Пошук

МИСТЕЦТВО, ЩО ЗБЛИЖУЄ СЕРЦЯ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ

Концертний зал Гуго Коллонтая Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка зібрав цього дня глядачів на неординарне мистецьке дійство: до нас прибув із фортепіанним концертом представник Сонячної Японії Темпей Накамура — всесвітньовідомий піаніст і композитор, який у своїй творчості майстерно поєднує такі музичні стилі як джаз, класика та рок. Сам артист жартома називає стиль, у якому працює, «східним романтизмом».

Темпей Накамура народився у місті Кобе. Він почав займатися музикою в 5 років, але покинув у підлітковому віці. Коли Темпею було 14, Великий землетрус Ханшін зруйнував його будинок, тому він іде з дому, щоб присвятити своє життя відновленню територій, які зруйнував землетрус. У 17 років він зрозумів, що його призначенням таки є музика і вирішив змінити своє життя. Спочатку майбутній композитор навчався в музичній академії, згодом вступив до Університету мистецтв в місті Осака, у 2006 році він їде на навчання до Нью-Йорку.

У червні 2008 року звукозаписуюча компанія EMI Music Japan випускає його перший сольний альбом "TEMPEIZM" (Темпеїзм), в листопаді 2009 року - другий альбом "TSUBASA" (Крила). У 2010 році Темпей Накамура дає сольний концерт у Карнегі Хол в Нью-Йорку і того ж року вирушає в тур по Європі, що згодом стане щорічною традицією.

Після Великого східно-японського землетрусу у 2011 році артист дарує мешканцям постраждалих територій рояль і починає приїжджати туди з концертами регулярно.

У даний час Темпей Накамура живе і працює в Токіо і в Нью-Йорку, виступає із сольними концертами і продовжує творити музику під час подорожей по всьому світу. Йому аплодували багато міст світу. Минулоріч, у рамках Року японської культури в Україні він провів турне і нашими прифронтовими містами. А нині музикант-віртуоз вітає кременчан у цьому дивовижному старовинному залі нашої Альма-матер у футболці з написом "Слава Україні!" та несподіваним "Добрий день!", чим з першої хвилини своєї появи у залі налаштував усіх на дружній контакт.

До речі, варто згадати невеличку передісторію організації цього концерту. Нею ми маємо завдячити колективу Кременецької ЗОШ №1 імені Галини Гордасевич, які, будучи присутніми на концерті музиканта в Польщі, запросили його до Кременця. Тут, у стінах своєї школи, підготували надзвичайно щиру і досить теплу зустріч піаніста зі школярами, яка переросла у довірливий дружній полілог. Гість вбирав серцем енергетику стривожених сердець українських дітей -- і відповідав їм щирістю та любов'ю, що просто випромінювали його очі та посмішки. Школярі отримали гарну нагоду живого спілкування із відомим артистом англійською мовою, а їхній гість -- можливість оглянути традиційну для нас виставку дитячих робіт на тему "Осінні фантазії" і поділитися відео зі своїми краянами.\

До програми концерту піаніста увійшли твори: "Ichigo-Ichie" (Carpe-Diem), "Akatombo" (Red Dragonfly), "Castle in the Sky", "Moonlight" ("Ніч яка місячна"), "Spiritual Road", "Imagine", "Carol of the Bells" ("Щедрик") i Suite "RISING SOUL".

Музикант захоплював глядачів своєю віртуозністю і малював кольорові картини в уяві присутніх своїми розповідями про те, що його надихало та спонукало до створення кожного з музичних творів.

А максимальна зосередженість, якесь особливе, "вибухове" виконання справляли враження глибокої солідарності з нашим народом, який бореться з жорстоким ворогом, викликали душевну довіру та глибоку повагу і в поєднанні з нестримним темпераментом та надзвичайно щирими емоціями буквально "заводили" зал, спонукаючи до довірливого, навіть жартівливого діалогу з гостем.

Бо між виступами молодий піаніст повністю полонив присутніх своєю щирою посмішкою та безпосередністю, що тонко граничать з високою культурою спілкування.

Однією з перлинок виступу стала мелодія, звучання якої полонило серця глядачів з перших нот: у талановитому, хоча і дещо незвичному для нас авторському аранжуванні публіка впізнала й активно вітала відому українську пісню «Ніч яка місячна», яскраво доповнену супроводом учня Кременецької ЗОШ №1 імені Галини Гордасевич, саксофоніста Олексія Добриніна.

Невеличкий музичний дарунок підготували нашому гостю ансамбль народного співу академії під керівництвом Ольги Пуцик у супроводі баяністів Василя Райчука та Павла Яловського.

Та чи не найяскравішим моментом програми стало виконання всіма учасниками зустрічі Гімну України під акомпанемент Темпея Накамури.

На доповнення програми піаніст подарував вдячним слухачам ще декілька гостротематичних композицій, які щиро схвилювали присутніх.

Окремо треба віддати належне українським друзям Темпея Левку Іванчуку та його дружині Анні, котрі супроводжують піаніста по Україні, допомагають йому із перекладом та діями під час повітряної тривоги чи комендантської години. Анна працює менеджером Українсько-японського центру при КПІ імені Ігоря Сікорського і відповідає за організацію та проведення культурних заходів в Україні. А на одному з українських фестивалів у Токіо відбулося знайомство з Темпеєм Накамурою і зародилася справжня дружба.

Левко Іванчук навчався у Канаді, а стажування проходив у Токіо в компанії "Honda". Під час короткого інтерв'ю п.Левко щиро поділився враженнями від перебування в нашому старовинному місті, де він побував уперше: "Просто вражаючий прийом. Чудова архітектура, зокрема Концертна зала з її хорошою акустикою. Рояль, що оживає під руками справжнього професіонала. Чудова можливість спілкування, що недоступне у великих містах з багаточисельною публікою. Саме такі зустрічі імпонують музикантові. Він щасливий від того, що навіть у важкі часи війни культура тут не є явищем другорядним, що українські захисники борються проти брутальності і розрухи, що несуть наші вороги, за мир, свободу і власну культуру".

Протягом концерту вдячні глядачі вручили артистові багато квітів і подарунків.

Темпей Накамура щиро підтримує Україну в її боротьбі за незалежність, захоплюється нашим народом і як артист своєю музикою прагне надихнути українців на перемогу.

Одного разу, під час чергового концерту, Темпей Накамура сказав: "Я хочу подорожувати світом, як птах, використовуючи мої крила - рояль".

Під час розмови після концерту в Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка Темпей Накамура висловив велике бажання ще раз відвідати наш сивочолий Кременець, провести тут хоча б одну ніч, насолодитися краєвидами та замками, поспілкуватися з гостинними кременчанами й отримати позитивний заряд енергії для нових добрих справ, бо "такого гарного прийому не було в жодному місті".

Тож побажаємо музикантові мирного польоту світом, щоб його мистецтво збагачувало та зближувало якнайбільше сердець, прискорюючи нашу Перемогу.

 
Анонси
Галерея
38
3838
На даний момент 473 гостей на сайті