Пошук

ДО ДРУЗІВ НАШИХ ПЕРНАТИХ

Так сталося, що до свого ”професійного орнітологічного свята“ – Дня птахів – наші пернаті друзі з причини складних погодних умов опинилися в скрутному, навіть загрозливому становищі, а ому потребували особливої уваги і допомоги зі сторони людей. Першими на пташиний SOS відгукнулися студенти і викладачі природничо-технологічного факультету нашого інституту. Акцію з порятунку птахів організували декан факультету, кандидат біологічних наук О.І.Дух, доцент кафедри біології та загальної екології, кандидат біологічних наук Н.Г.Зіньковська, асистенти А.М.Гура, О.В.Галан, О.В.Тригуба. Співорганізаторами акції виступили активісти студентського профкому (голова Андрій Заблоцький) та студентського парламенту (голова Сергій Колісецький).

Першим конкретним кроком своєрідного ”штабу порятунку птахів“ стало створення пташиного містечка в Кременецькому ботанічному саду. Домівки для шпаків, які залишилися без прихистку серед снігопадів і морозів, виготовили студенти першого курсу спеціальності ”Технологічна освіта“ під керівництвом асистента кафедри теорії та методики технологічної освіти В.Ю.Цісарука. Розміщення шпаківень у ботанічному саду взяли на себе студенти спеціальності ”Біологія“. Зауважимо, що шпаківні виготовлені технічно грамотно, надійно й естетично привабливо, а тому ”пташине містечко“ буде придатним для проживання пернатих протягом багатьох років.

Наступним кроком стала оригінальна орнітологічна фото-фоно-відеоакція, що включала презентацію пташиного світу за допомогою сучасних медіа-технологій. Першим елементом цієї частини Дня птахів стала фотовиставка ”Птахи нашого краю“, де кожен кожен відвідувач мав змогу познайомитися практично з усіма представниками пташиного світу Волині та Галичини. Студенти 21-Б групи підготували відео презентацію – специфічний відео репортаж з пташиного царства, в якому поряд з відеоінформацією йшло відтворення аудіозапису співу птахів. Відео презентація транслювалася інститутською телемережею. Згадані записи мали не лише світоглядно-пізнавальне значення, а й конкретну виховну спрямованість з екологічним акцентом.

У ці ж дні пташина спільнота нашого краю зазнала чергової НП: під загрозою загибелі опинилися більше 70 лелек, які прилетіли на ще засніжені болота села Горинка Кременецького району. Місцеві мешканці виявилися не зовсім досвідченими, а тому й безпорадними у своєму намаганні допомогти птахам: зерно, хліб, кукурудзу лелеки не споживали. Тоді за вирішення проблеми взялися фахівці нашого інституту. Акцію з порятунку лелек очолила кандидат біологічних наук Н.Г.Зіньковська. Вона організувала ініціативну групу студентів, до якої увійшли Надія Ковальська (31-Б), Ольга Хомин та Інна Шишковська (41-Б), Олексій Хоміцький, Мирослав Бринюк, Юрій Гарник (42-Б), Володимир Федчук, Сергій Шиловець, Андрій Кирилюк (51-Б), Марія Бойчук і Віктор Точинський (61-Б). Активну участь у роботі ”лелечого МНС“ брали представники студпрофкому та студпарламенту. Насамперед були зібрані кошти на закупівлю корму для лелек. Фахівці факультету чітко визначили раціон: риба, насамперед хамса та мойва. Основну частину коштів надали студенти-біологи, решту – студентство інших факультетів, а також викладачі природничих кафедр, кафедри суспільних дисциплін, англійської мови та німецької мови. Членам ініціативної групи вдалося залучити до закупівлі корму для птахів навіть депутатів районної ради.

Було налагоджено робочий зв’язок і узгоджено програму дій з Асоціацією захисників бездомних тварин ”Ноїв ковчег“ (м.Тернопіль). насамперед це стосувалося графіка чергування представників нашого інституту та згаданої Асоціації на горинських водоймищах з метою годування лелек.

…Кременецька родина лелек врятована, і ми будемо втішатися їх присутністю аж до їх відльоту у вирій. Це головний здобуток. А найголовніший – це зерна любові та добра, що проросли в душі та серці кожного, хто доклав хоча б краплину зусиль до порятунку друзів наших пернатих, до збереження живої окраси нашої рідної землі – лелек, без яких і плеса озер, і голубе небо над головою виглядали б осиротілими.

P.S. А кошти, що залишилися після витрат на ”лелечу трапезу“, передані благодійному фонду – згаданій Асоціації захисників бездомних тварин. Вважаймо, що лелеки, для яких наша допомога виявилася більш ніж щедрою, поділилися з іншими ”братами нашими меншими“, які потребують людської підтримки.

 
Анонси
Галерея
59
5959
На даний момент 228 гостей на сайті