Пошук
Головне меню

ЦІ НЕСПОКІЙНІ ДНІ ЛЮТОГО...

Це був переддень роковин розпочатої Росією повномасштабної війни з Україною; на 9-ій річниці розстрілу мирного Майдану українська нація віддає шану Героям Небесної Сотні; 10 років тому відбулися події, що дали початок Революції Гідності.

І, безперечно, дуже символічно, що 80 років тому відбулася ще одна знакова подія у житті нашого краю: в ніч з 19 на 20 лютого 1943 року, внаслідок вдало проведеної операції повстанськими відділами під командуванням курінного УПА Івана Климишина (псевдо ,,Крук”) було звільнено в’язнів нацистської в’язниці міста Кременця.

У приміщенні ДНЗ ,,Кременецький професійний ліцей”, де в 1920-х – 1950-х роках розміщувалася в’язниця польського, нацистського та радянського окупаційних режимів і поневірялись українські політв’язні, до цієї пам’ятної дати було приурочено погашення поштової марки та конверта спеціальним поштовим штемпелем. Ініціаторами ідеї виступили дослідник, представник ГО ,,Меморіал Південна Волинь” Анатолій Соболевський та начальник відділу поштових послуг АТ ,,Укрпошта” Ніна Герасименко. Автор графічної роботи марки - Віталій Поворозник.

У рамках ювілейного заходу було проведено тематичну конференцію з участю старшого наукового співробітника Кременецького краєзнавчого музею Еліни Савчук, яка презентувала тематичне дослідження ,,Лютий1943. Кременецька тюрма. Визволення”, і кандидата медичних наук, директора Кременецького фахового коледжу ім.Арсена Річинського Петра Мазура, який темою свого виступу обрав біографічну наукову розвідку ,,Петро та Ганна Рощинські: життя за Україну”. Спогадами про тогочасні події поділилася голова Кременецької районної організації Всеукраїнського товариства ,,Просвіта” Лілія Следзінська. Модерував під час виступів дослідник Анатолій Соболевський.

У виконанні ансамблю ліцеїсток прозвучали тематичні пісні, зокрема і Марш Збройних Сил України ,,Марш нової армії”.

Викладач професійного ліцею Наталія Шпак провела екскурсію в Музеї пам'яті жертв тоталітарних режимів.

Присутні поклали квіти до пам’ятника жертвам сталінських репресій і німецького фашизму. У заходах взяли участь міський голова Кременця Андрій Смаглюк, заступник начальника районної військової адміністрації Алла Злочевська, заступник міського голови Микола Матвіюк, начальник відділу КП Тернопільської обласної ради ,,Тернопільський обласний центр дозвілля ,,Терноцвіт” Анатолій Лукащук, заступник директора Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Людмила Строцень та її колеги, завідувач відділу історичних пам’яток Сергій Грабовий і старший науковий співробітник відділу історичних пам’яток Володимир Салук, представники громадськості та закладів освіти Кременеччини, Дубенщини, учні та педагоги ліцею-господаря.


Гостями заходу, присвяченого цій надзвичайно важливій історичній події, стали і другокурсники спеціальності "Історія" Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка і студенти першого курсу спеціальності "Музичне мистецтво" нашого Фахового коледжу. В час всенародного підйому і боротьби за людську гідність, за Україну, все це, безперечно, залишить глибокий слід у їхніх серцях. Змістовні наукові повідомлення та екскурсія до Музею пам'яті жертв тоталітарних режимів були логічним продовженням цього заходу.

А важливим і приємним його завершенням став дружній жест Анатолія Соболевського, який подарував Академії монографію Ігоря Марчука "Отаман "Тарас Бульба": між міфом та реальністю", що стане змістовним доповненням для вивчення матеріалів з історії УПА.

 
Анонси
Галерея
40
4040
На даний момент 529 гостей на сайті