Пошук

ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ. СУМНИЙ УРОК ДЛЯ ЛЮДСТВА

Як і кожна людина, кожний народ отримує від вищих сил саме ту долю, ті випробування, які може витримати. Здавалося, що пережити ту страшну трагедію 1986 року не вийде, що масштаб катастрофи перевищує всі можливості суспільства вистояти і зберегти сили для відродження. Та все ж, пройшовши через роки героїзму та байдужості, самовідданості та бюрократії, замовчування, брехні, щирості, людяності та допомоги, – можна з впевненістю сказати, що наш народ та наша українська земля витримали, пережили, частково вимили з себе отруту, подорослішали, почали цінувати життя та навчилися боротися з небаченими раніш ворогами.

За масштабами лиха та важкості наслідків людство не знало більшої катастрофи, ніж аварія на Чорнобильській АЕС. З перших хвилин після вибуху і до сьогодні Україні доводиться вирішувати нові, небачені раніше проблеми та задачі, розв`язку яких не знає ніхто. ...Чорнобильська аварія у 1986 р. була найважчою аварією в історії світової атомної промисловості й викликала величезний викид радіонуклідів на значні території в Україні, Білорусі та Росії. Досі, через 30 років після аварії, ООН та представники трьох постраждалих країн розглядають її наслідки для здоров’я людей і навколишнього середовища та соціально-економічні наслідки.

Висновок напрошується один: у сучасному складному і глобалізованому світі лише консолідовані і політично зрілі нації спроможні забезпечити конкурентоспроможність національної економіки, зберігати і розвивати свою соціокультурну ідентичність та самобутність, убезпечувати свій розвиток від зовнішніх і внутрішніх загроз. ...Проблема зменшення впливу Чорнобильської аварії на стан здоров'я громадян залишається важливою проблемою державного масштабу. Спостерігаються значні зміни у соціальному та психологічному стані людей, а також погіршення здоров'я населення, особливо дітей, які проживають на забруднених територіях.

Зсув державних пріоритетів, необхідність позитивних зрушень щодо дотримання прав людини в Україні, в тому числі і прав нових поколінь, спричиняє потребу у розробці нової Концепції захисту населення у зв'язку з чорнобильською аварією.

Про медичні, екологічні та соціально-економічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС йшлося на відкритому виховному заході для студентів Фахового коледжу КОГПА ім. Тараса Шевченка, який зі вступним словом відкрила завідувачка Юлія Стрельчук. Вона запросила до розмови своїх колег, бібліотекаря Надію Патру та викладача Фахового коледжу Ігоря Галагана, які перетворили свої виступи у полілог із молоддю, зацікавили їх цією непростою темою і закликали пам'ятати про трагічні сторінки нашої історії.

 
Анонси
Галерея
4
44
На даний момент 502 гостей на сайті