Пошук
Головне меню

ПРО ОСВІТУ В КРЕМЕНЦІ – НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ

еред пріоритетів «Люблінського трикутника» – регіонального альянсу Польщі, Литви та України – є культурна, наукова й освітня співпраця, що ґрунтується на традиціях та історичних зв’язках трьох країн. У рамках цієї співпраці на виконання «Дорожньої карти між Україною та Республікою Польща» Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім.Тараса Шевченка разом із Генеральним Консульством РП у Луцьку та Кременецькою міською радою зініціювали ряд спільних заходів, присвячених 260-річчю від дня пам’яті Павла Гіжицького – відомого архітектора ХVІІІ століття, творця багатьох архітектурних будівель тогочасної Волині та Галичини.

Однією зі створених П.Гіжицьким архітектурних перлин є комплекс споруд колишнього Єзуїтського колегіуму в Кременці, що став першовитоком цілого ряду освітніх установ міста від більш як двохсотлітньої давнини до наших днів і нинішнім місцем проведення урочистостей з нагоди відкриття Галереї засновників освітніх закладів нашого міста і відзначення 400-ліття європейської освітньої традиції у Кременці.

Тож і цілком природньо, що на такому серйозному дійстві були присутні досить поважні гості, серед яких – український релігійний діяч, архієрей Православної церкви України, архієпископ Тернопільський і Кременецький, кандидат богослов’я, високопреосвященний Нестор; єпископ Луцької дієцезії Римо-католицької церкви, преосвященний владика Віталій Скоморовський; настоятель парафії Святого Станіслава у Кременці, ксьондз Лукаш Грохля; протоієрей храму Преображення Господнього о.Роман Іваницький; консул Генерального Консульства Республіки Польща Тереза Хрущ; голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, заступник голови Кременецької РДА Алла Злочевська, Кременецький міський голова Андрій Смаглюк, перший проректор Тернопільського НПУ імені Володимира Гнатюка Григорій Терещук, директор Кременецького фахового медичного коледжу імені Арсена Річинського Петро Мазур, заступник директора Кременецького лісотехнічного коледжу Андрій Стрижак, директор Волинського ліцею імені Нестора Літописця Володимир Мишко, голова Товариства Відродження польської культури імені Юліуша Словацького Мар’ян Каня, директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук, науково-педагогічний колектив академії, місцеві депутати і громадські активісти.

Урочисті заходи відкрилися Архиєрейським богослужінням у Соборі Преображення Господнього – найвищій архітектурній споруді міста, яка була створена серцем і розумом Павла Гіжицького більше 200 років тому і донині приваблює місцевих мешканців та туристів своєю красою та величчю. Особливо знаковою стала спільна поминальна панахида з участю представників духовенства православної, греко-католицької та римо-католицької конфесій.


По закінченні панахиди під супровід молитовно-хвалебної пісні «Алілуйя» у виконанні камерного хору академії відбулось урочисте відкриття Галереї засновників нашої альма-матер у стінах її історичного корпусу. З вітальним словом до присутніх звернувся ректор академії, професор Афанасій Ломакович. Кандидат історичних наук, доцент Володимир Собчук ознайомив із вагомими постатями освітнього поступу Кременця, портрети яких стали експонатами відкритої Галереї: «отець-архітектор» Павло Гіжицький; Митрополит Київський і Галицький Петро Могила; ініціатор утворення і фундатор будівництва Кременецького колегіуму, князь Міхал Сервацій Вишневецький і його брат, князь Януш Антоній Корибут Вишневецький; міністр закордонних справ Російської імперії, князь Адам Єжи Чарторийський; Коронний підканцлер Речі Посполитої Гуго Коллонтай; видатний освітній діяч, історик, колекціонер Тадеуш Чацький, український вчений, державний, політичний та громадський діяч, президент НАПН України Василь Кремінь.

Після ознайомлення з портретами Галереї гостей і присутніх запросили на урочисту імпрезу до актової зали академії ім.Тадеуша Чацького. Ведучий дійства, проректор з виховної роботи Микола Сиротюк, представив усіх поважних гостей і запропонував розпочати виступи відеозверненням Василя Кременя. До слова був запрошений архієпископ Тернопільський і Кременецький, високопреосвященний Нестор, який наголосив, що хоч не всі причетні до кременецької освіти були українцями, та кожен з них любив це місто, а нам треба активно долучатися до творення майбутнього України, і вручив Благословенну Грамоту ректору академії, професору Афанасієві Ломаковичу за вагомий вклад у розвиток вищої освіти у Кременці. Виступи продовжили преосвященний владика Віталій Скоморовський; консул Генерального Консульства Польщі у Луцьку Тереза Хрущ; професор Університету Івана Павла ІІ у Кракові Богуслав Красновольський (у форматі відеозвернення); представник Академії Ігнаціанум у Кракові, отець Кшиштоф Фома, який від імені ректора Академії Ігнаціанум, професора Юзефа Бремера та декана відділу філософії, професора Томаша Фоми на знак дружби вручив добірку книг для бібліотеки академії; голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, заступник голови Кременецької РДА Алла Злочевська, кременецький міський голова Андрій Смаглюк.

Яскравим аргументом високої оцінки особистого внеску ректора нашої академії, професора Афанасія Ломковича у розвиток української освіти стало нагородження його медаллю Національної академії педагогічних наук України «Григорій Сковорода».

Приємним сюрпризом стали урочистості і для кращих студентів академії Яни Авдіюк, Ілони Данилюк і Назара Багнюка, яким було вручено Сертифікати імені Гуго Коллонтая на отримання щомісячної стипендії у розмірі 4000 гривень.

На завершення програми для гостей імпрези підготували концерт інструментальної музики з участю симфонічного оркестру академії під орудою Володимира Козачка, баяніста Павла Яловського, сопілкарки Мар’яни Томашівської та заслуженого артиста України Миколи Швидківа.


Пропонуємо вашій увазі окремі цитати з виступів наших гостей.

Віталій Скоморовський (єпископ Луцької дієцезії Римо-католицької церкви преосвященний владика):

"Думаю, що українська незалежність уже є зрілою, тому що ми можемо визнати наші корені такими, якими вони є, незалежно від походження, церкви. Різнорідність наших традицій – це дуже велике багатство України. Це нас тільки збагачує. Бажаю академії процвітання і подальших успіхів."


Тереза Хрущ (Консул Генерального Консульства Республіки Польща):

"Наша розмова про феномен освіти міста, яке вже 400 років вплітається у європейський освітній простір. З боку Консульства Республіки Польща у Луцьку, кожного поляка і панства польського академія Кременецька - це дуже велике і важливе місце в нашій історії. Тому ми будемо докладати всіх зусиль, щоб зберегти його на високому рівні."


Отець Кшиштоф Фома (представник Академії Ігнаціанум у Кракові):

"Кременець – це не тільки Афіни Волинські. Тут можна побачити і Рим, і Константинополь, і Єрусалим, і Париж. А ще – відчути дух прагнення до єднання, який був визначальним для єзуїтів ХVІІІ століття."


Михайло Головко (голова Тернопільської обласної ради):

"Кременець, як наукова, культурна, історична, духовна перлина Тернопілля, робить вагомий внесок у розвиток всієї України. Спадок Павла Гіжицького – великий, багатий і масштабний слід періоду піднесення спільної культури. Тому треба вивчати історію, читати наше коріння, шукати спільні історичні успіхи і не повторювати наших помилок перед лицем нової спільної загрози."


Андрій Смаглюк (кременецький міський голова):

"Історія Академії та історія Кременця тісно переплітаються і не можуть існувати одне без одного. Тому тепер дуже важливо залишатися патріотом і свого освітнього закладу, і свого міста. А патріот – це той, хто робить хоч невеличкий вклад у їх розвиток совістю, мораллю, духовністю, за законами держави, за Божими законами – і таким чином долучається до творення історії."

 
Анонси
Галерея
34
3434
На даний момент 557 гостей на сайті