Пошук
Головне меню

ПРЕДВІЧНЕ ДИВО КОЛЯДИ

Життя іде, змінюється. Люди приходять у цей світ і залишають його. Та вічними і незмінними залишаються дивовижні народні традиції, серед яких чи не найчарівніше й особливо бажане зимове дійство колядування. Без нього не можна й уявити собі цього новорічно-різдвяного періоду. Зароджуючись десь у глибинних джерелах душі народної, воно щороку виплескується назовні славоспівами новонародженому Божому Дитяткові, як щирим сподіванням на мирне життя і достаток, здоров’я та злагоду, Господню любов і милосердя, надію на бажані зміни в наступному році.

Тож кременчани завжди з нетерпінням очікують традиційного концерту колядок у виконанні мистецьких колективів нашої академії. Сценарій свята підготувала Валентина Мацкова, а вели програму Вікторія Бершеда та Аліна Дарморост.

Відкрила святкові виступи коляда «Пане господарю» у виконанні вокального тріо у складі Макарія Гусака, Івана Петручика та Михайла Мороза (керівник Сергій Шегера) та камерний хор під орудою Алли Афанасенко з творами «У Вифлеємі сталася новина» (обробка Віталія Лиса) та  «Ой хто, хто Миколая любить» в обробці Ольги Токар.

У цей час Господарі виконують ритуальне дійство: притрушують символічний святковий стіл сіном, сиплять зерно, покривають скатертиною, по чотирьох кутках кладуть свячений часник як оберіг від хвороб та злих сил. На столі з’являється кутя, узвар та найпочесніший різдвяний атрибут – Дідух – символ урожаю та достатку, оберіг роду.


Святкову феєрію продовжили солісти Софія Коваль та Олексій Боднар («Народився Бог на санях» Богдана-Ігоря Антонича та Василя Жданкіна) і вокальний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Валерія Сазанська) з різдвяною піснею в обробці Клімчука «У Вифлеємі».

Оскільки на Святвечір з появою першої зірки, що символізує народження Ісуса, родина сідає за святковий стіл,  то вечеря традиційно розпочинається молитвою. Поезію  Зиновія Медюха «Молитва на Різдво» прочитали Дарія Сульжик та Іван Петрів Твір Ірвіна Берліна «White Christmas» презентували Іван Петручик з концертмейстером Інною Чорноокою.

Найважливіше віщування щасливої долі у нас  пов'язують  із приходом колядників.  Не пустити їх у домівку було дуже поганою прикметою. Із дзвіночком та зіркою до зали завітали колядники – хор народного співу під керуванням Ольги Пуцик (концертмейстери Василь Райчук та Валерій Яскевич), співаючи українську народну пісню «Ой підемо, пане-брате» в обробці Валерія Яскевича та щедрівку «Сієм-сієм, посіваєм» Андрія Пастушенка.

До вітань із прийдешніми святами приєдналося вокальне тріо у складі Інни Ратинської. Мар’яни  Моронжук та Лариси Соляр із піснею Павла Табакова «Мирне Різдво» в  аранжуванні Валерія Яскевича.

Щире поетичне слово Лариси Козенюк «Коли діти приходять у світ» прозвучало з уст Вікторії Бершеди. І було доповнене відомими колядами «На вечірнім небі» та «По всьому світу стала новина», які подарували солісти вокального ансамблю під керівництвом Алли Афанасенко, та ще двома чудовими різдвяними творами «Три славнії царі» (обробка Оксани Герасименко) і «Чути дзвінок» (обробка Миколи Матерського) у виконанні ансамблю бандуристів з керівником Іриною Харамбурою.

Сучасний твір Ірини Федишен «Коляда моя» виконала Олена Пазюк, а «Сюїту на теми українських народних колядок» в інструментовці Валерія Яскевича запропонував оркестр народних інструментів (керівник Надія Найчук). У супроводі оркестру прозвучала пісня «Щедрівочка щедрувала» у виконанні квартету у складі Володимира Іванюка, Сергія Шегери, Івана Петручика та Михайла Мороза.

Твір «Everyday is Christmas» із репертуару австралійської співачки Сіа Кейт англійською мовою подарувала  Олександра Бондар. Традиційно програму виступів завершив симфонічний оркестр під орудою Володимира Козачка «Різдвяним фестелем» Лероя Андерсена.

Під щирі вітання та побажання ведучих всі учасники концерту та присутні в залі виконали улюблену коляду «Нова радість стала».

 
Анонси
Галерея
Капела бандуристів
Капела бандуристівКапела бандуристів
На даний момент 943 гостей на сайті