Пошук

ПОЧЕСНИМИ ЗВАННЯМИ ВІДЗНАЧЕНІ

Яскравим і переконливим підтвердженням стабільних і широких зв’язків Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка із вітчизняними та зарубіжними науковими і культурно-освітніми інституціями України та зарубіжжя є практика присвоєння звання Почесного професора академії відомим діячам науки, освіти і культури, які здійснили відчутний внесок у вдосконалення процесу підготовки фахівців, підвищення науково-педагогічного потенціалу та розширення різносторонньої співпраці нашого закладу вищої освіти із зовнішніми суб’єктами  академічних і культурно-мистецьких взаємин.

В Університеті Кардинала Стефана Вишинського у столиці Республіки Польща місті Варшаві відбулося урочисте вручення Диплома почесного професора Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка доктору юридичних наук, відомому польському вченому-юристу в галузі міжнародного і європейського права, професору Університету Кардинала Стефана Вишинського  Ельжбеті Карській. Диплом вручив Заслужений працівник народної освіти України, ректор академії, професор Афанасій Ломакович. Своєрідним мистецьким доповненням до Диплому та підтвердженням нашої вдячності представниці польської науки та освіти за її внесок у зміцнення співпраці академії із закладами вищої освіти Республіки Польща стала картина «Тадеуш Чацький на фоні Кременецького ліцею», виконана в стилі «діамантова мозаїка» студенткою нашої академії Тетяною Фількевич. Окрім згаданого, почесний професор нашої академії Ельжбета Карська – директор Інституту міжнародного права, Європейського Союзу і міжнародних відносин Університету Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, член Асоціації міжнародного права (АМП), зокрема, член Наукового комітету АМП з питань захисту прав людини та Наукового комітету АМП з питань компліментарності в міжнародному кримінальному праві. У 2010 – 2012  роках вона була суддею Європейського суду з прав людини.

Таким чином, на даний час до галереї почесних професорів Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка входять п’ять відомих персоналій національного та європейського наукового і культурно-освітнього простору:  польські науковці Ельжбета Карська і Анджей Шмит, і представники української національної науки і культури академік Микола Жулинський, Віктор Морозов і Андрій Війтович.

Професор Анджей Шмит – доктор габілітований, декан гуманітарного факультету Вармінсько-Мазурського університету в м. Ольштині (Республіка Польща). Відомий сучасний дослідник історії навчальних закладів Кременця у XVIII – XX ст.. Серед його наукових праць – монографії «Кременецький ліцей як зразок просвітницької моделі школи на території України у першій половині XІX ст.», «Випадок чи ФЕНОМЕН місця? Заклади освіти в Кременці у 1773-1939 рр.». Він – активний учасник українсько-польських наукових форумів і культурно-мистецьких заходів, що відбувалися на базі нашої академії.

Скрипаль-альтист, соліст, педагог Андрій Війтович народився у Кременці. Він – онук знаного в наших краях хормейстера Миколи Матерського. Навчався у Львівській консерваторії та Музичній академії І. Менухіна у Швейцарії. Трпивалий час працював солістом і керівником групи альтів оркестру Королівського оперного театру в Лондоні; нині – соліст оркестру Оперного театру м. Валенсія (Іспанія). Професор Королівського музичного коледжу (м. Лондон); як педагог співпрацює з музичними академіями Валенсії, Імоли, Сан-Марино.

Український літературознавець і політик Микола Жулинський – доктор філологічних наук, професор, академік   Національної   академії  наук України, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка у 20082010 рр. Учасник і співорганізатор наукових і культурно-освітніх заходів, що проходили в нашому закладі вищої освіти.

Віктор Морозов – український співак, композитор, перекладач. Член Українського ПЕН. Відомий як перекладач серії книг про Гаррі Поттера. Засновник перших українських рок-гуртів «Quo vadis» та «Арніка», а також співзасновник театру-кабаре «Не журись!». Автор численних пісень на вірші сучасних українських поетів, зокрема Ліни Костенко, Костянтина Москальця, Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олега Лишеги. Зберігає тісні мистецькі зв’язки з Кременеччиною, нашим навчальним закладом.

Переконані, що галерея почесних професорів Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка і надалі поповнюватиметься знаковими іменами відомих персоналій  вітчизняної і зарубіжної науки, освіти та мистецтва.

 
Анонси
Галерея
61
6161
На даний момент 414 гостей на сайті