ангелів лише у тривожних напівснах…

А комусь усе це зовсім не болить. Хтось іде назустріч ворогу і стелить йому дорогу тілами своїх юних і старших співгромадян. Тому і виникає багато «чому?», на які врешті треба дати відповідь.

Всі ці непрості питання пульсували у думках і почуттях кожного, хто був присутнім на вечорі пам’яті Героїв Небесної Сотні, що пройшов у залі Тадеуша Чацького нашої академії і був підготовлений студентським експериментальним театром «Пілігрим» нашої академії (керівник і сценарист-постановник Василь Скоропляс).

Сторінки майданної поезії Людмили Максимлюк, Тетяни Власової, Андрія Любка, Юрка Журавля, Мар’яна Савки, Назара Гузія і кременчанки Дзвінки Торохтушко  читали актори «Пілігриму» Андріана Москалюк, Вікторія Бершеда, Марія Мазовіта. Авторський вірш презентував наш магістрант, талановитий поет, член Національної спілки письменників України Павло Старух.

Під час концерту-реквієму прозвучали  пісні у виконанні викладача педагогічного коледжу Олега Люлюка («Заплакало небо» Василя Гринчука на слова Богдана Пісного) та Дарії Сульжик («Чорна Квітка» Олександра Тищенка і Петра Маги та «В нашому серці» і «Назавжди» з репертуару Андріани). Світло- і звукорежисер виступу – Олександр Ковень.

 
Анонси
Галерея
4
44
На даний момент 401 гостей на сайті