Пошук

МИСТЕЦЬКА ГОРДІСТЬ

У Музеї-Арсеналі Львівського історичного музею експонувалась незвичайна виставка.

Українські митці Іван Марчук, Тіберій Сільваші, Назар Білик, Петро Бевза, Андрій Блудов, Юрій Вакуленко, Олексій Сай, Світлана Ратошнюк, Антон Логов, Леонід Колодницький, іконописець Андрій Охоцький перетворили бронеплити на 12 арт-об’єктів з ексклюзивними історіями.

Як розповідає ініціатор та керівник проєкту “АртБроня” Олександр Ковальчук, “моторошні сліди від куль, що ці плити зупинили, розповідають цю історію краще за будь-які слова. Так само й мистецтво вміє розповідати історії та викликати емоції без слів. Тому ми поєднали броню і мистецтво, щоб кожен у світі зміг зрозуміти та відчути важливість життя кожного українця. А потім стануть інструментом для збору на сучасні засоби захисту для українських героїв”.

Однак ця історія має ще дивовижніше продовження. В цей час у Львові керівники України, Польщі та Литви провели чергові переговори та підписали спільну декларацію президентів Люблінського трикутника. Під час зустрічі Володимир Зеленський вручив колегам незвичні подарунки: в рамках проєкту ArtArmor спеціально для Анджея Дуди та Ґітанаса Науседа були написані дві додаткові роботи на бронеплитах - ікони «Юрій Змієборець» з прапорами Польщі та Литви.

І що найцікавіше і найприємніше, автором цих творів є іконописець Андрій Охоцький - випускник спеціальності "Образотворче мистецтво" нашої рідної Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, який тепер живе і працює в Києві.

Тож музеї наших братніх країн поповняться гідними та красномовними експонатами, польські та литовські митці отримають мотивацію для продовження цього цікавого проєкту, а наша академія вкотре матиме нагоду гордитися своїм унікальним випускником.


 
Анонси
Галерея
13
1313
На даний момент 507 гостей на сайті