Пошук
Головне меню

МИСТЕЦЬКА ОСВІТА – СФЕРА КРЕАТИВНА

Науково-педагогічними працівниками кафедри мистецьких дисциплін та методики їх навчання підготовлений і проведений науково-методичний семінар «Креативний підхід у сучасній мистецькій освіті». Учасниками семінару стали науковці кафедри та здобувачі бакалаврського і магістерського рівнів вищої освіти спеціальності «Музичне мистецтво». Науковці та майбутні фахівці музичного мистецтва спілкувалися на платформі Zoom. Модераторами семінару виступали кандидати педагогічних наук, завідувач кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання Інна Ратинська та доцент кафедри Лариса Соляр, яка і розпочала розмову фахівців науковим повідомленням «Креативність у процесі викладання української народної музичної творчості», підготовленим за результатами власного наукового дослідження.

Запропонувавши тему «Інтерактивні методи навчання на заняттях з музичного мистецтва», доцент кафедри Ліна Ільчук поділилася досвідом застосування інноваційних підходів у професійній діяльності педагога-музикознавця. «Мистецтвознавчі аспекти поняття «музичний ритм»» розкрила кандидат педагогічних наук Олена Тарківська-Нагиналюк. Програма науково-методичного семінару включала важливі в теоретичному та прикладному плані фахові розробки і рекомендації. Зокрема, завідувач кафедри мистецьких дисциплін і методики їх навчання Інна Ратинська запропонувала доповідь «Особливості роботи над строєм у хорових творах», а старший викладач цієї ж кафедри Василь Райчук – дослідження «Оптимізація динаміки освітнього процесу а заняттях в інструментальному класі». Концертмейстери Юлія Петлій і Алла Савчук охарактеризували «Творчі форми роботи на уроках сольфеджіо та їх роль у розвитку особистості здобувача», а їх колеги Надія Русакова та Інна Чорноока звернулися до профільної тематики: предметом їх дослідження стала «Професійна компетентність концертмейстера як невід’ємна частина його фахової діяльності». Тандем авторів у складі асистента кафедри мистецьких дисциплін і методик їх навчання Валерія Яскевича та викладача-методиста Фахового коледжу нашої академії Надії Найчук висвітлював «Методичні аспекти репетиційної роботи оркестру народних інструментів». Прозвучала доповідь за тематикою образотворчого мистецтва: доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик їх навчання, майстер народної творчості України Тетяна Балбус аналізувала «Орнаментальні та сюжетні розписи українських скринь».

На науково-методичному семінарі активно працювали майбутні фахівці – магістранти і студенти спеціальності «Музичне мистецтво». Зокрема, Інна Кравчук характеризувала «Методичні рекомендації щодо використання інтегрованих ігрових підходів як засобу розвитку музично-творчих здібностей учнів початкових класів», а її колега Артем Вовчук висвітлював «Педагогічні умови формування естетичних почуттів молодших школярів засобами вивчення національних музичних традицій». Увагу Тетяни Козаченко привернула тема «Сучасна музика як засіб формування музичної культури учнів середнього шкільного віку», а Ілона Данилюк говорила про «Зміст морально-етичного виховання підлітків». Окремі магістранти зосередилися на історичних аспектах тематики науково-методичного семінару: тему «Музикотерапія: історія та сучасність» розробляла Іванна Гапанович, а студент Ярослав Намчук оприлюднив власну наукову розвідку «Фестиваль «Тарас Бульба» – свято справжньої української музики». Науковими пошуками магістрантів керував доктор педагогічних наук, професор Олександр Дем’янчук.

Із заключним словом на науково-методичному семінарі «Креативний підхід у сучасній музичній освіті» виступила завідувачка кафедри мистецьких дисциплін і методики їх навчання Інна Ратинська, яка підкреслила значимість мистецтвознавчої проблематики, що стала предметом дискурсу учасників семінару, та повідомила, що за матеріалами їх виступів буде опубліковано фаховий тематичний збірник.

 
Анонси
Галерея
43
4343
На даний момент 497 гостей на сайті