Пошук

УСІХ НАС МАСЛЯНА ЗІБРАЛА

Багато хто вважає, що Масляна до віри відношення не має, що це народне свято зустрічі весни.  Та в цього дня є своя історія. Масляна – це підготовка до семи тижнів Великого посту, до якого віруючі повинні прийти зі світлими думками і чистою душею. Під час посту люди обмежують себе в їжі, спілкуванні, неправедних думках і вчинках. Багато проповідників хотіли заборонити це свято, але не змогли, а лише скоротили з 14 до 7 днів.

Перший день Масляної – понеділок – зустріч свята. Всі починали пекти млинці. Другий день – вівторок – загравання, тобто неодружені молоді хлопці шукали собі наречену, а дівчата  придивлялися до парубків. Середа –  день ласощів. Тоді зять приходив до тещі ”на млинці“. Четвер – широке гуляння. З цього дня Масляна ”набирала обертів“ Народ вдавався до всіляких потіх: крижані гори, катання на конях, галасливі гулянки. П’ятниця – день вечірки тещ. Зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями. Кажуть, ”у тещі зятьочокк - улюблений синочок“. Субота – це ”зовичні посиденьки“. Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Останній день Масляниці – Прощена неділя. У цей день спалюють солом’яне опудало – символ зими. Прийнято просити взаємного прощення за всі образи чи негарні вчинки.

Підтримують цю традицію і студенти нашого коледжу. Звичайно, вони святкують Масляну не сім днів тижня, а один, однак ”за повною програмою“! Все розпочалось з того, що збіглися Блазні, в ролі яких були Наталія Пелешок (31-Дк) і Назар Петруля (11-Фк). Вони зразу ж організували забавну атмосферу своїм цікавим і красномовним виглядом. Доповнила їх ведуча – Інна Ісаєнко (31-Дк), яка підключилася до їхніх виступів. Дарина Бойко (31-Дк) у ролі Зими хотіла ще трішки поморозити людей, але всі звичайно вже втомились від холоду і хотіли тепла, тому спокійно відпустили Зимоньку, подякувавши їй за все.

Нарешті на свято прийшла його винуватиця, тобто Масляна, роль якої виконувала Катерина Бас (31-Дк), зовнішній вигляд якої говорив сам за себе: українське народне вбрання  і миска вареників у руках. Тут стало видно, яка ж Масляна у нас щедра.

Ну а яке ж свято Масляної без берегинь сімейного затишку – Жінок? Звичайно, і вони були присутні на гуляннях. Ролі Жінок виконували Людмила Луб’яна й Оксана Басараба з 31-Дк групи, які принесли Колодку і ”вповивали“ її у супроводі пісні. Колодка – символ весняного свята пробудження природи. Вважалось, що у понеділок Колодка ”народжувалась“,  у вівторок –  ”хрестилася“, у середу справляли ”похрестини“, у четвер вона ”помирала“, у п’ятницю Колодку ”хоронили“, а в суботу – ”оплакували“. У неділю ж наставала кульмінація – Колодія, а заразом і Колодчиної долі. Молоді жінки ”волочили“ Колодку.

Веселощі продовжили завзяті Парубки (Дмитро Шемчук (11-Фк), Олександр Тутов (11-Фк), з якими жартома ”щебетали“ Дівчата (Іванна Бачинська (31-дк), Ірина Руцик (31-Дк), Уляна Лебідь  (31-Дк), Оксана Мельник (31-Дк)). Молодь як молодь – співали пісень, грали ігри, танцювали, сміялись.

Теща і Зять (Софія Шандрук, 31-Дк, та Дмитро Фіяло, 11Фк) – два персонажі, котрі також не залишили глядачів без посмішки, показавши фрагменти сімейного життя: як Теща хоче нагодувати свого ”тощого“ Зятя, а він у відповідь хоче зробити те ж саме.

І нарешті на закінчення свята з’явилась найочікуваніша гостя – Весна, роль якої виконувала Катерина Мулярчук. Зайшовши з букетом пролісків у зал, вона принесла із собою тепле сонечко і радість глядачам. Тоді вийшли всі учасники, попрощалися з Масляною і привіталися з Весною.

Крім цього, учасники зробили подарунок для гостей: вони запропонували вареники з сиром, млинці, пампушки та інше частування, що було не тільки символічним, а й смачним сюрпризом.

Масляна вдалась на славу! І дуже приємно, коли молодь не забуває про традиції та звичаї нашого українського народу і з радістю бере участь у таких веселих народних дійствах.

 
Анонси
Галерея
32
3232
На даний момент 305 гостей на сайті