Пошук
Головне меню

О. Неприцький-Грановський письменник і вчений світової слави

5 листопада  в читальному залі  бібліотеки педінституту відбулася науково-практична конференція присвячена 125-річчю від дня народження великого  вченого, письменника, нашого земляка  Олександра Неприцького-Грановського. Тривалий час його ім’я було в забутті. Доля склалася, так що ще в юнацькі роки він  вимушений покинути рідну домівку опинився далеко від отчої землі,аж за океаном, у США. Там не знаючи мови завдяки природному обдаруванню, наполегливості став визначним вченим ентомологом, доктором наук, професором, почесним членом Академії наук Міннесоти. Займаючись науковою діяльністю, не покидав і літературної праці. Окрім сотень наукових праць, статей, він видав сім томів поезій.

Про нелегкий життєвий шлях вченого розповіла  Пасіюла Р.М. – бібліотекар відділу абонементу.

Про наукову діяльність Неприцького-Грановського, розповіла студентка ІІ курсу  Маліновська Марія.

Крім наукових праць займався  літературною діяльністю , залишив  багату літературну спадщину, про яку  розповів викладач української мови та літератури кандидат філологічних наук –Василишин Олег Васильович.

Неприцький-Грановський залишив по собі багату мистецтвознавчу спадщину про яку висвітлила в своєму виступі викладач кафедри образотворчого мистецтва Тивонюк Богдана Олександрівна.

Філософскі аспекти творчості О. Неприцького-Грановського розкрив А.Л. Багнюк ст. викладач кафедри, головний редактор газети «Замок».

На завершення  виступила  Н.Д. Казмірук – літературний редактор газети «Замок», яка прочитала свій вірш, присвячений Олександру Неприцькому-Грановському.

О. Неприцький-Грановський здобув широке визнання  у всьому світі і як вчений ентомолог, і як поет , і як громадсько-політичний діяч. Його ім’я займає  визначне місце  серед української діаспори Америки. Усе життя він віддав на вівтар  вітчизни  її  свободи , її незалежності.

 
Анонси
Галерея
18
1818
На даний момент 466 гостей на сайті