Пошук

НАС ЄДНАЄ МОВА

Народна мудрість говорить: 'Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина". Проте без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії, культури. Саме сьогодні, як ніколи раніше, ми з гідністю і шаною повинні усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

Віддаючи данину шани рідному слову, майбутні вчителі української мови і літератури нашої академії та іх наставники підготували і провели традиційне свято, приурочене Дню української писемності та мови.

Відкрила захід кандидат філологічних наук, доцент Інна Волянюк привітанням присутніх із загальнодержавним святом – днем, особливо актуальним для кожного з нас, для нашої країни в умовах сьогодення. Вона наголосила, що мова – це душа нації, чинник консолідації народу в етнос, надійна основа розвитку держави, а також

висловила щиру подяку й шану нашим захисникам, завдяки яким ми можемо вчитися, працювати, організовувати своє дозвілля, ночувати у власних домівках.

Та, на превеликий жаль, багато наших співвітчизників, захищаючи свою Батьківщину, назавжди повернулися додому сірими журавлиними ключами. Їхню світлу пам'ять вшанували хвилиною мовчання…

Виступ наставника продовжило тематичне відео, підготувлене студенткою 31-У групи Лією Матвіїв і відома «Молитва до мови» Катерини Мотрич також у виконанні третьокурсниці Ольги Гончар.

У ході свята ведуча Марія Швайко (41-У) висловила щире переконання, що український народ поважатиме й шануватиме дорогоцінний дарунок Всевишнього – нашу мову, бо вона – душа української нації, найбільший духовний скарб, переданий нам нашими предками.


Глибоко символічно, що цього ж дня ми вшановуємо пам'ять Преподобного Нестора Літописця і нині звертаємо погляд до наших витоків, бачимо гідний поваги й пошанування шлях розвитку української мови від безсмертних «Слова о полку Ігоревім», «Слова про закон і благодать» Митрополита Іларіона, Пересопницького Євангелія до мови нашого сьогодення.

Невеликий відеоекскурс у передісторію нашого свята запропонував студент 2-го курсу спеціальності «Історія» Вадим Чашкін.

Друга ведуча, також четвертокурсниця, майбутній український філолог Ірина Кібиш, повела нас у дивовижний світ української пісні: "Поезія й пісня – великі дві сили. Поезія – це вогник, який запалює душу людини, він схожий на полум’я свічки. Музика – рідна сестра поезії. Українська пісня… Хто не був зачарований нею?! Який митець не був натхненний її мелодіями? А ще кажуть, що мова і пісня – душа народу".

Продовженням виступу ведучої став пісенний дарунок від талановитого дуету Ольги Гончар і Вадима Чашкіна.

Наступною частиною свята було читання українських поезій Софією Борак та Іриною Вітичук (31-У); Христиною Шелест, Надією Дудич і Софією Масло (всі – 21-У); Діаною Обаранчук, Аліною Тарасюк, Іринаою Кібиш і Марією Швайко (всі – 41-У). Крім цього, члени гуртка української мови Ірина Вітичук і Софія Борак вирішили апробувати ще й свої журналістські здібності та продемонстрували присутнім своє експериментальне відеоінтерв’ю.

Святкування Дня української писемності та мови – це вже добра багаторічна традиція із певною символічністю: у цей день філологи старших курсів радо прийняли студентів-першокурсників до своєї філологічної сім’ї, взаємно обмінюючись словами вітань і вдячності.

На завершення філологи продемонстрували відеопрезентацію "Студенти КОГПА про українську мову", підготовлену під керівництвом кандидата філологічних наук Ірини Поляк, послухали поезії у виконанні Маріанни Доберчак (41-У) та Анни Макарчук (21-У), пісню «Українська мова», а головне - переконливі слова ведучих про те, що

не під силу рашистській орді зламати, знищити українську мову, здолати таку талановиту, креативну, патріотичну, красиву українську молодь, такий згуртований народ, таких відважних і відчайдушних воїнів.

 
Анонси
Галерея
armsport
armsportarmsport
На даний момент 233 гостей на сайті