Пошук

ТИЖДЕНЬ ПСИХОЛОГІЇ В АКАДЕМІЇ

Тиждень Психології у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка стартував вікториною "Мандрівка на острів «Психологія»" з участю студентів спеціальності "Психологія" і "Соціальна робота" академії, а також здобувачів Фахового коледжу. ...Маршрут пролягав через людське «Я», у те, що називаєм «Особистістю», світом, який омивають океан "Взаємин" і море "Діяльності".

Почалась подорож із країни "Хочу все знати". Шлях нею тернистий і нелегкий. Є в ній гора "Мотивів" із піком "Важко". На неї дійсно буває важко підійматися і здається, що нічого не вийде. Часом хочеться все кинути, особливо на піках "Нудно" і "Невдало". Та наші студенти успішно побороли цю гору, шукаючи стежки "Хочу", "Можу" і "Буду". ...Друга частина цікавого та водночас пізнавального заходу завершилась у дружній атмосфері та приємному спілкуванні за чашкою кави та солодощами.

Організатором заходу виступила кафедра психології і соціальної роботи, а модератором - старший викладач кафедри, доктор філософії Андрій Заблоцький. Вели програму студенти 31-ПС групи Софія Нецюк і Надія Царук.


У рамках Тижня Психології у психологічній студії КОГПА ім.Тараса Шевченка пройшло тренінгове заняття «Стратегія особистісного самовдосконалення», яке провела викладач кафедри психології і соціальної роботи академії Людмила Савіцька.

Фахівець поставила перед собою мету формування у студентів усвідомлення значення особистісного зростання як умови життєвого благополуччя, визначення готовності до самовдосконалення своїх особистісних якостей та відповідних навичок.

У процесі активного спілкування зі студентами було розкрито сутність інтегрованого поняття «стратегія особистісного самовдосконалення». Протягом зустрічі присутні шукали відповіді на запитання: у чому необхідність особистісного самовдосконалення, що для цього потрібно та як працювати над собою, щоб досягти якісного результату.

Частково відповіді на ці запитання віднайшли під час роботи в групах та аналізу життєвого шляху відомих людей, які досягли значних успіхів у своєму житті всупереч несприятливим умовам чи завдяки їм. Людмила Савіцька ознайомила із законами особистісного зростання та основними умовами, необхідними для самовдосконалення і досягнення успіху.

Студенти провели дослідження своєї готовності до саморозвитку і вдосконалення особистісних якостей, визначили «точки опори», що стануть у нагоді на шляху до самовдосконалення та допоможуть вижити, вистояти і зберегти свою гідність в нинішніх складних життєвих умовах.

У процесі дискусії обговорили значення комунікативних здібностей для досягнення успіху; експериментальним шляхом визначили вплив словесних образ на людину та налагодження стосунків з оточуючими. Найвідважніші учасники тренінгового заняття зіграли ролі людини «переможця» та «невдахи», імітуючи їх поведінку, мислення та висловлювання.

Присутні відгадали секрет успіху за оповіданням «Три кроки до успіху», а «чарівне блюдечко» дало усім дієві поради, які допоможуть розвинути у собі необхідні навички для самовдосконалення.

На завершення студенти прослухали притчу про пихатого мандарина, вся мудрість якої помістилась у короткій фразі «Все в твоїх руках». Отже, 1лише від кожного з нас залежить наше майбутнє, наш успіх і наше благополуччя. Особистісне зростання і творчість – такі складники успіху.

Тиждень Психології продовжило розвивальне заняття на тему "Самооцінка: на чому базується, як її покращити і чому важливо навчитися цінувати себе".

Здобувачі освіти спеціальностей "Психологія" і "Соціальна робота" та здобувачі освіти фахового коледжу під керівництвом доцента кафедри, кандидата психологічних наук Юлії Тимош із цікавістю розглянули питання, що таке самооцінка, що формує нашу самооцінку, чому важливо вчитися цінувати себе. Вони отримали корисні поради, які допоможуть підвищити власну самооцінку.

Отже, самооцінка – це здатність людини оцінювати себе, свої якості, і, спираючись на цю оцінку, розвиватися і жити. Правильна самооцінка дозволяє помилятися і не страждати від безглуздого почуття провини. Замість цього - отримувати досвід. Адже життя без помилок неможливе. Та кожному з нас під силу змінювати його на краще, якщо вірити у власні сили та можливості.


У кімнаті самопідготовки гуртожитку №1 було проведено бесіду «Психологічна безпека у сім’ї, закладі освіти та на вулиці» із студентами академії та фахового коледжу.

Завдяки спільній організації та тісній співпраці між вихователем Сергієм Колісецьким, студентським ректором Аліною Дарморост та інспектором ювінальної превенції Русланою Міщук розглянуто питання: "Що таке булінг?", "Як боротися з булінгом?"; "Куріння. Як насправді куріння вбиває?"; "Причини та наслідки розпивання алкогольних та вживання наркотичних засобів"; "Насильство у сім’ї"; "Що таке «ЧВК Редан» та як від неї вберегтися?".

На завершення зустрічі інспектор ювінальної превенції Руслана Міщук наголосила на обов’язковій евакуації в укриття під час повітряних тривог.


Надзвичайно цікавим та важливим для кожного заходом Тижня Психології став воркшоп, що мав на меті висвітлення кризової інтервенції та засобів психологічного розвантаження.

Зважаючи на непрості умови сьогодення, кожен з нас просто зобов'язаний володіти набором технік самодопомоги в кризовий період. Саме цьому й активно вчилися під час воркшопу.

Крім цього, опираючись на когнітивний підхід, аналізували власні стресові та тривожні стани. А практичні техніки "Кола мого життя", "Пори року" дали можливість студентами' просканувати минуле та сформувати орієнтири для власного саморозвитку.

Медитативна техніка зняла напругу на м'язовому рівні, а побудова колективного дерева з метою структуризації превентивної роботи над стресом стала гармонійним завершенням зустрічі.

Черговою складовою Тижня Психології було інтерактивне заняття-тренінг "Дозволь собі бути щасливим" під керівництвом завідувачки кафедри, кандидата педагогічних наук, доцента Тетяни Новак .

Мета даного тренінгу - розкрити глибину розуміння поняття щастя; донести до учасників впевненість у тому, що кожна людина - творець свого щастя; сприяти розвитку унікального вміння володіти ним; мотивація та бажання робити добро, дарувати щастя іншим.

Студенти спеціальностей "Психологія" і "Соціальна робота" стали активними учасниками тренінгу, тому отримали багато цікавої та необхідної інформації. ...Як підсумок, цю зустріч завершили слова видатного витязя українськох літератури Василя Симоненка: Як мені даровано багато, скільки в мене щастя, чорт візьми! На землі сміятись і страждати, жити і любить поміж людьми!

Студенти спеціальностей "Психологія", "Соціальна робота", "Дошкільна освіта", "Початкова освіта" нашої академії та спеціальності "Дошкільна освіта" Фахового коледжу брали участь у Квест-грі «Загадкова психологія», який був організований практичним психологом Аллою Фурсик та студентами 41-Дк групи Фахового коледжу. Учасники Квест-гри сформували чотири команди: "Експерти", "Мафія", "Children", "Котики" та змагалися за перемогу. Щоб впоратись із запропонованими завданнями, необхідно було продемонструвати як набуті знання та вміння, так і творчі здібності, кмітливість, прагненя злагоджено працювати в команді.

Всі команди відвідали 9 зупинок, на яких їх чекали захоплюючі психологічні завдання: "Асоціації", "Павутина", "Дешифратор", "Крокодил", "Цікаві факти", "Віднайди слова", "Розминка", "Кросворд" та "Анаграми".

Зупинки були розміщені по всій території Академії та Коледжу, тому на команди чекало не лише інтелектуальне, а й фізичне випробування,. Попри вирування емоцій, команди діяли злагоджено й оперативно.

Такі тематичні заходи, сповнені незабутніх вражень для пізнання світу та самопізнання, й суттєво сприяють формуванню в майбутніх фахівців професійних та особистісних якостей.

 
Анонси
Галерея
13
1313
На даний момент 1240 гостей на сайті