Пошук
Головне меню

ЛЕСИНІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ

У перші дні цьогорічної весни в Україні та світі відзначили 152 річницю від дня народження видатної української поетки Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач). З цієї нагоди у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім.Тараса Шевченка пройшли наукові читання під назвою «Світитиметься в небі України свята надія Лесі Українки» з участю науково-педагогічних працівників і студентів академії та наших гостей, які презентували свої наукові доробки та виконували твори авторства Лариси Косач.

Організатор читань – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, дошкільної та початкової освіти Любов Кравець – дала старт виступам науковим дослідженням «Леся Українка. Особистість. Нація. Світ». «Дворянське гніздо Косачів у художній інтерпретації Івана Дениська та Тамари Скрипки» охарактеризував кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури та методик їх навчання.Олег Василишин. «Леся Українка: минуле і сучасне»–ця тема прозвучала з уст четвертокурсниці спеціальності «Історія» Валентини Лясковської.


Науковий тонус читань розрядила танцювальна композиція композиція «Веснянка» у виконанні учениць Кременецького академічного ліцею імені Уласа Самчука Анжеліки Ковальчук та Аделіни Нікіфорчук, які займаються у танцювальної студії «Орієнталь» РБК під керівництвом Іванни Запольської.

Здобувачка 11-УІм групи спеціальності «Українська мова і література, історія» Ольга Ониськів озвучила дослідження «Леся Українка на Кременеччині», а студентка другого курсу спеціальності «Українська мова і література» Христина Шелест здійснила аналіз творів Лесі Українки для дітей. Її виступ супроводжувався читанням віршів Марією Кочкубей з 21-У групи ("Вишеньки") та одногрупницями 12-Ус групи Катериною Ковальчук ("На зеленому горбочку ") і Софією Павлик ("Як дитиною бувало").

Третьокурсниця спеціальності «Англійська мова» Надія Пашко внесла свіжі корективи у розмірений хід читань: вона завершила виступ «Цікаві факти з життя Лесі Українки» власною поезією «Незламна Леся». До читання віршів Лесі Українки долучилися студентка 11-ПС групи спеціальності «Психологія» Анастасія Чириба («Contra spem spero») і наш наймолодший учасник, учень 2-Б класу Кременецької ЗОШ №1ім.Галини Гордасевич Богдан Ярощук («Вечірня година»).

Близької для себе теми «Музика в житті Лесі Українки» торкнулася кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання Мар'яна Томашівська. Спільно зі студенткою 12-Мс групи спеціальності «Музичне мистецтво» Іриною Матвійчук вони виконали пісню «Досадонька».

Ірина Вітичук, здобувачка 31-У групи спеціальності «Українська мова і література» пролила світло на яскраво поєднувані, хоч інколи й полярні риси характеру жінки-борця у своїй замітці «Закохана бунтарка, а не "вічно хвора"».

На унікальному творчому тандемі Лесі Українки та Миколи Лисенка зробила наголос заступник директора з виховної роботи, вчителька української мови та літератури Кременецького академічного ліцею імені Уласа Самчука Віта Шеремета. Крім цього, разом зі своєю колегою, вчителькою мистецтва ліцею Ольгою Гладковською (супровід бандури), вони підготували пісенний дарунок «Давня весна».

До «Тематики еліти у творчості Лесі Українки» звернулася доктор історичних наук, завідувач кафедри історії та методики навчання, професор Ірина Скакальська, а Вадим Чашкін, здобувач 21-І групи спеціальності «Історія», представив відеофільм «Лист із майбутнього».

Програма заходу містила тематичні знахідки науковців кафедри психології та соціальної роботи академії: її завідувачки, кандидата педагогічних наук, доцента Тетяни Новак («Ідея щастя у творчості Лесі Українки») і кандидата педагогічних наук, доцента Маріанни Ярощук («Погляд на особистість крізь призму подолання трагедії»), а також доктора педагогічних наук, професора кафедри педагогіки, дошкільної та початкової освіти Ірини Онищук із темою «Леся Українка та родина Косачів у контексті української культури».

Із технічним забезпеченням заходу відмінно справилися студенти 31-Т групи спеціальності «Трудове навчання та технології» Тарас Киричук і Віталій Дрель.

 
Анонси
Галерея
14
1414
На даний момент 1215 гостей на сайті